Curry ze szpinakiem i ciecierzycą - przepis
Składniki:
- 500 g ciecierzycy z puszki,
- 200 g mrożonego szpinaku Frosta,
- 200 g pomidorów z puszki,
- czerwona cebula,
- 200 ml mleka kokosowego,
- 4 łyżeczki pasty curry,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Cebulę smażymy na dużym ogniu z dodatkiem oliwy przez 1 minutę. Dodajemy pomidory z puszki, pastę curry i mrożony szpinak. Solimy i gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Następnie dodajemy odsączoną ciecierzycę i mleko kokosowe. Gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krokiety ze szpinakiem - przepis
Składniki:
- 5 ziemniaków,
- 100 g mrożonego szpinaku Frosta,
- 20 g miękkiego masła,
- mała cebula,
- 3 łyżki śmietany 36%,
- 4 łyżki startego parmezanu,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- olej do smażenia,
- szczypta pieprzy cayenne,
- sól,
- dodatki: rukola.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy ze skórką w osolonej wodzie. Obieramy, a następnie rozgniatamy widelcem. Na patelni z dodatkiem masła obsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Następnie mrożony szpinak. Smażymy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy śmietanę i starty parmezan. Gotujemy, aż ser dobrze się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia i odkładamy na jakieś 30 minut do lodówki.
Z rozgniecionych ziemniaków formujemy kulki i nadziewamy je nadzieniem ze szpinaku. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni z dodatkiem oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Posypujemy szczyptą papryki cayenne.
Zapiekanka z wołowym mięsem mielonym i szpinakiem - przepis
Składniki:
- cebula,
- duża marchewka,
- łyżka oleju,
- 500 g mielonej wołowiny,
- 400 g mrożonego szpinaku Frosta,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 300 ml bulionu wołowego,
- 180 g kwaśnej śmietany 18%,
- łyżka skrobi kukurydzianej,
- 400 g ziemniaków,
- 50 g startego gruyère,
- łyżka masła (+ do smarowania),
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Cebulę siekamy, a marchewkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy cebulę i marchewkę. Następnie dodajemy mięso i smażymy około 5 minut. Później dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion wołowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Śmietanę i skrobię kukurydzianą mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy wcześniej ułożone mięso w naczyniu. Na to układamy kostki szpinaku. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Układamy na wierzchu zapiekanki. Całość posypujemy startym serem gruyère i kawałkami masła. Pieczemy około 30 minut.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem - przepis
Składniki:
- większa pierś z kurczaka,
- 200 g serka philadelphia,
- 400 g mrożonego szpinaku Frosta,
- 300 g marchewki,
- cebula,
- 40 g masła,
- 150 ml bulionu z kurczaka,
- 100 ml mleka,
- świeży estragon,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Marchewki obieramy i kroimy w słupki, cebulę w cienkie plasterki. Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut, odcedzamy. Kurczaka kroimy w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy mięso serkiem philadelphia i układamy po jednej kostce szpinaku. Zwijamy je i owijamy sznurkiem. Roladki smażymy na patelni z dodatkiem masła na złoty kolor, a następnie zdejmujemy. Na tej samej patelni obsmażamy marchewkę i cebulę. Po chwili zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, po chwili zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut. Resztę serka mieszamy z mlekiem oraz odrobiną posiekanego estragonu. Układamy roladki i chwilę jeszcze gotujemy. Mięso układamy na talerzach, dodajemy marchewkę i polewamy sokiem z gotowania.
Zobacz także:
- Poznaj wartości odżywcze, właściwości i szerokie zastosowanie ciecierzycy
- Pyszne krokiety z mięsem – jak je przygotować?
- Proste przepisy na zapiekankę z kurczakiem i warzywami
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News