Naleśniki zebra z twarożkiem i mango - przepis
Składniki:
- 2 szklanki mleka krowiego tłustego,
- 3 jajka,
- 1 ⅓ szklanki mąki orkiszowej,
- 3 łyżki oleju rzepakowego + olej do smażenia,
- 2 kopiaste łyżki kakao naturalnego,
- ⅓ łyżeczki cynamonu,
- miękkie dojrzałe mango,
- 250 g twarogu półtłustego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Do miski wbij jajka, zalej mlekiem, dodaj mąkę, olej i sól. Zmiksuj na gładkie ciasto. Odmierz szklankę ciasta naleśnikowego i przelej do mniejszej miski. Dodaj kakao i cynamon i zmiksuj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Za pomocą małej łyżeczki nalewaj na rozgrzaną patelnię stróżki kakaowego ciasta, robiąc cienkie paski na całej szerokości patelni. Gdy ciasto się zetnie, zalej 1 chochlą jasnego ciasta, rozprowadź równomiernie po całej patelni i smaż chwilę, a następnie przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze moment.
Naleśniki możesz podawać z ulubionym nadzieniem, np. twarożkiem z bananami, dżemem z dobrym składem, serkiem waniliowym czy owocami np. truskawkami.
Złota owsianka - przepis
Składniki:
- szklanka mleka migdałowego,
- ½ szklanki wody,
- 4 łyżki płatków owsianych górskich,
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy,
- szczypta soli i pieprzu,
- ½ słodkiej, miękkiej gruszki,
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego,
- łyżka masła orzechowego,
- szczypta cynamonu,
- kilka pistacji (dla starszaków),
- miód płynny.
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej wodę i mleko. Wsyp płatki i zagotuj. Zmniejsz ogień, niech płatki dalej się gotują. Dodaj kurkumę, szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj. Gotuj owsiankę na małym ogniu ok. 10 minut.
W tym czasie obierz pół gruszki, zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach, dodaj do owsianki i wymieszaj z gotową owsianką. Wyłacz palnik, dodaj masło orzechowe, amarantus, cynamon i ponownie wymieszaj. Przełóż na talerz i posyp posiekanymi pistacjami oraz polej odrobiną płynnego miodu (dla starszaków)
Fritatty z warzywami - przepis
Składniki:
- 4 jajka,
- 2-3 małe plasterki szynki wieprzowej,
- kulka mozzarelli,
- 2 gałązki szczypiorku,
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
- 1/2 szklanki mleka,
- ½ czerwonej papryki,
- 2 łyżki kukurydzy z puszki,
- 2 łyżki groszku (z puszki),
- koperek do posypania,
- szczypta soli,
- olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na 200°C z termoobiegiem. Przygotuj 12 silikonowych foremek do muffinek. Lekko natłuść je olejem.
Do miski wbij jajka, dodaj mleko i posiekany szczypiorek. Chleb pokrusz na drobne kawałki i przełóż na dno każdej foremki. Następnie do każdej z nich wsyp kilka kuleczek groszku lub kukurydzy oraz pokrojoną w małą kostkę paprykę. Ser i szynkę posiekaj, dodaj do masy jajecznej, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Zalej każdą foremkę masą do pełna. Wstaw do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom i piecz ok. 20 minut.
Gofry marchewkowo-jabłkowe - przepis
Idealne do śniadaniówki
Składniki:
- 2 średnie marchewki,
- jabłko (słodka odmiana),
- 2 jajka,
- ½ szklanki płatków owsianych górskich,
- szklanka mąki orkiszowej,
- szklanka mleka krowiego,
- ⅓ szklanki oleju rzepakowego,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę w małej misce.
Żółtka przelej do drugiej miski. Marchewki i jabłka obierz i zetrzyj na tarce (jabłka na dużych oczkach, a marchew na małych). Dodaj je do żółtek, wlej mleko, olej, wsyp płatki, mąkę, cynamon i proszek, a następnie zamieszaj, by składniki dokładnie się połączyły. Na koniec dodaj do masy ubite białka i delikatnie zamieszaj łyżką, by piana nie opadła.
Rozgrzej dobrze gofrownicę, a następnie delikatnie posmaruj ją olejem. Na każdą kratkę nałóż po łyżce masy i piecz gofry zgodnie z zaleceniami producenta. Gotowe gofry ostudź na kratce, nie na talerzu. Gorące gofry parują od spodu i cała wilgoć wejdzie w gofry, które stracą w ten sposób chrupkość.
Zobacz także:
- Europejski Dzień Śniadania. Dlaczego jest to najważniejszy posiłek dnia? Sprawdź nasze przepisy na śniadania
- Dlaczego warto zacząć dzień od posiłku? "Wczesne śniadanie zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych"
- Idealne przekąski na śniadanie. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Ania Piszczek i Joanna Anger
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN