Materiał promocyjny

Idealne przekąski na śniadanie. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy

Pakujemy plecaki i śniadaniówki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na śniadanie? Grzegorz Zawierucha proponuje panini z szynką lub schabem i pesto bazyliowym, roladki z omleta i szynki, zapiekankę z gnocci i szynką. Sprawdź proste przepisy na udany początek dnia.

Do przygotowania pysznego śniadania, czyli najważniejszego posiłku dnia, potrzebny jest pomysł i dobrze dobrane składniki. Grzegorz Zawierucha przygotował dania z naturalnie wędzonymi wędlinami o wysokiej zawartości mięsa, krótkiej liście składników.

Panini z szynką lub schabem i pesto bazyliowym

Składniki:

  • 4 bułki
    • 1 cebula
      • 3 pomidory
        • 4 plasterki szynki (schabu)
          • 1 mozzarellę
            • bazylia
              • oliwa z oliwek
                • sól i pieprz

                  Pesto bazyliowe:

                  • garść bazylii
                    • 1 ząbek czosnku
                      • 2 łyżki orzeszków pinii lub orzeszków ziemnych (zrumienionych na suchej patelni)
                        • 10 g tartego parmezanu
                          • 70 ml oliwy z oliwek
                            • sól i pieprz

                              Dodatki:

                              • Rukola
                                • Pomidorki do dekoracji

                                  Sposób przygotowania:

                                  Składniki do pesto blendujemy z dodatkiem kostki lodu na gładką masę. Bułki przecinamy wzdłuż. Wnętrze każdego pieczywa smarujemy oliwą i pesto. Pomidory, odcedzoną mozarellę i cebulę kroimy w cienkie plasterki. Do każdej kanapki układamy 2-3 plasterki szynki/schabu i pozostałych składników według uznania. Gotowe kanapki układamy do piekarnika. Pieczemy, aż ser się rozpuści a bułki lekko zarumienią.

                                  Panini z szynką lub schabem i pesto bazyliowym
                                  Panini z szynką lub schabem i pesto bazyliowym
                                  Panini z szynką lub schabem i pesto bazyliowym
                                  Źródło: Ola Skowron/Eeast News

                                  Roladki z omleta i szynki

                                  Składniki:

                                  • 3 jajka
                                    • 3 plasterki szynki
                                      • 3 łyżki pełnego mleka
                                        • 1/2 małej pęczka natki pietruszki
                                          • sól i pieprz
                                            • masło

                                              Dodatki:

                                              • Papier do pieczenia lub folia aluminiowa

                                                Sposób przygotowania:

                                                Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Jajka ubijamy. Solimy, pieprzymy. Dodajemy mleko i posiekaną pietruszkę. Na patelni z dodatkiem masła smażymy omlet. Przekładamy na papier do pieczenia. Układamy na nim kilka plasterków szynki i schabu. Zawijamy w rulon. Pozostawiamy w wystygnięcia i kroimy w grubsze plasterki.

                                                Roladki z omleta i szynki
                                                Roladki z omleta i szynki
                                                Roladki z omleta i szynki
                                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                                Zapiekanka z gnocci i szynką

                                                Składniki:

                                                • 12 plasterków szynki/schabu
                                                  • 300 ml śmietany 30%
                                                    • 100 ml bulionu wołowego
                                                      • 2 łyżki przecieru pomidorowego
                                                        • 1 łyżka koniaku
                                                          • oliwa z oliwek
                                                            • parmezan do posypania
                                                              • sól i pieprz

                                                                Gnocci:

                                                                • 250 g mąki
                                                                  • 1 łyżka masła
                                                                    • 500 g ziemniaków
                                                                      • 1 żółtko
                                                                        • szczypta gałki muszkatołowej
                                                                          • sól i pieprz

                                                                            Sposób przygotowania gnocci:

                                                                            Nieobrane ziemniaki gotujemy w osolonej około 25/30 minut. Jak przestygną obieramy i przeciskamy przez. Na powierzchni posypanej mąką układamy ziemniaki. Dodajemy mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Składniki dobrze łączymy ze sobą. Nie wyrabiamy. Kroimy na małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia.

                                                                            Sposób przygotowania zapiekanki:

                                                                            Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. W naczyniu żaroodpornym układamy gnocci polane delikatnie oliwą. Plastry szynki i schabu zawijamy i układamy do naczynia żaroodpornym. Mieszamy śmietanę, bulion, przecier pomidorowy, koniak i pieprz. Polewamy zapiekankę. Pieczemy około 20 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy startym parmezanem.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                            Materiał promocyjny
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana