Materiał promocyjny

Idealne przekąski na śniadanie. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Pakujemy plecaki i śniadaniówki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na śniadanie? Grzegorz Zawierucha proponuje panini z szynką lub schabem i pesto bazyliowym, roladki z omleta i szynki, zapiekankę z gnocci i szynką. Sprawdź proste przepisy na udany początek dnia.

Do przygotowania pysznego śniadania, czyli najważniejszego posiłku dnia, potrzebny jest pomysł i dobrze dobrane składniki. Grzegorz Zawierucha przygotował dania z naturalnie wędzonymi wędlinami o wysokiej zawartości mięsa, krótkiej liście składników.

Panini z szynką lub schabem i pesto bazyliowym

Składniki:

  • 4 bułki
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 4 plasterki szynki (schabu)
  • 1 mozzarellę
  • bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Pesto bazyliowe:

  • garść bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzeszków pinii lub orzeszków ziemnych (zrumienionych na suchej patelni)
  • 10 g tartego parmezanu
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • Rukola
  • Pomidorki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Składniki do pesto blendujemy z dodatkiem kostki lodu na gładką masę. Bułki przecinamy wzdłuż. Wnętrze każdego pieczywa smarujemy oliwą i pesto. Pomidory, odcedzoną mozarellę i cebulę kroimy w cienkie plasterki. Do każdej kanapki układamy 2-3 plasterki szynki/schabu i pozostałych składników według uznania. Gotowe kanapki układamy do piekarnika. Pieczemy, aż ser się rozpuści a bułki lekko zarumienią.

Panini z szynką lub schabem i pesto bazyliowym
Panini z szynką lub schabem i pesto bazyliowym
Panini z szynką lub schabem i pesto bazyliowym
Źródło: Ola Skowron/Eeast News

Roladki z omleta i szynki

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 plasterki szynki
  • 3 łyżki pełnego mleka
  • 1/2 małej pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • masło

Dodatki:

  • Papier do pieczenia lub folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Jajka ubijamy. Solimy, pieprzymy. Dodajemy mleko i posiekaną pietruszkę. Na patelni z dodatkiem masła smażymy omlet. Przekładamy na papier do pieczenia. Układamy na nim kilka plasterków szynki i schabu. Zawijamy w rulon. Pozostawiamy w wystygnięcia i kroimy w grubsze plasterki.

Roladki z omleta i szynki
Roladki z omleta i szynki
Roladki z omleta i szynki
Źródło: Ola Skowron/East News

Zapiekanka z gnocci i szynką

Składniki:

  • 12 plasterków szynki/schabu
  • 300 ml śmietany 30%
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koniaku
  • oliwa z oliwek
  • parmezan do posypania
  • sól i pieprz

Gnocci:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżka masła
  • 500 g ziemniaków
  • 1 żółtko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania gnocci:

Nieobrane ziemniaki gotujemy w osolonej około 25/30 minut. Jak przestygną obieramy i przeciskamy przez. Na powierzchni posypanej mąką układamy ziemniaki. Dodajemy mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Składniki dobrze łączymy ze sobą. Nie wyrabiamy. Kroimy na małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia.

Sposób przygotowania zapiekanki:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. W naczyniu żaroodpornym układamy gnocci polane delikatnie oliwą. Plastry szynki i schabu zawijamy i układamy do naczynia żaroodpornym. Mieszamy śmietanę, bulion, przecier pomidorowy, koniak i pieprz. Polewamy zapiekankę. Pieczemy około 20 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy startym parmezanem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości