Urodzinowe słodkości, które pokochają małe i duże łasuchy. Przepisy na desery od Ani Starmach

Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN.
Urodzinowe słodkości, które pokochają małe i duże łasuchy. Przepisy na desery od Ani Starmach
Źródło: Michał Żebrowski/East News
Ciężko wyobrazić sobie urodzinowe przyjęcie bez słodkich przekąsek. Dotyczy to zarówno uroczystości poświęconych dzieciom, jak i dorosłym osobom. Na takiej imprezie świetnie sprawdzą się zaprezentowane przez Anię Starmach słodycze. Z okazji własnych urodzin przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN churrosy, krem waniliowy z rabarbarem, ciasteczka waniliowe i mini pavlove.

Churrosy z kremem

Składniki:

  • 100 ml wody,
  • 100 g masła,
  • 150 g mąki,
  • 20 g cukru,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier i cynamon do posypania.
Churrosy
Churrosy
Churrosy
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Przygotowanie:

W garnku podgrzej wodę z masłem, cukrem i solą. Kiedy masło się rozpuści, dodaj mąkę, a następnie podgrzewaj garnek i cały czas mieszaj ciasto tak, by lekko się podsuszyło. Po kilku minutach przełóż ciasto do miski, lekko ostudź, a potem dodawaj jajka pojedynczo. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję ciasta, przełóż je do rękawa cukierniczego i kawałki ciasta smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju (temperatura 170-180 stopni). Po usmażeniu warto churrosy obtoczyć w cukrze lub/i cynamonie albo maczać je w kremie waniliowym z drugiego przepisu.

Krem waniliowy z rabarbarem

Składniki:

  • 500 ml mleka 3,2%,
  • 3 żółtka,
  • 80 g drobnego cukru,
  • laska wanilii,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • pęczek rabarbaru,
  • 100 g cukru,
  • 20 ml wody.
Krem waniliowy z rabarbarem
Krem waniliowy z rabarbarem
Krem waniliowy z rabarbarem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Przygotowanie:

Mleko podgrzej z połową cukru i rozkrojoną laską wanilii. Potem utrzyj z cukrem, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Następnie wlej 1/3 podgrzanego mleka, wymieszaj, po czym przelej do garnka i podgrzewaj, aż krem zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy ściągnij z ognia. Dokładnie umyj rabarbar, drobno pokrój, przełóż na patelnię, dodaj cukier i wodę, a potem podgrzewaj na średnim ogniu, aż rabarbar zmięknie, ale nie do końca się rozpadnie. Gotowy krem przełóż do miseczek, na wierzchu dodaj rabarbar.

Ciasteczka waniliowe z kremem

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 150 g masła,
  • jajko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Pozostałe składniki:

  • 150 g mascarpone,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 80 g cukru pudru,
  • maliny.
Ciastka waniliowe z kremem
Ciastka waniliowe z kremem
Ciastka waniliowe z kremem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Przygotowanie:

Z wymienionych składników zrób ciasto. Utwórz z niego kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, podsypując je niewielką ilością mąki. Potem wycinaj z niego ciastka o dowolnym kształcie. Piecz je przez 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Póżniej chładzaj na kratce.

Krem: Mascarpone wymieszaj z cukrem, śmietanką i wanilią. Użyj do tego trzepaczki i uważaj, by nie przebić kremu, ponieważ wtedy może się zwarzyć.

Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wykładaj go na każde z ciasteczek. Na wierzchu układaj maliny.

Mini Pavlove

Składniki:

  • 4 białka,
  • 200 g drobnego cukru,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 150 g mascarpone,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • truskawki.
Mini pavlove z malinami
Mini pavlove z malinami
Mini pavlove z malinami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, a potem ubijaj jeszcze przez kilka minut, dodaj sok i mąkę, a następnie wymieszaj. Pianę przełóż do rękawa cukierniczego i na blasze z papierem do pieczenia formuj niewielkie bezy/gniazda. Susz je przez około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Po tym czasie pozostaw w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

Krem: Mascarpone wymieszaj z cukrem, śmietanką i wanilią. Użyj trzepaczki i uważaj, by nie przebić kremu, bo wtedy może się zwarzyć.

Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wykładaj na każdą bezę. Na wierzchu układaj truskawki.

Mini pavlove
Mini pavlove
Mini pavlove
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości