Urodzinowe słodkości, które pokochają małe i duże łasuchy. Przepisy na desery od Ani Starmach

Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN.
Urodzinowe słodkości, które pokochają małe i duże łasuchy. Przepisy na desery od Ani Starmach
Źródło: Michał Żebrowski/East News
Ciężko wyobrazić sobie urodzinowe przyjęcie bez słodkich przekąsek. Dotyczy to zarówno uroczystości poświęconych dzieciom, jak i dorosłym osobom. Na takiej imprezie świetnie sprawdzą się zaprezentowane przez Anię Starmach słodycze. Z okazji własnych urodzin przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN churrosy, krem waniliowy z rabarbarem, ciasteczka waniliowe i mini pavlove.

Churrosy z kremem

Składniki:

  • 100 ml wody,
    • 100 g masła,
      • 150 g mąki,
        • 20 g cukru,
          • 3 jajka,
            • szczypta soli,
              • olej do smażenia,
                • cukier i cynamon do posypania.
                  Churrosy
                  Churrosy
                  Churrosy
                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                  Przygotowanie:

                  W garnku podgrzej wodę z masłem, cukrem i solą. Kiedy masło się rozpuści, dodaj mąkę, a następnie podgrzewaj garnek i cały czas mieszaj ciasto tak, by lekko się podsuszyło. Po kilku minutach przełóż ciasto do miski, lekko ostudź, a potem dodawaj jajka pojedynczo. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję ciasta, przełóż je do rękawa cukierniczego i kawałki ciasta smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju (temperatura 170-180 stopni). Po usmażeniu warto churrosy obtoczyć w cukrze lub/i cynamonie albo maczać je w kremie waniliowym z drugiego przepisu.

                  Krem waniliowy z rabarbarem

                  Składniki:

                  • 500 ml mleka 3,2%,
                    • 3 żółtka,
                      • 80 g drobnego cukru,
                        • laska wanilii,
                          • 30 g mąki ziemniaczanej,
                            • pęczek rabarbaru,
                              • 100 g cukru,
                                • 20 ml wody.
                                  Krem waniliowy z rabarbarem
                                  Krem waniliowy z rabarbarem
                                  Krem waniliowy z rabarbarem
                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                  Przygotowanie:

                                  Mleko podgrzej z połową cukru i rozkrojoną laską wanilii. Potem utrzyj z cukrem, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Następnie wlej 1/3 podgrzanego mleka, wymieszaj, po czym przelej do garnka i podgrzewaj, aż krem zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy ściągnij z ognia. Dokładnie umyj rabarbar, drobno pokrój, przełóż na patelnię, dodaj cukier i wodę, a potem podgrzewaj na średnim ogniu, aż rabarbar zmięknie, ale nie do końca się rozpadnie. Gotowy krem przełóż do miseczek, na wierzchu dodaj rabarbar.

                                  Ciasteczka waniliowe z kremem

                                  Składniki na ciasto:

                                  • 300 g mąki,
                                    • 150 g masła,
                                      • jajko,
                                        • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                          • szczypta soli.

                                            Pozostałe składniki:

                                            • 150 g mascarpone,
                                              • 150 ml śmietanki 30%,
                                                • ziarenka z laski wanilii,
                                                  • 80 g cukru pudru,
                                                    • maliny.
                                                      Ciastka waniliowe z kremem
                                                      Ciastka waniliowe z kremem
                                                      Ciastka waniliowe z kremem
                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                      Przygotowanie:

                                                      Z wymienionych składników zrób ciasto. Utwórz z niego kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, podsypując je niewielką ilością mąki. Potem wycinaj z niego ciastka o dowolnym kształcie. Piecz je przez 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Póżniej chładzaj na kratce.

                                                      Krem: Mascarpone wymieszaj z cukrem, śmietanką i wanilią. Użyj do tego trzepaczki i uważaj, by nie przebić kremu, ponieważ wtedy może się zwarzyć.

                                                      Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wykładaj go na każde z ciasteczek. Na wierzchu układaj maliny.

                                                      Mini Pavlove

                                                      Składniki:

                                                      • 4 białka,
                                                        • 200 g drobnego cukru,
                                                          • łyżeczka soku z cytryny,
                                                            • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
                                                              • 150 g mascarpone,
                                                                • 150 ml śmietanki 30%,
                                                                  • ziarenka z laski wanilii,
                                                                    • truskawki.
                                                                      Mini pavlove z malinami
                                                                      Mini pavlove z malinami
                                                                      Mini pavlove z malinami
                                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, a potem ubijaj jeszcze przez kilka minut, dodaj sok i mąkę, a następnie wymieszaj. Pianę przełóż do rękawa cukierniczego i na blasze z papierem do pieczenia formuj niewielkie bezy/gniazda. Susz je przez około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Po tym czasie pozostaw w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

                                                                      Krem: Mascarpone wymieszaj z cukrem, śmietanką i wanilią. Użyj trzepaczki i uważaj, by nie przebić kremu, bo wtedy może się zwarzyć.

                                                                      Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wykładaj na każdą bezę. Na wierzchu układaj truskawki.

                                                                      Mini pavlove
                                                                      Mini pavlove
                                                                      Mini pavlove
                                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                      Zobacz także:

                                                                      Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                      Źródło: Ania Starmach

                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości