Drożdżowe supełki z makiem - przepis
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 25 g drożdży świeżych,
- 90 g drobnego cukru,
- 250 ml mleka,
- 540 g mąki pszennej typ 550,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 jajka ,
- 80 g roztopionego masła.
Składniki na nadzienie makowe:
- 200 g mielonego maku,
- 250 ml mleka,
- 60 g cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 20 g masła,
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
- 60 g mieszanki bakalii,
- białko,
- szczypta soli.
Dodatkowo: słoiczek dżemu morelowego lub brzoskwiniowego.
Sposób przygotowania drożdżowych supełków z makiem
Sposób przygotowania ciasta:
Zacznij od zrobienia rozczynu. Do miski pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i rozetrzyj, aż składniki się połączą. Dodaj 100 ml ciepłego mleka i 2 łyżeczki mąki. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do misy miksera. Zrób dołek, wlej rozczyn, pozostałe mleko, dodaj cukier, sól i jajka. Wyrabiaj ręcznie bądź w mikserze z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Pod koniec wlej roztopione masło. Kontynuuj wyrabianie do uzyskania miękkiego, gładkiego i elastycznego ciasta. Z ciasta uformuj kulę, włóż do oprószonej mąką miski i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zajmie to około 1,5 godziny.
Sposób przygotowania nadzienia makowego:
Do garnka wlej mleko, wsyp cukier, zagotuj. Do gotującego się mleka wysp mak, dodaj miód, masło, startą skórkę z pomarańczy oraz posiekane bakalie. Gotuj na małym ogniu aż nadmiar płynu odparuje - około 3 minuty. W trakcie gotowania maku, mieszaj go co jakiś czas żeby się nie przypalił. Gotową masę makową odstaw do wystudzenia. Białko ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wmieszaj do wystudzonej masy makowej.
Formowanie bułeczek:
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiaj i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 45 cm. Na połowie ciasta rozsmaruj nadzienie makowe i złóż wzdłuż dłuższego boku na połowę. Dociśnij palcami. Ciasto pokrój na ok. 2 cm paski. Każdy pasek przekrój przez środek na połowę, nie docinając do końca. Powstałe końcówki ciasta zawiń w spiralę i kolejno w okrągłą bułeczkę. Przed wstawieniem do piekarnika odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 - 20 minut. Przed pieczeniem posmaruj rozmąconym żółtkiem z mlekiem. Piecz w 180°C przez około 20 - 25 minut z funkcją grzania góra – dół na złoty kolor. Gorące posmaruj dżemem. Studź na kratce.
Zobacz także:
- Słodkie drożdżówki dla smakoszy domowych wypieków. Sprawdzone przepisy Bartka Boratyna
- Drożdżówki z rabarbarem - przepis Bartka Boratyna
- Pyszne drożdżówki Kucharskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Siostry Pszczółki
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN