"Powstała przez przypadek". W czym tkwi fenomen białej kiełbasy?

Źródło: Dzień Dobry TVN
 I wtedy wchodzi ona, cała na biało
I wtedy wchodzi ona, cała na biało
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Białą kiełbasę można podawać w różnej formie. W programie Dzień Dobry TVN o tajemnicach tego przysmaku opowiedział finalista Masterchefa Szymon Czerwiński. Skąd pochodzi biała kiełbasa i jak kiedyś powstała? Poznajcie jej historię.

Skąd pochodzi biała kiełbasa?

Biała kiełbasa pochodzi z Niemiec. Powstała przez przypadek, ponieważ zabrakło jelita, do którego wkłada się farsz. - Normalnie było baranie w Niemczech, a kuchcik przyniósł wieprzowe. Bał się ją uwędzić, więc ją zaparzył, bo białą kiełbasę parzymy, nie gotujemy. Ani parówek, ani białej kiełbasy się nie gotuje - podkreślił Szymon Czerwiński.

Białą kiełbasę można parzyć na przykład w żurku, który ma temperaturę wrzenia ok. 70/80 st. C.

Jakie są rodzaje białej kiełbasy?

Biała kiełbasa różni się od siebie ze względu na regiony w jakich się ją wytwarza. Może być typowo wieprzowa, czyli wykonana z szynki, podgardla czy słoniny, albo wieprzowo-wołowa. - Nie musimy jej kupować, możemy zrobić ją sami w domu - powiedział Szymon Czerwiński. Wystarczy kupić jelito oraz odpowiednio zmielić mięso. Do konkretnego gatunku trzeba wybrać odpowiednie sito. Wyprodukowanie kiełbasy trwa nawet 12 godzin.

Białą kiełbasę można zrobić na wiele sposobów., np. w piwie, w żurku, pieczoną na miodzie lub kandyzowanej cebuli, a także smażoną.

Zobacz także:

Autor: Daria Pacańska

Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana