Czekoladowa kuchnia Darii Ładochy: deser z marakują i pistacjami, brownie z dodatkami, placuszki z musem malinowym i borówkami i ciasto bez pieczenia

Czekolady nigdy za dużo
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czekolada to składnik wykorzystywany w kuchni przez wielu miłośników deserów. Jeśli szukasz pomysłów na czekoladowe, domowe pyszności, sprawdź przepisy na deser z marakują i pistacjami, brownie z ciasteczkami, placuszki z musem malinowym i borówkami oraz ciasto bez pieczenia. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała je Daria Ładocha ze swoją córką Laurą.
Czekoladowy deser z marakują i pistacjami
Czekoladowy deser z marakują i pistacjami
Czekoladowy deser z marakują i pistacjami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Czekoladowy deser z marakują i pistacjami - przepis

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
      • 25 g gorzkiej czekolady, posiekanej
        • 1 łyżka alkoholu np. whiskey
          • 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku + 10 ml wody
            • dwie marakuje do dekoracji

              Przygotowanie:

              1. Żelatynę zalej 10 ml wody i odstaw na 10 minut. W tym czasie 100 ml śmietanki rozgrzej w garnuszku na małym ogniu prawie do wrzenia. Dodaj gotową żelatynę i mieszaj to rozpuszczenia.
                1. Dodaj whiskey, obie czekolady i odstaw na 2 minuty, nie mieszając. Po upływie tego czasu wymieszaj do rozpuszczeni się czekolady.
                  1. Zostaw do ostudzenia, sos czekoladowy powinien mieć temperaturę pokojową lecz zostać płynny.
                    1. W misie miksera ubij resztę śmietanki kremówki, na sztywno.
                      1. Stopniowo w 3 turach dodawaj do czekolady ubitą śmietankę, delikatnie mieszając tylko do połączenia składników.
                        1. Przelej do pucharków, wyrównaj i schowaj do lodówki.

                          Mus marakujowy - przepis

                          Składniki:

                          • 2 żółtka, z dużych jajek
                            • 30 g cukru PUDRU
                              • 150 ml pulpy z marakui (bez pestek) - można zastąpić mango
                                • 2 łyżeczki żelatyny w proszku + 30 ml wody
                                  • 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
                                    • 100 g łuskanych pistacji

                                      Przygotowanie:

                                      1. Żelatynę zalej 30 ml wody, wymieszaj i odstaw na 10 minut. W tym czasie do miksera dodaj żółtka i cukier. Ubij do jasnego puszystego kremu.
                                        1. Następnie dodać pulpę z marakui.
                                          1. Krem umieścić w kąpieli wodnej na około 10 minut. Krem powinien lekko zgęstnieć.
                                            1. Do zgęstniałego kremu dodaj żelatynę i zmiksuj. Powinna się rozpuścić. Zostaw do ostudzenia.
                                              1. W misie miksera ubij schłodzoną śmietankę. Dodaj ją w 2 turach do przestudzonego kremu. Przelej krem na czekoladę, wyrównaj i schowaj do lodówki na kilka godzin.
                                                1. Udekoruj pistacjami.
                                                  Proste brownie z ciasteczkami i M&Ms
                                                  Proste brownie z ciasteczkami i M&Ms
                                                  Proste brownie z ciasteczkami i M&Ms
                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                  Proste brownie z ciasteczkami i M&Ms - przepis

                                                  Składniki:

                                                  • 180 g masła
                                                    • 300 g gorzkiej czekolady
                                                      • 3 duże jajka
                                                        • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
                                                          • 180 g drobnego cukru do wypieków
                                                            • 100 g mąki pszennej
                                                              • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                • 120 g ciastek oreo

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  1. W garnuszku roztop masło, zdjąć z ognia i dodaj posiekaną gorzką czekoladę, odstaw na 2 minuty. Wymieszaj dokładnie aż powstanie sos - ciepły, nie gorący.
                                                                    1. W misce rozbełtaj jajka. Dodaj wanilię, cukier i wymieszaj. Dodaj masę czekoladową i wymieszaj.
                                                                      1. Mąkę przesiej przez sitko i dodaj do reszty składników.
                                                                        1. Masę czekoladową przelać do formy o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć połamane na pół lub na mniejsze kawałki ciastek oreo, częściowo wpychając je w ciasto. Dodaj też kolorowe cukierki M&M’s
                                                                          1. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni 35 minut. Sprawdzaj patyczkiem podczas pieczenia czy będzie gotowe. Może odrobinę popękać i na pewno wyrośnie.
                                                                            Czekoladowe placuszki z musem malinowym i borówkami
                                                                            Czekoladowe placuszki z musem malinowym i borówkami
                                                                            Czekoladowe placuszki z musem malinowym i borówkami
                                                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                            Czekoladowe placuszki z musem malinowym i borówkami - przepis

                                                                            Składniki na 12 sztuk:

                                                                            • 1 i 1/4 szklanki mleka
                                                                              • 1 duże jajko
                                                                                • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
                                                                                  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
                                                                                    • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
                                                                                      • 1/4 szklanki kakao
                                                                                        • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                          • 1/3 szklanki drobnych drobnych koralików z czekolady tzw. czipsów czekoladowych

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            1. W misce wymieszaj mleko, jajko, masło i cukier, do połączenia.
                                                                                              1. Przesiej składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj rózgą kuchenną. Dodaj drobinki czekoladowe i ponownie wymieszaj.
                                                                                                1. Smaż od razu na średnim ogniu, na małej ilości oleju, z obu stron, do zarumienienia. Na każdego placka nabieraj pełną łyżkę ciasta.

                                                                                                  Sos czekoladowy

                                                                                                  • 50 ml śmietany kremówki 30%
                                                                                                    • 60 g gorzkiej lub deserowej czekolady
                                                                                                      1. W małym garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdejmij z palnika.
                                                                                                        1. Zalej nią posiekaną czekoladę i odstaw na 2 minuty, do powstania gładkiego sosu czekoladowego w tym czasie mieszając.
                                                                                                          1. Polewaj bezpośrednio na placki.

                                                                                                            Mus malinowy

                                                                                                            • 500 g malin
                                                                                                              • 1 łyżeczka cynamonu
                                                                                                                • 1 łyżka miodu

                                                                                                                  Maliny wstaw do rondelka i podgrzewa z cynamonem i miodem aż owoce się rozpadną. Naleśniki podawaj z czekoladowym sosem i musem malinowym z dodatkiem borówek.

                                                                                                                  Czekoladowe ciasto bez pieczenia
                                                                                                                  Czekoladowe ciasto bez pieczenia
                                                                                                                  Czekoladowe ciasto bez pieczenia
                                                                                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News
                                                                                                                  Czekoladowe ciasto bez pieczenia - przepis

                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                  • 300 g czekoladowych ciasteczek - mogą być z czekoladowym nadzieniem
                                                                                                                    • 50 g gorzkiej czekolady, połamanej
                                                                                                                      • 50 g masła, w temperaturze pokojowej

                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                        1. Wszystkie składniki włóż do malaksera i zmiksuj do powstania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
                                                                                                                          1. Przygotuj formę do tarty o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. Wysyp do niej masę z ciasteczek, wciśnij w dno i boki formy. Schłodzić do momentu przygotowania nadzienia.

                                                                                                                            Sos czekoladowy

                                                                                                                            • 250 ml śmietany kremówki 36%
                                                                                                                              • 300 g mlecznej czekolady, posiekanej
                                                                                                                                • 125 g gorzkiej czekolady 70%, posiekanej
                                                                                                                                  • 400 g borówek amerykańskich lub dowolnie innych owoców
                                                                                                                                    1. Podgrzej kremówkę prawie do wrzenia. Odczekaj kilka minut. Dodaj zmiksowaną czekoladę
                                                                                                                                      1. Przelej masę na spód tarty. Odstaw do lekkiego zgęstnienia.
                                                                                                                                        1. Poukładaj borówki amerykańskie. I przygotowane słodycze. Schłodź w lodówce do zgęstnienia.

                                                                                                                                          Dodatkowe wskazówki Darii

                                                                                                                                          Czekoladowy deser z marakują i pistacjami:

                                                                                                                                          • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dzięki temu na pewno się nie przypali i nie zacznie ścinać podczas rozpuszczania.
                                                                                                                                            • Jeśli chcesz, by krem czekoladowych miał aksamitną konsystencję, zmiksuj czekoladek mikserem i polej ciepłą, lecz nie wrzącą śmietanką.

                                                                                                                                              Proste brownie z ciasteczkami i M&Ms:

                                                                                                                                              • Jeśli chcesz, by brownie było puszyste, nie zapomnij przesiać maki.
                                                                                                                                                • Warto, by składniki były w temperaturze pokojowej.

                                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                                  Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                                                  Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości