Lubisz pistacje? Wypróbuj pistacjanki z lukrem limonkowym z przepisu sióstr Pszczółek

Pistacjanki z lukrem limonkowym
Źródło: Dzień Dobry TVN
Słodkie wypieki sióstr Pszczółek
Słodkie wypieki sióstr Pszczółek
Orzechy w roli głównej
Orzechy w roli głównej
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Jeśli ktoś lubi pistacje, to ten przepis nie będzie mu obojętny. W kuchni Dzień Dobry TVN siostry Pszczółki - Justyna Pszczółka i Dorota Pszczółka - przygotowały pyszne drożdżówki z tymi orzechami. Wypróbuj ich przepis na fenomenalne pistacjanki z lukrem limonkowym.

Pistacjanki z lukrem limonkowym - przepis

Składniki na ciasto:

  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych,
  • 40 g cukru,
  • 200 g mleka,
  • 420 g mąki pszennej 550,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • 80 g roztopionego masła.

Składniki na nadzienie pistacjowe:

  • 160 g zmielonych pistacji (niesolonych),
  • 2 g soli,
  • 45 g cukru drobnego,
  • 130 g roztopionego masła.

Składniki na lukier limonkowy:

  • 170 g cukru pudru,
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki,
  • ½ łyżeczki skórki otartej z limonki.

Dodatkowo:

  • 3 łyżki drobno posiekanych pistacji,
  • rozmącone jajko.

Sposób przygotowania pistacjanek

Składniki na nadzienie umieść w misce. Zmiksuj lub wymieszaj do połączenia.

Składniki na lukier umieść w naczyniu i rozetrzyj rózgą kuchenną na gładki lukier. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty – odrobinę soku.

Zacznij od zrobienia rozczynu. Do miski pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i rozetrzyj, aż składniki się połączą. Dodaj ok. 100 ml ciepłego mleka i 2 łyżeczki mąki. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier, sól, mleko i jajko. Całość wyrabiaj końcówką do ciasta drożdżowego ok. 7 min. Cały czas wyrabiając, wlewaj roztopione masło. Finalnie ciasto nie powinno kleić się do ścianek misy. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1h do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 45 x 30 cm. Na cieście równomiernie rozsmaruj nadzienie pistacjowe, pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków nieposmarowany margines ok. 3 - 4 cm. Za pomocą pędzelka posmaruj tę przestrzeń roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku, kończąc na marginesie.

Roladę pokrój na 15 kawałków o szerokości ok. 2,5 cm. Bułeczki ułóż na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach przeciętą stroną do góry, zachowując min. 5 cm odstępy. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół bez termoobiegu. Wyrośnięte pistacjanki posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 12 - 15 minut na rumiany kolor. Studź na kratce. Ciepłe od razu polukruj i posyp posiekanymi pistacjami. Smacznego!

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości