Przepisy kulinarne

Lubicie czekoladę? Poznajcie czekoladowe przepisy Darii

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Dziś w Dzień Dobry TVN przepisy na fondant czekoladowy, najprostsze ciasto czekoladowe na świecie oraz kolorowy deser z czekoladowymi ciasteczkami. Darii asystowały w kuchni Gabrysia i Marysia, czyli mała bohaterka z Szydłowca i jej młodsza siostra. Zobaczcie jak sobie poradziły.

FONDANT CZEKOLADOWY Z CHILI

Składniki:

2 jajka

4 łyżki cukru trzcinowego

szczypta soli

100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady

50 g masła + do posmarowania foremek

szczypta chili w płatkach

1 łyżka mąki

odrobina mąki do podsypania foremek

Do dekoracji:

świeże borówki

bita śmietana

wiórki czekoladowe

lody waniliowe

Przygotowanie:Przygotuj foremki do muffinów i każdą wysmaruj masłem i delikatnie oprósz mąką. Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej. Osobno w misce wymieszaj cukier, sól oraz jajka. Wymieszaj razem, ale nie miksuj. Następnie dodaj mąkę, chili i dalej mieszaj. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Połącz masę jajeczną z masą czekoladową i przelej do blachy do muffinów i zapiekaj 8 minut. Wyjmij z piekarnika i jeszcze ciepłe przełóż na talerz. Udekoruj owocami, bitą śmietaną i lodami oraz płatkami czekoladowymi.

NAJPROSTSZE CIASTO CZEKOLADOWE NA ŚWIECIE

    Składniki:

    2 jajka

    ½ szklanki cukru trzcinowego

    50 g czekolady mlecznej

    50 g czekolady gorzkiej

    1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

    szczypta cynamonu

    80 g masła

    150 g mąki

    ½ szklanki mleka

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Do dekoracji

    1 biała czekolada

    1 łyżka masła

    2 łyżki śmietany 36%

    orzechy włoskie

    Przygotowanie:W małym garnku umieść masło i roztop czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Możesz też rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Jak powstanie gładka masa czekoladowa to dodaj mleko i dokładnie wymieszaj rózgą. Jajka ubij z cukrem jak na biszkopt. Musi powstać piękną i lśniąca masa jajeczna. Przygotuj w drugiej misce mąkę (możesz ją przesiać), cynamon i dodaj proszek do pieczenia. Połącz masę jajeczną z przesianą mąką oraz z masą czekoladową. Dodaj skórkę z pomarańczy. Piekarnik nagrzej na 180 stopni i blachę do pieczenia lub tortownicę wyłóż papierem. Wlej masę czekoladową i piecz w piekarniku około 40 minut do suchego patyczka. Następnie ciasto wyciągnij na kratkę i przestudź. W rondelku rozpuść czekoladę białą razem z masłem i śmietanką. Polej ciasto i udekoruj orzechami.

    KOLOROWY DESER Z CZEKOLADOWYMI CIASTECZKAMI I BIAŁA CZEKOLADĄ I OWOCAMI

      Składniki:

      2 opakowania mascarpone

      2 opakowania malin

      2 opakowania borówek

      2 łyżki cukru trzcinowego

      200 ml śmietany 36% gęstej

      200 g czekoladowych ciastek

      1 opakowanie białej czekolady

      garść orzechów włoskich

      garść orzechów laskowych

      liście świeżej mięty

      2 łyżki granatu

      Przygotowanie:Czekoladę pokrój na cienkie kawałki. Zmiksuj 1 opakowanie mascarpone z borówkami a drugie z malinami. Obok ubij śmietankę na sztywno z cukrem i dodaj do jednej i do drugiej masy i dokładnie wymieszaj. Pokrusz ciasteczka i układaj warstwowo w szklance z obiema masami serowymi. Dodaj świeże owoce, czekoladę oraz orzechy. Dodaj na wierzch mięte oraz granat.

      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

      Źródło: Dzień Dobry TVN

      Pozostałe wiadomości