Czekoladowy deser z marakują i pistacjami - przepis
Składniki:
- 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 25 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 1 łyżka alkoholu np. whiskey
- 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku + 10 ml wody
- dwie marakuje do dekoracji
Przygotowanie:
- Żelatynę zalej 10 ml wody i odstaw na 10 minut. W tym czasie 100 ml śmietanki rozgrzej w garnuszku na małym ogniu prawie do wrzenia. Dodaj gotową żelatynę i mieszaj to rozpuszczenia.
- Dodaj whiskey, obie czekolady i odstaw na 2 minuty, nie mieszając. Po upływie tego czasu wymieszaj do rozpuszczeni się czekolady.
- Zostaw do ostudzenia, sos czekoladowy powinien mieć temperaturę pokojową lecz zostać płynny.
- W misie miksera ubij resztę śmietanki kremówki, na sztywno.
- Stopniowo w 3 turach dodawaj do czekolady ubitą śmietankę, delikatnie mieszając tylko do połączenia składników.
- Przelej do pucharków, wyrównaj i schowaj do lodówki.
Mus marakujowy - przepis
Składniki:
- 2 żółtka, z dużych jajek
- 30 g cukru PUDRU
- 150 ml pulpy z marakui (bez pestek) - można zastąpić mango
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku + 30 ml wody
- 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 100 g łuskanych pistacji
Przygotowanie:
- Żelatynę zalej 30 ml wody, wymieszaj i odstaw na 10 minut. W tym czasie do miksera dodaj żółtka i cukier. Ubij do jasnego puszystego kremu.
- Następnie dodać pulpę z marakui.
- Krem umieścić w kąpieli wodnej na około 10 minut. Krem powinien lekko zgęstnieć.
- Do zgęstniałego kremu dodaj żelatynę i zmiksuj. Powinna się rozpuścić. Zostaw do ostudzenia.
- W misie miksera ubij schłodzoną śmietankę. Dodaj ją w 2 turach do przestudzonego kremu. Przelej krem na czekoladę, wyrównaj i schowaj do lodówki na kilka godzin.
- Udekoruj pistacjami.
Proste brownie z ciasteczkami i M&Ms - przepis
Składniki:
- 180 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g ciastek oreo
Przygotowanie:
- W garnuszku roztop masło, zdjąć z ognia i dodaj posiekaną gorzką czekoladę, odstaw na 2 minuty. Wymieszaj dokładnie aż powstanie sos - ciepły, nie gorący.
- W misce rozbełtaj jajka. Dodaj wanilię, cukier i wymieszaj. Dodaj masę czekoladową i wymieszaj.
- Mąkę przesiej przez sitko i dodaj do reszty składników.
- Masę czekoladową przelać do formy o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć połamane na pół lub na mniejsze kawałki ciastek oreo, częściowo wpychając je w ciasto. Dodaj też kolorowe cukierki M&M’s
- Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni 35 minut. Sprawdzaj patyczkiem podczas pieczenia czy będzie gotowe. Może odrobinę popękać i na pewno wyrośnie.
Czekoladowe placuszki z musem malinowym i borówkami - przepis
Składniki na 12 sztuk:
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1 duże jajko
- 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki drobnych drobnych koralików z czekolady tzw. czipsów czekoladowych
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mleko, jajko, masło i cukier, do połączenia.
- Przesiej składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj rózgą kuchenną. Dodaj drobinki czekoladowe i ponownie wymieszaj.
- Smaż od razu na średnim ogniu, na małej ilości oleju, z obu stron, do zarumienienia. Na każdego placka nabieraj pełną łyżkę ciasta.
Sos czekoladowy
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- 60 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- W małym garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdejmij z palnika.
- Zalej nią posiekaną czekoladę i odstaw na 2 minuty, do powstania gładkiego sosu czekoladowego w tym czasie mieszając.
- Polewaj bezpośrednio na placki.
Mus malinowy
- 500 g malin
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miodu
Maliny wstaw do rondelka i podgrzewa z cynamonem i miodem aż owoce się rozpadną. Naleśniki podawaj z czekoladowym sosem i musem malinowym z dodatkiem borówek.
Czekoladowe ciasto bez pieczenia - przepisSkładniki:
- 300 g czekoladowych ciasteczek - mogą być z czekoladowym nadzieniem
- 50 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 50 g masła, w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki włóż do malaksera i zmiksuj do powstania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
- Przygotuj formę do tarty o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. Wysyp do niej masę z ciasteczek, wciśnij w dno i boki formy. Schłodzić do momentu przygotowania nadzienia.
Sos czekoladowy
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 300 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 125 g gorzkiej czekolady 70%, posiekanej
- 400 g borówek amerykańskich lub dowolnie innych owoców
- Podgrzej kremówkę prawie do wrzenia. Odczekaj kilka minut. Dodaj zmiksowaną czekoladę
- Przelej masę na spód tarty. Odstaw do lekkiego zgęstnienia.
- Poukładaj borówki amerykańskie. I przygotowane słodycze. Schłodź w lodówce do zgęstnienia.
Dodatkowe wskazówki Darii
Czekoladowy deser z marakują i pistacjami:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dzięki temu na pewno się nie przypali i nie zacznie ścinać podczas rozpuszczania.
- Jeśli chcesz, by krem czekoladowych miał aksamitną konsystencję, zmiksuj czekoladek mikserem i polej ciepłą, lecz nie wrzącą śmietanką.
Proste brownie z ciasteczkami i M&Ms:
- Jeśli chcesz, by brownie było puszyste, nie zapomnij przesiać maki.
- Warto, by składniki były w temperaturze pokojowej.
Zobacz także:
- Światowy Dzień Czekolady. Z tej okazji polecamy najpyszniejsze przepisy
- Czekolada na słodko i na wytrawnie według przepisów Darii Ładochy
- Lubicie czekoladę? Poznajcie czekoladowe przepisy Darii
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: