Materiał promocyjny

Szpinakowe wariacje Grzegorza Zawieruchy: curry, krokiety, zapiekanka i roladki

Szpinakowe love
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szpinak jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego, dlatego warto go jeść. Swoje pomysły na dania z tą rośliną przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. Na naszym stole pojawiły się: curry ze szpinakiem i ciecierzycą, krokiety ze szpinakiem, zapiekanka z wołowym mięsem mielonym i szpinakiem oraz roladki z kurczaka ze szpinakiem.

Curry ze szpinakiem i ciecierzycą - przepis

Składniki:

  • 500 g ciecierzycy z puszki,
    • 200 g mrożonego szpinaku Frosta,
      • 200 g pomidorów z puszki,
        • czerwona cebula,
          • 200 ml mleka kokosowego,
            • 4 łyżeczki pasty curry,
              • oliwa z oliwek,
                • sól i pieprz.

                  Sposób przygotowania:

                  Cebulę smażymy na dużym ogniu z dodatkiem oliwy przez 1 minutę. Dodajemy pomidory z puszki, pastę curry i mrożony szpinak. Solimy i gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Następnie dodajemy odsączoną ciecierzycę i mleko kokosowe. Gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

                  Krokiety ze szpinakiem - przepis

                  Składniki:

                  • 5 ziemniaków,
                    • 100 g mrożonego szpinaku Frosta,
                      • 20 g miękkiego masła,
                        • mała cebula,
                          • 3 łyżki śmietany 36%,
                            • 4 łyżki startego parmezanu,
                              • 2 jajka,
                                • bułka tarta,
                                  • olej do smażenia,
                                    • szczypta pieprzy cayenne,
                                      • sól,
                                        • dodatki: rukola.

                                          Sposób przygotowania:

                                          Ziemniaki gotujemy ze skórką w osolonej wodzie. Obieramy, a następnie rozgniatamy widelcem. Na patelni z dodatkiem masła obsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Następnie mrożony szpinak. Smażymy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy śmietanę i starty parmezan. Gotujemy, aż ser dobrze się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia i odkładamy na jakieś 30 minut do lodówki.

                                          Z rozgniecionych ziemniaków formujemy kulki i nadziewamy je nadzieniem ze szpinaku. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni z dodatkiem oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Posypujemy szczyptą papryki cayenne.

                                          Zapiekanka z wołowym mięsem mielonym i szpinakiem - przepis

                                          Składniki:

                                          • cebula,
                                            • duża marchewka,
                                              • łyżka oleju,
                                                • 500 g mielonej wołowiny,
                                                  • 400 g mrożonego szpinaku Frosta,
                                                    • łyżka koncentratu pomidorowego,
                                                      • 300 ml bulionu wołowego,
                                                        • 180 g kwaśnej śmietany 18%,
                                                          • łyżka skrobi kukurydzianej,
                                                            • 400 g ziemniaków,
                                                              • 50 g startego gruyère,
                                                                • łyżka masła (+ do smarowania),
                                                                  • sól i pieprz.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Cebulę siekamy, a marchewkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy cebulę i marchewkę. Następnie dodajemy mięso i smażymy około 5 minut. Później dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion wołowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

                                                                    Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Śmietanę i skrobię kukurydzianą mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy wcześniej ułożone mięso w naczyniu. Na to układamy kostki szpinaku. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Układamy na wierzchu zapiekanki. Całość posypujemy startym serem gruyère i kawałkami masła. Pieczemy około 30 minut.

                                                                    Roladki z kurczaka ze szpinakiem - przepis

                                                                    Składniki:

                                                                    • większa pierś z kurczaka,
                                                                      • 200 g serka philadelphia,
                                                                        • 400 g mrożonego szpinaku Frosta,
                                                                          • 300 g marchewki,
                                                                            • cebula,
                                                                              • 40 g masła,
                                                                                • 150 ml bulionu z kurczaka,
                                                                                  • 100 ml mleka,
                                                                                    • świeży estragon,
                                                                                      • sól i pieprz.

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        Marchewki obieramy i kroimy w słupki, cebulę w cienkie plasterki. Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut, odcedzamy. Kurczaka kroimy w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy mięso serkiem philadelphia i układamy po jednej kostce szpinaku. Zwijamy je i owijamy sznurkiem. Roladki smażymy na patelni z dodatkiem masła na złoty kolor, a następnie zdejmujemy. Na tej samej patelni obsmażamy marchewkę i cebulę. Po chwili zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, po chwili zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut. Resztę serka mieszamy z mlekiem oraz odrobiną posiekanego estragonu. Układamy roladki i chwilę jeszcze gotujemy. Mięso układamy na talerzach, dodajemy marchewkę i polewamy sokiem z gotowania.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana