Przepisy kulinarne

Pyszne pomysły na dania dla dzieci - przepisy Sebastiana Olmy

Przepisy kulinarne

Źródło:
Sebastian Olma
Gotowanie dla najmłodszych
Dzień Dobry TVNGotowanie dla najmłodszych

Szukasz pomysłu na obiad dla dzieci? W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne dania właśnie z myślą o maluchach: muffiny z wędliną, serem i szpinakiem, pieczone parówki w cieście maślanym, kolorowy makaron z duszoną wieprzowiną oraz kotleciki mielone wieprzowe z warzywami w sosie pomidorowym. Sprawdź przepisy krok po kroku.

Muffiny z wędliną, serem i szpinakiem

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 75 g masła
  • 175 ml mleka
  • wędlina drobiowa sokoliki x 100g
  • 50 g sera cheddar
  • młody szpinak
  • jajko
  • proszek do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. 1Ustaw piekarnik do temp. 190 st. C.
  2. 2Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez sitko do dużej miski i dodaj do niej cukier kryształ i szczyptę soli.
  3. 3Do miski następnie wrzuć masło i dokładnie wymieszaj.
  4. 4Ubij dokładnie jajka razem z mlekiem i dodaj do miski z poprzednimi składnikami, do środka na koniec dodaj świeże pociętą wędlinę, tarty ser i liście młodego szpinaku. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. 5Gotową masę wstaw do naczyń na muffinny i piecz w piekarniku przez około 20 minut.
  6. 6Upieczone muffiny ułóż na kratce, aby ostygły.

Pieczone parówki w cieście maślanym

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • Sokoliki x 2 opak.
  • 50 g masła
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

  1. 1Ciasto francuskie delikatnie rozwiń, posmaruj masłem za pomocą pędzla. Połóż parówkę sokolika i zwiń.
  2. 2Owinięte sokoliki w cieście posmaruj z wierzchu jeszcze masłem i posyp ziołami prowansalskimi.
  3. 3Gotowe owinięte sokolik wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 195 st. C.

Kolorowy makaron z duszoną wieprzowiną

Składniki:

  • 500 g kolorowego makaronu świderki
  • polędwiczka wieprzowa
  • brokuł
  • marchew
  • 100 g jarmużu
  • cukinia zielona
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • 50 g parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. 1Kolorowy makaron świderki dodaj do gotowania ze szczyptą soli.
  2. 2Polędwiczkę wieprzową potnij na paski, podsmaż na patelni dodając następnie kawałki zielonego brokułu, marchewki, kawałki jarmużu i cukinii.
  3. 3Mięso z warzywami delikatnie podlej wodą w której się gotuje makaron i przykryj pokrywkę, aby warzywa zmiękły.
  4. 4Gdy makaron się ugotuję dodaj go na patelnie do warzyw, podleją oliwą z oliwek i posyp natką pietruszki i parmezanem

Kotleciki mielone wieprzowe z warzywami w sosie pomidorowym

Składniki:

  • marchew
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule białe
  • olej do smażenia
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • czosnek
  • 2 pomidory
  • 1 l pulpy pomidorowej

Sposób przygotowania:

  • Marchew, czosnek i cebule zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj, podsmaż na oleju, aż delikatnie się zeszkli i dodaj do miski z mielonym mięsem.
  • Mięso dopraw do smaku solą, pieprzem i na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz dwa jajka.
  • Uformuj kotleciki i smaż w piekarniku lub na patelni.
  • Na patelni podsmaż posiekany czosnek z kawałkami pokrojonych pomidorów i duś, aż warzywa zmiękną, dodaj sos pomidorowy, usmażone wcześniej kotleciki i duś całość jeszcze pod przykryciem kilka minut.

Zobacz także:

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News

Pozostałe wiadomości