Churrosy z kremem
Składniki:
- 100 ml wody,
- 100 g masła,
- 150 g mąki,
- 20 g cukru,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier i cynamon do posypania.
Przygotowanie:
W garnku podgrzej wodę z masłem, cukrem i solą. Kiedy masło się rozpuści, dodaj mąkę, a następnie podgrzewaj garnek i cały czas mieszaj ciasto tak, by lekko się podsuszyło. Po kilku minutach przełóż ciasto do miski, lekko ostudź, a potem dodawaj jajka pojedynczo. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję ciasta, przełóż je do rękawa cukierniczego i kawałki ciasta smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju (temperatura 170-180 stopni). Po usmażeniu warto churrosy obtoczyć w cukrze lub/i cynamonie albo maczać je w kremie waniliowym z drugiego przepisu.
Krem waniliowy z rabarbarem
Składniki:
- 500 ml mleka 3,2%,
- 3 żółtka,
- 80 g drobnego cukru,
- laska wanilii,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- pęczek rabarbaru,
- 100 g cukru,
- 20 ml wody.
Przygotowanie:
Mleko podgrzej z połową cukru i rozkrojoną laską wanilii. Potem utrzyj z cukrem, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Następnie wlej 1/3 podgrzanego mleka, wymieszaj, po czym przelej do garnka i podgrzewaj, aż krem zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy ściągnij z ognia. Dokładnie umyj rabarbar, drobno pokrój, przełóż na patelnię, dodaj cukier i wodę, a potem podgrzewaj na średnim ogniu, aż rabarbar zmięknie, ale nie do końca się rozpadnie. Gotowy krem przełóż do miseczek, na wierzchu dodaj rabarbar.
Ciasteczka waniliowe z kremem
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki,
- 150 g masła,
- jajko,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Pozostałe składniki:
- 150 g mascarpone,
- 150 ml śmietanki 30%,
- ziarenka z laski wanilii,
- 80 g cukru pudru,
- maliny.
Przygotowanie:
Z wymienionych składników zrób ciasto. Utwórz z niego kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, podsypując je niewielką ilością mąki. Potem wycinaj z niego ciastka o dowolnym kształcie. Piecz je przez 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Póżniej chładzaj na kratce.
Krem: Mascarpone wymieszaj z cukrem, śmietanką i wanilią. Użyj do tego trzepaczki i uważaj, by nie przebić kremu, ponieważ wtedy może się zwarzyć.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wykładaj go na każde z ciasteczek. Na wierzchu układaj maliny.
Mini Pavlove
Składniki:
- 4 białka,
- 200 g drobnego cukru,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 150 g mascarpone,
- 150 ml śmietanki 30%,
- ziarenka z laski wanilii,
- truskawki.
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, a potem ubijaj jeszcze przez kilka minut, dodaj sok i mąkę, a następnie wymieszaj. Pianę przełóż do rękawa cukierniczego i na blasze z papierem do pieczenia formuj niewielkie bezy/gniazda. Susz je przez około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Po tym czasie pozostaw w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Krem: Mascarpone wymieszaj z cukrem, śmietanką i wanilią. Użyj trzepaczki i uważaj, by nie przebić kremu, bo wtedy może się zwarzyć.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wykładaj na każdą bezę. Na wierzchu układaj truskawki.
Zobacz także:
- Truskawkowa kuchnia Beaty Kartowicz. Jakie słodkie desery przygotować z truskawkami?
- Słodkie wypieki Candy Gold. Co przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN?
- Słodkości dla dzieci od Damiana Michałowskiego i naszej widzki
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Ania Starmach
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News