Słodkości dla dzieci od Damiana Michałowskiego i naszej widzki

Damian Michałowski i Karolina Kowalska w kuchni Dzień Dobry TVN
Kuchnia Damiana i naszej widzki Karoliny
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN gotujemy z pasją. Dlatego do wspólnych, kulinarnych eksperymentów niekiedy zapraszamy innych pasjonatów tej dyscypliny, w tym naszych widzów. Tym razem w roli kucharzy nasz prowadzący Damian Michałowski i widzka Karolina Kowalska, którzy razem przygotowali słodkości dla dzieci. Sprawdź przepisy na ciasteczka malinowe z białą czekoladą, zielone muffinki z kremem i kotleciki z zielonego groszku.

Ciasteczka malinowe z białą czekoladą - przepis

Ciasteczka malinowe z białą czekoladą
Ciasteczka malinowe z białą czekoladą
Ciasteczka malinowe z białą czekoladą
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 135 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 76 g miękkiego masła ( w temp. pokojowej )
  • 70 g cukru drobnego
  • 80 g mrożonych malin
  • 70 g rozdrobnionej białej czekolady lub groszków czekoladowych
  • *Różowy barwnik spożywczy do uzyskania ewentualnej ciemniejszej barwy

Sposób przygotowania:

  1. W misce przesiać i wymieszać suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól).
  2. Do małej miseczki lub kubeczka włożyć maliny i wstawić do mikrofali na kilka sekund, żeby się rozpuściły, zostawić do ostygnięcia.
  3. Do miksera wrzucić masło i cukier, połączyć aż do uzyskania lekkiej, dosyć puszystej masy.
  4. Dodać rozpuszczone wcześniej maliny i wmiksować je do masy.
  5. *Dodać różowy barwnik
  6. Do masy wsypać suche składniki i wymieszać wszystko razem.
  7. Dodać rozdrobnioną czekoladę.
  8. Włożyć do zamrażarki na 30 min.
  9. Łyżką do lodów nakładać na blaszce z papierem do pieczenia.
  10. Piec w 200 stopniach przez 10-15 minut. Pozostawić do wystygnięcia na 5-7 minut

Zielone muffinki z kremem - przepis

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ¼ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 1½ szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60 ml zielonego barwnika w płynie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, kakao i sól przesiać do naczynia. Dodać cukier, wymieszać.
  2. W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka; dodać olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i wymieszać do połączenia (widelcem lub rózgą kuchenną).
  3. Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną do połączenia się składników.
  4. Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, szybko wymieszać do powstania piany. Pianę wlać do ciasta, wymieszać. Do formy na babeczki włożyć papilotki i wlać mniej więcej po równo masę.
  5. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić.

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • 2 opakowania cukru pudru z wanilią

Wymieszać wszystkie składniki w mikserze, zaczynając od małych obrotów, przechodząc do dużych około 2 minuty. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć na muffinki.

Kotleciki z zielonego groszku - przepis

Kotleciki z zielonego groszku
Kotleciki z zielonego groszku
Kotleciki z zielonego groszku
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 2 puszki zielonego groszku
  • ok. 200g mąki kukurydzianej
  • ok. 150g mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy do uzyskania gęstej masy, solić do smaku.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni.
  3. Łyżką nakładamy masę na rozgrzany olej. Smażymy, aż się zarumienią.
  4. Zdejmujemy i wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć pozostały olej.
  5. Gotowe! Najlepiej smakują z ogórkiem kiszonym lub z surówką z marchewki i jabłka.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości