Ciasteczka malinowe z białą czekoladą - przepis
Składniki:
- 135 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 76 g miękkiego masła ( w temp. pokojowej )
- 70 g cukru drobnego
- 80 g mrożonych malin
- 70 g rozdrobnionej białej czekolady lub groszków czekoladowych
- *Różowy barwnik spożywczy do uzyskania ewentualnej ciemniejszej barwy
Sposób przygotowania:
- W misce przesiać i wymieszać suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól).
- Do małej miseczki lub kubeczka włożyć maliny i wstawić do mikrofali na kilka sekund, żeby się rozpuściły, zostawić do ostygnięcia.
- Do miksera wrzucić masło i cukier, połączyć aż do uzyskania lekkiej, dosyć puszystej masy.
- Dodać rozpuszczone wcześniej maliny i wmiksować je do masy.
- *Dodać różowy barwnik
- Do masy wsypać suche składniki i wymieszać wszystko razem.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę.
- Włożyć do zamrażarki na 30 min.
- Łyżką do lodów nakładać na blaszce z papierem do pieczenia.
- Piec w 200 stopniach przez 10-15 minut. Pozostawić do wystygnięcia na 5-7 minut
Zielone muffinki z kremem - przepis
Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 ¼ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka kakao
- pół łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1½ szklanki oleju słonecznikowego
- 1 szklanka kefiru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 ml zielonego barwnika w płynie
Sposób przygotowania:
- Mąkę, kakao i sól przesiać do naczynia. Dodać cukier, wymieszać.
- W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka; dodać olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i wymieszać do połączenia (widelcem lub rózgą kuchenną).
- Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną do połączenia się składników.
- Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, szybko wymieszać do powstania piany. Pianę wlać do ciasta, wymieszać. Do formy na babeczki włożyć papilotki i wlać mniej więcej po równo masę.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić.
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 36%
- 2 opakowania cukru pudru z wanilią
Wymieszać wszystkie składniki w mikserze, zaczynając od małych obrotów, przechodząc do dużych około 2 minuty. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć na muffinki.
Kotleciki z zielonego groszku - przepis
Składniki:
- 2 puszki zielonego groszku
- ok. 200g mąki kukurydzianej
- ok. 150g mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy do uzyskania gęstej masy, solić do smaku.
- Rozgrzewamy olej na patelni.
- Łyżką nakładamy masę na rozgrzany olej. Smażymy, aż się zarumienią.
- Zdejmujemy i wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć pozostały olej.
- Gotowe! Najlepiej smakują z ogórkiem kiszonym lub z surówką z marchewki i jabłka.
Zobacz także:
- Pyszne pomysły na dania dla dzieci - przepisy Sebastiana Olmy
- Dania, które z łatwością przygotuje twoje dziecko. Proste i smaczne przepisy na wyjątkowe potrawy
- Jak przygotować pyszne i zdrowe desery dla dzieci? Kilka prostych przepisów
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: