To idealne przepisy, aby uczcić Dzień Czekolady!
Fondant czekoladowy z chili - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 50 g masła + do posmarowania foremek
- szczypta chili w płatkach
- 1 łyżka mąki
- odrobina mąki do podsypania foremek
Do dekoracji:
- świeże borówki
- bita śmietana
- wiórki czekoladowe
- lody waniliowe
Sposób przygotowania:
Przygotuj foremki do muffinów i każdą wysmaruj masłem i delikatnie oprósz mąką. Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej. Osobno w misce wymieszaj cukier, sól oraz jajka. Wymieszaj razem, ale nie miksuj. Następnie dodaj mąkę, chili i dalej mieszaj. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Połącz masę jajeczną z masą czekoladową i przelej do blachy do muffinów i zapiekaj 8 minut. Wyjmij z piekarnika i jeszcze ciepłe przełóż na talerz. Udekoruj owocami, bitą śmietaną i lodami oraz płatkami czekoladowymi.
Najprostsze czekoladowe ciasto na świecie - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta cynamonu
- 80 g masła
- 150 g mąki
- ½ szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji
- biała czekolada
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietany 36%
- orzechy włoskie
Przygotowanie:
W małym garnku umieść masło i roztop czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Możesz też rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Jak powstanie gładka masa czekoladowa to dodaj mleko i dokładnie wymieszaj rózgą. Jajka ubij z cukrem jak na biszkopt. Musi powstać piękną i lśniąca masa jajeczna. Przygotuj w drugiej misce mąkę (możesz ją przesiać), cynamon i dodaj proszek do pieczenia. Połącz masę jajeczną z przesianą mąką oraz z masą czekoladową. Dodaj skórkę z pomarańczy. Piekarnik nagrzej na 180 stopni i blachę do pieczenia lub tortownicę wyłóż papierem. Wlej masę czekoladową i piecz w piekarniku około 40 minut do suchego patyczka. Następnie ciasto wyciągnij na kratkę i przestudź. W rondelku rozpuść czekoladę białą razem z masłem i śmietanką. Polej ciasto i udekoruj orzechami.
Kolorowy deser z czekoladowymi ciasteczkami, białą czekoladą i owocami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 opakowania mascarpone
- 2 opakowania malin
- 2 opakowania borówek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 200 ml śmietany 36% gęstej
- 200 g czekoladowych ciastek
- opakowanie białej czekolady
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów laskowych
- liście świeżej mięty
- 2 łyżki granatu
Przygotowanie:
Czekoladę pokrój na cienkie kawałki. Zmiksuj 1 opakowanie mascarpone z borówkami a drugie z malinami. Obok ubij śmietankę na sztywno z cukrem i dodaj do jednej i do drugiej masy i dokładnie wymieszaj. Pokrusz ciasteczka i układaj warstwowo w szklance z obiema masami serowymi. Dodaj świeże owoce, czekoladę oraz orzechy. Dodaj na wierzch mięte oraz granat.
Zobacz także:
- Czekolada na słodko i na wytrawnie według przepisów Darii Ładochy
- Czekoladowa kuchnia Darii Ładochy: deser z marakują i pistacjami, brownie z dodatkami, placuszki z musem malinowym i borówkami i ciasto bez pieczenia
- Babeczki i mus czekoladowy - pyszne i łatwe w przygotowaniu. Przepisy Darii Ładochy
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN