Do przygotowania pysznego śniadania, czyli najważniejszego posiłku dnia, potrzebny jest pomysł i dobrze dobrane składniki. Grzegorz Zawierucha przygotował dania z naturalnie wędzonymi wędlinami o wysokiej zawartości mięsa, krótkiej liście składników.
Panini z szynką lub schabem i pesto bazyliowym
Składniki:
- 4 bułki
- 1 cebula
- 3 pomidory
- 4 plasterki szynki (schabu)
- 1 mozzarellę
- bazylia
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Pesto bazyliowe:
- garść bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii lub orzeszków ziemnych (zrumienionych na suchej patelni)
- 10 g tartego parmezanu
- 70 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Dodatki:
- Rukola
- Pomidorki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Składniki do pesto blendujemy z dodatkiem kostki lodu na gładką masę. Bułki przecinamy wzdłuż. Wnętrze każdego pieczywa smarujemy oliwą i pesto. Pomidory, odcedzoną mozarellę i cebulę kroimy w cienkie plasterki. Do każdej kanapki układamy 2-3 plasterki szynki/schabu i pozostałych składników według uznania. Gotowe kanapki układamy do piekarnika. Pieczemy, aż ser się rozpuści a bułki lekko zarumienią.
Roladki z omleta i szynki
Składniki:
- 3 jajka
- 3 plasterki szynki
- 3 łyżki pełnego mleka
- 1/2 małej pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
- masło
Dodatki:
- Papier do pieczenia lub folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Jajka ubijamy. Solimy, pieprzymy. Dodajemy mleko i posiekaną pietruszkę. Na patelni z dodatkiem masła smażymy omlet. Przekładamy na papier do pieczenia. Układamy na nim kilka plasterków szynki i schabu. Zawijamy w rulon. Pozostawiamy w wystygnięcia i kroimy w grubsze plasterki.
Zapiekanka z gnocci i szynką
Składniki:
- 12 plasterków szynki/schabu
- 300 ml śmietany 30%
- 100 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koniaku
- oliwa z oliwek
- parmezan do posypania
- sól i pieprz
Gnocci:
- 250 g mąki
- 1 łyżka masła
- 500 g ziemniaków
- 1 żółtko
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania gnocci:
Nieobrane ziemniaki gotujemy w osolonej około 25/30 minut. Jak przestygną obieramy i przeciskamy przez. Na powierzchni posypanej mąką układamy ziemniaki. Dodajemy mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Składniki dobrze łączymy ze sobą. Nie wyrabiamy. Kroimy na małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia.
Sposób przygotowania zapiekanki:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. W naczyniu żaroodpornym układamy gnocci polane delikatnie oliwą. Plastry szynki i schabu zawijamy i układamy do naczynia żaroodpornym. Mieszamy śmietanę, bulion, przecier pomidorowy, koniak i pieprz. Polewamy zapiekankę. Pieczemy około 20 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy startym parmezanem.
Zobacz także:
- Chleb, bułki i foccacia. Sprawdzone przepisy Szymona Czerwińskiego
- Pastrami – jak przygotować słynną wołowinę w solance?
- Tosty na różne sposoby: z kurczakiem, łososie, bananem, i chałką Mariety Mareckiej
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News