Pistacjanki z lukrem limonkowym - przepis
Składniki na ciasto:
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych,
- 40 g cukru,
- 200 g mleka,
- 420 g mąki pszennej 550,
- szczypta soli,
- jajko,
- 80 g roztopionego masła.
Składniki na nadzienie pistacjowe:
- 160 g zmielonych pistacji (niesolonych),
- 2 g soli,
- 45 g cukru drobnego,
- 130 g roztopionego masła.
Składniki na lukier limonkowy:
- 170 g cukru pudru,
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki,
- ½ łyżeczki skórki otartej z limonki.
Dodatkowo:
- 3 łyżki drobno posiekanych pistacji,
- rozmącone jajko.
Sposób przygotowania pistacjanek
Składniki na nadzienie umieść w misce. Zmiksuj lub wymieszaj do połączenia.
Składniki na lukier umieść w naczyniu i rozetrzyj rózgą kuchenną na gładki lukier. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty – odrobinę soku.
Zacznij od zrobienia rozczynu. Do miski pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i rozetrzyj, aż składniki się połączą. Dodaj ok. 100 ml ciepłego mleka i 2 łyżeczki mąki. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier, sól, mleko i jajko. Całość wyrabiaj końcówką do ciasta drożdżowego ok. 7 min. Cały czas wyrabiając, wlewaj roztopione masło. Finalnie ciasto nie powinno kleić się do ścianek misy. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1h do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 45 x 30 cm. Na cieście równomiernie rozsmaruj nadzienie pistacjowe, pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków nieposmarowany margines ok. 3 - 4 cm. Za pomocą pędzelka posmaruj tę przestrzeń roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku, kończąc na marginesie.
Roladę pokrój na 15 kawałków o szerokości ok. 2,5 cm. Bułeczki ułóż na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach przeciętą stroną do góry, zachowując min. 5 cm odstępy. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół bez termoobiegu. Wyrośnięte pistacjanki posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 12 - 15 minut na rumiany kolor. Studź na kratce. Ciepłe od razu polukruj i posyp posiekanymi pistacjami. Smacznego!
Zobacz także:
- Słodkie drożdżówki dla smakoszy domowych wypieków. Sprawdzone przepisy Bartka Boratyna
- Drożdżówki z rabarbarem - przepis Bartka Boratyna
- Pyszne drożdżówki Kucharskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Siostry Pszczółki
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/EastNews