Materiał promocyjny

Płynne złoto w butelce. Dlaczego warto wprowadzić do diety olej rzepakowy?

Odczarujmy mity na temat oleju rzepakowego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Choć hasło „olej” automatycznie przywodzi na myśl smażenie, nie jest to jedyna forma, w jakiej jest wykorzystywany w kuchni. Wykorzystuje się go w gotowaniu, pieczeniu, a nawet spożywa na surowo. Dlatego tak ważne jest, żeby znaleźć produkt uniwersalny, który świetnie sprawdzi się zarówno po obróbce termicznej, jak i bez niej.

Olej rzepakowy to idealny produkt, nie tylko odporny na wysokie temperatury, ale także idealny do przygotowywania marynat, pieczenia ciast, przygotowywania surówek, sałatek i majonezów. Jest świetnym dodatkiem do sosów i zup. Co więcej, wpływa korzystnie nie tylko na smak, ale także dostarcza mu wielu wartości odżywczych.

Historia oleju rzepakowego

Pierwsze wzmianki o uprawie rzepiku w Indiach pojawiły się już około 3 000 roku p.n.e. W Europie i Azji, według wszelkich dostępnych opracowań, rośliny oleiste: rzepik i rzepak pojawiły się około 500-200 lat p.n.e., a do Polski trafiły około X wieku – nasiona rzepaku zostały odkryte w osadach, które powstały właśnie w tym czasie. W kolejnych latach wiedza i świadomość na temat rzepiku rosła, aż w końcu w XIII wieku rozpoczęto uprawę tego surowca na masową skalę na terenie Europy Zachodniej i Azji. Obecnie ponad 80% światowych upraw rzepaku znajduje się w Unii Europejskiej (tu wiodącym producentem są Niemcy, następnie Francja i Polska), Kanadzie, Chinach i Indiach.

Olej rzepakowy
Olej rzepakowy
Źródło: mat. prasowe

Jaki olej rzepakowy wybrać: rafinowany czy nierafinowany?

W sklepach dostępne są dwa rodzaje oleju rzepakowego: rafinowany oraz tłoczony na zimno. Czym się różnią? Warto wiedzieć, że profil kwasów tłuszczowych jest identyczny, zawierają również podobne stężenia witaminy E i K. Jednak, skoro tyle je łączy, to czym się różnią? Głównie przeznaczenie. Olej tłoczony na zimno najlepiej stosować na surowo do sałatek lub dodawać pod koniec gotowania, olej rafinowany świetnie sprawdzi się w potrawach, które wymagają obróbki termicznej. Możliwość zastosowania oleju rafinowanego w wysokich temperaturach w kuchni wynika z faktu, że w wyniku oczyszczenia został on pozbawiony substancji, które nie powinny być podgrzewane, co pozwala wykorzystywać go do tak szeroko w kuchni.

Olej rzepakowy: oliwa północy

Ponieważ olej rzepakowy ma bardzo zbliżoną do oliwy z oliwek zawartość kwasów jednonienasyconych z rodziny omega-9 – głównie oleinowego - często nazywany jest „oliwą północy”. Ponieważ w naszym regionie spodziewa się o wiele mniej owoców morza i ryb niż w rejonie basenu Morza Śródziemnego, musimy suplementować kwasy omega-3. Można to zrobić, spożywając 2 łyżki dziennie oleju rzepakowego - dostarczamy odpowiednią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 w stosunku 2:1, które korzystnie wpływa na naszej zdrowie.

10 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO UŻYWAĆ OLEJU RZEPAKOWEGO W KUCHNI

  1. Zawiera aż 10 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek.
    1. Jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin E i K.
      1. Jest doskonałym tłuszczem do smażenia na patelni oraz w głębokim tłuszczu.
        1. Ma dobrą wytrzymałość na zmiany termiczne zachodzące podczas gotowania, smażenia i pieczenia.
          1. Ma neutralny zapach oraz smak, ale wydobywa i podkreśla smak potraw.
            1. Idealnie sprawdza się jako baza dressingów do sałatek.
              1. Ze względu na dobre właściwości wypiekowe idealnie sprawdza się w pieczeniu ciast.
                1. Używając go, można wykonać uwielbiany przez Polaków majonez, którego bazą jest olej rzepakowy.
                  1. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy olej rzepakowy zachowuje świeżość przez dłuższy czas.
                    1. Jest ogólnodostępny i stosunkowo tani.
                      Aktualnie czytasz: Płynne złoto w butelce. Dlaczego warto wprowadzić do diety olej rzepakowy?
                      Olej rzepakowy
                      Olej rzepakowy
                      Źródło: mat. prasowe

                      Czat z Hanną Stolińską

                      Czy olej rafinowany tez można jeśc na surowo, czy nadaje się tylko do smażenia?

                      Hanna Stolińska Nierafinowany powinniśmy spożywać tylko na zimno, natomiast rafinowany zarówno na zimno jak i na ciepło.

                      Czy są jakieś ograniczenia w spożywaniu oleju nierafinowanego?

                      Hanna Stolińska Jak wszystko - z umiarem! Oleju tez nie należy spożywać w nieograniczonych ilościach. Zaleca się dwie łyżki w trakcie dnia.

                      Czy olej nierafinowany można podawać dzieciom?

                      Hanna Stolińska Tak, ale nie wcześniej niż od pierwszego roku życia. Warto wybierać ekologiczny olej nierafinowany.

                      Materiał promocyjny
                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                      Materiał promocyjny

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana