Co przygotować dziecku na śniadanie? Poznaj przepisy edukatorek żywieniowych

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pomysłowe śniadania dla dzieci
Pomysłowe śniadania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Piszczek i Joanna Anger, edukatorki żywieniowe, które prowadzą blog o żywieniu dzieciaków ALAANTKOWEBLW, przygotowały zdrowe śniadania dla dzieci. Poznaj ich przepisy na naleśniki zebra z twarożkiem i mango, złotą owsiankę, fritatty z warzywami oraz gofry marchewkowo-jabłkowe.
Naleśniki zebra z twarożkiem i mango
Naleśniki zebra z twarożkiem i mango
Naleśniki zebra z twarożkiem i mango
Źródło: Michał Żebrowski/EastNews

Naleśniki zebra z twarożkiem i mango - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mleka krowiego tłustego,
    • 3 jajka,
      • 1 ⅓ szklanki mąki orkiszowej,
        • 3 łyżki oleju rzepakowego + olej do smażenia,
          • 2 kopiaste łyżki kakao naturalnego,
            • ⅓ łyżeczki cynamonu,
              • miękkie dojrzałe mango,
                • 250 g twarogu półtłustego,
                  • szczypta soli.

                    Sposób przygotowania:

                    Do miski wbij jajka, zalej mlekiem, dodaj mąkę, olej i sól. Zmiksuj na gładkie ciasto. Odmierz szklankę ciasta naleśnikowego i przelej do mniejszej miski. Dodaj kakao i cynamon i zmiksuj.

                    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Za pomocą małej łyżeczki nalewaj na rozgrzaną patelnię stróżki kakaowego ciasta, robiąc cienkie paski na całej szerokości patelni. Gdy ciasto się zetnie, zalej 1 chochlą jasnego ciasta, rozprowadź równomiernie po całej patelni i smaż chwilę, a następnie przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze moment.

                    Naleśniki możesz podawać z ulubionym nadzieniem, np. twarożkiem z bananami, dżemem z dobrym składem, serkiem waniliowym czy owocami np. truskawkami.

                    Złota owsianka - przepis

                    Składniki:

                    • szklanka mleka migdałowego,
                      • ½ szklanki wody,
                        • 4 łyżki płatków owsianych górskich,
                          • ½ łyżeczki mielonej kurkumy,
                            • szczypta soli i pieprzu,
                              • ½ słodkiej, miękkiej gruszki,
                                • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego,
                                  • łyżka masła orzechowego,
                                    • szczypta cynamonu,
                                      • kilka pistacji (dla starszaków),
                                        • miód płynny.

                                          Sposób przygotowania:

                                          Do garnka wlej wodę i mleko. Wsyp płatki i zagotuj. Zmniejsz ogień, niech płatki dalej się gotują. Dodaj kurkumę, szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj. Gotuj owsiankę na małym ogniu ok. 10 minut.

                                          W tym czasie obierz pół gruszki, zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach, dodaj do owsianki i wymieszaj z gotową owsianką. Wyłacz palnik, dodaj masło orzechowe, amarantus, cynamon i ponownie wymieszaj. Przełóż na talerz i posyp posiekanymi pistacjami oraz polej odrobiną płynnego miodu (dla starszaków)

                                          Fritatty z warzywami
                                          Fritatty z warzywami
                                          Fritatty z warzywami
                                          Źródło: Michał Żebrowski/EastNews

                                          Fritatty z warzywami - przepis

                                          Składniki:

                                          • 4 jajka,
                                            • 2-3 małe plasterki szynki wieprzowej,
                                              • kulka mozzarelli,
                                                • 2 gałązki szczypiorku,
                                                  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
                                                    • 1/2 szklanki mleka,
                                                      • ½ czerwonej papryki,
                                                        • 2 łyżki kukurydzy z puszki,
                                                          • 2 łyżki groszku (z puszki),
                                                            • koperek do posypania,
                                                              • szczypta soli,
                                                                • olej rzepakowy.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Piekarnik nastaw na 200°C z termoobiegiem. Przygotuj 12 silikonowych foremek do muffinek. Lekko natłuść je olejem.

                                                                  Do miski wbij jajka, dodaj mleko i posiekany szczypiorek. Chleb pokrusz na drobne kawałki i przełóż na dno każdej foremki. Następnie do każdej z nich wsyp kilka kuleczek groszku lub kukurydzy oraz pokrojoną w małą kostkę paprykę. Ser i szynkę posiekaj, dodaj do masy jajecznej, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Zalej każdą foremkę masą do pełna. Wstaw do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom i piecz ok. 20 minut.

                                                                  Gofry marchewkowo-jabłkowe
                                                                  Gofry marchewkowo-jabłkowe
                                                                  Gofry marchewkowo-jabłkowe
                                                                  Źródło: Michał Żebrowski/EastNews

                                                                  Gofry marchewkowo-jabłkowe - przepis

                                                                  Idealne do śniadaniówki

                                                                  Składniki:

                                                                  • 2 średnie marchewki,
                                                                    • jabłko (słodka odmiana),
                                                                      • 2 jajka,
                                                                        • ½ szklanki płatków owsianych górskich,
                                                                          • szklanka mąki orkiszowej,
                                                                            • szklanka mleka krowiego,
                                                                              • ⅓ szklanki oleju rzepakowego,
                                                                                • ½ łyżeczki cynamonu,
                                                                                  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę w małej misce.

                                                                                    Żółtka przelej do drugiej miski. Marchewki i jabłka obierz i zetrzyj na tarce (jabłka na dużych oczkach, a marchew na małych). Dodaj je do żółtek, wlej mleko, olej, wsyp płatki, mąkę, cynamon i proszek, a następnie zamieszaj, by składniki dokładnie się połączyły. Na koniec dodaj do masy ubite białka i delikatnie zamieszaj łyżką, by piana nie opadła.

                                                                                    Rozgrzej dobrze gofrownicę, a następnie delikatnie posmaruj ją olejem. Na każdą kratkę nałóż po łyżce masy i piecz gofry zgodnie z zaleceniami producenta. Gotowe gofry ostudź na kratce, nie na talerzu. Gorące gofry parują od spodu i cała wilgoć wejdzie w gofry, które stracą w ten sposób chrupkość.

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Źródło: Ania Piszczek i Joanna Anger

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana