Tarta z gorzką czekoladą i granatem
Składniki na tartę z gorzką czekoladą i granatem:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 granat
- 400 g gorzkiej czekolady
- 400 ml śmietanki 36% homogenizowanej
Jak przyrządzić tartę z gorzką czekoladą i granatem:
Składniki na ciasto połącz ze sobą w misce. Powstałą masę zlep w kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na stolnicy i przełóż do formy na tartę wysmarowaną masłem i piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W tym czasie pokrusz na miał czekoladę. Śmietankę zagotuj i wyłącz źródło ciepła. Dodaj do śmietanki czekoladę i energicznie zamieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przełóż na ostudzony spód i udekoruj ziarenkami granatu. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
Mus czekoladowy wegański z orzechami i borówkami
Składniki na mus czekoladowy wegański z orzechami i borówkami:
- 350 g miękkiego tofu
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 papryczka chili
- ½ szklanki drobnego cukru
- 50 ml likieru migdałowego
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów laskowych
- 250 g borówek amerykańskich
Jak przyrządzić mus czekoladowy wegański z orzechami i borówkami:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj cukier i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Tofu zblenduj na jednolitą masę, dodaj likier, chili i rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do małych kokilek i wstaw do lodówki na godzinę. Udekoruj borówkami i orzechami.
Daktylowe brownie z jeżynami
Składniki na daktylowe brownie z jeżynami:
- 110 g masła
- 75 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 170 g suszonych daktyli (miękkich i klejących)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g kakao
- 70 ml mleka
- 2 duże jajka
- 80 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
- 200 g jeżyn
- 100 g białej czekolady
- skórka z pomarańczy
Jak przyrządzić daktylowe brownie z jeżynami:
Masło należy roztopić. Resztę składników czyli mąkę, proszek, kakao, mleko, jajka i orzechy połącz ze sobą. Dodaj zmiksowane daktyle i masło.
Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na koniec dodaj jeżyny. Piecz 15 minut w piekarniku nastawionym na 15 minut. Możesz udekorować rozpuszczoną białą czekoladą i skórką z pomarańczy.
Zobacz także:
- Jadalne prezenty na święta - przygotuj je już dzisiaj, aby zdążyć na Boże Narodzenie
- Dania świąteczne i wigilijne, które warto przygotować wcześniej
- Ciasto cynamonowe cioci Stasi. Świąteczna alternatywa dla piernika
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN