Materiał promocyjny

Szpinakowe wariacje Grzegorza Zawieruchy: curry, krokiety, zapiekanka i roladki

1E5A7853
Szpinakowe love
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szpinak jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego, dlatego warto go jeść. Swoje pomysły na dania z tą rośliną przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. Na naszym stole pojawiły się: curry ze szpinakiem i ciecierzycą, krokiety ze szpinakiem, zapiekanka z wołowym mięsem mielonym i szpinakiem oraz roladki z kurczaka ze szpinakiem.

Curry ze szpinakiem i ciecierzycą - przepis

Składniki:

  • 500 g ciecierzycy z puszki,
  • 200 g mrożonego szpinaku Frosta,
  • 200 g pomidorów z puszki,
  • czerwona cebula,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 4 łyżeczki pasty curry,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Cebulę smażymy na dużym ogniu z dodatkiem oliwy przez 1 minutę. Dodajemy pomidory z puszki, pastę curry i mrożony szpinak. Solimy i gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Następnie dodajemy odsączoną ciecierzycę i mleko kokosowe. Gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krokiety ze szpinakiem - przepis

Składniki:

  • 5 ziemniaków,
  • 100 g mrożonego szpinaku Frosta,
  • 20 g miękkiego masła,
  • mała cebula,
  • 3 łyżki śmietany 36%,
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • szczypta pieprzy cayenne,
  • sól,
  • dodatki: rukola.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy ze skórką w osolonej wodzie. Obieramy, a następnie rozgniatamy widelcem. Na patelni z dodatkiem masła obsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Następnie mrożony szpinak. Smażymy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy śmietanę i starty parmezan. Gotujemy, aż ser dobrze się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia i odkładamy na jakieś 30 minut do lodówki.

Z rozgniecionych ziemniaków formujemy kulki i nadziewamy je nadzieniem ze szpinaku. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni z dodatkiem oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Posypujemy szczyptą papryki cayenne.

Zapiekanka z wołowym mięsem mielonym i szpinakiem - przepis

Składniki:

  • cebula,
  • duża marchewka,
  • łyżka oleju,
  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 400 g mrożonego szpinaku Frosta,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 300 ml bulionu wołowego,
  • 180 g kwaśnej śmietany 18%,
  • łyżka skrobi kukurydzianej,
  • 400 g ziemniaków,
  • 50 g startego gruyère,
  • łyżka masła (+ do smarowania),
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Cebulę siekamy, a marchewkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy cebulę i marchewkę. Następnie dodajemy mięso i smażymy około 5 minut. Później dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion wołowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Śmietanę i skrobię kukurydzianą mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy wcześniej ułożone mięso w naczyniu. Na to układamy kostki szpinaku. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Układamy na wierzchu zapiekanki. Całość posypujemy startym serem gruyère i kawałkami masła. Pieczemy około 30 minut.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem - przepis

Składniki:

  • większa pierś z kurczaka,
  • 200 g serka philadelphia,
  • 400 g mrożonego szpinaku Frosta,
  • 300 g marchewki,
  • cebula,
  • 40 g masła,
  • 150 ml bulionu z kurczaka,
  • 100 ml mleka,
  • świeży estragon,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Marchewki obieramy i kroimy w słupki, cebulę w cienkie plasterki. Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut, odcedzamy. Kurczaka kroimy w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy mięso serkiem philadelphia i układamy po jednej kostce szpinaku. Zwijamy je i owijamy sznurkiem. Roladki smażymy na patelni z dodatkiem masła na złoty kolor, a następnie zdejmujemy. Na tej samej patelni obsmażamy marchewkę i cebulę. Po chwili zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, po chwili zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut. Resztę serka mieszamy z mlekiem oraz odrobiną posiekanego estragonu. Układamy roladki i chwilę jeszcze gotujemy. Mięso układamy na talerzach, dodajemy marchewkę i polewamy sokiem z gotowania.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości