Czekolada na słodko i na wytrawnie według przepisów Darii Ładochy

Daria Ładocha
Daria Ładocha
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Grudzień jest miesiącem, gdy dostajemy sporo czekolady. Skoro mamy jej dużo, zróbmy z niej coś innego. Jak przerobić świąteczne figurki? Daria Ładocha proponuje tartę z gorzką czekoladą, wegański mus czekoladowy i daktylowe brownie z jeżynami. Wypróbuj przepisy pełne słodyczy.

Tarta z gorzką czekoladą i granatem

Składniki na tartę z gorzką czekoladą i granatem:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 granat
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 400 ml śmietanki 36% homogenizowanej

Jak przyrządzić tartę z gorzką czekoladą i granatem:

Składniki na ciasto połącz ze sobą w misce. Powstałą masę zlep w kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na stolnicy i przełóż do formy na tartę wysmarowaną masłem i piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W tym czasie pokrusz na miał czekoladę. Śmietankę zagotuj i wyłącz źródło ciepła. Dodaj do śmietanki czekoladę i energicznie zamieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przełóż na ostudzony spód i udekoruj ziarenkami granatu. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Mus czekoladowy wegański z orzechami i borówkami

Składniki na mus czekoladowy wegański z orzechami i borówkami:

  • 350 g miękkiego tofu
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 papryczka chili
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 50 ml likieru migdałowego
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów laskowych
  • 250 g borówek amerykańskich

Jak przyrządzić mus czekoladowy wegański z orzechami i borówkami:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj cukier i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Tofu zblenduj na jednolitą masę, dodaj likier, chili i rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do małych kokilek i wstaw do lodówki na godzinę. Udekoruj borówkami i orzechami.

Daktylowe brownie z jeżynami

Składniki na daktylowe brownie z jeżynami:

  • 110 g masła
  • 75 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 170 g suszonych daktyli (miękkich i klejących)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 70 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 80 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
  • 200 g jeżyn
  • 100 g białej czekolady
  • skórka z pomarańczy

Jak przyrządzić daktylowe brownie z jeżynami:

Masło należy roztopić. Resztę składników czyli mąkę, proszek, kakao, mleko, jajka i orzechy połącz ze sobą. Dodaj zmiksowane daktyle i masło.

Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na koniec dodaj jeżyny. Piecz 15 minut w piekarniku nastawionym na 15 minut. Możesz udekorować rozpuszczoną białą czekoladą i skórką z pomarańczy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości