Drożdżówka ze śliwkami - przepis Cristiny Catese

Śliwki
Śliwki
Źródło: Mateusz Grochocki
W kuchni włoskiej nie brakuje również pysznych, słodkich, sezonowych wypieków. Jak zrobić drożdżówkę ze śliwkami? Sprawdź przepis Cristiny Catese prosto z kuchni Dzień Dobry TVN.

Drożdżówka ze śliwkami - przepis

Składniki na rozczyn:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka cukru

Składniki na ciasto:

  • 600 g śliwek
  • 500 g mąki tortowej
  • 150 g cukru
  • 80 g masła
  • 5 żółtek
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 100 g masła

Jak zrobić drożdżówkę ze śliwkami?

Rozczyn

Ciepłe mleko, drożdże świeże lub suszone oraz cukier i mąkę umieść w misce. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić.

Ciasto

Do większego naczynia przesiej 500 g mąki, szczyptę soli i i dodaj jeszcze żółtka jajek.

Do miski wsyp jeszcze cukru i wlej 50 g roztopionego i przestudzonego masła i na koniec wlej buzujący rozczyn. Całość wymieszaj szpatułką.

Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj minimum 5 minut. Gotowe ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne.

Wyrobione ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć.

Boki i dno formy wysmaruj masłem. Śliwki umyj i i usuń pestki, większe śliwki podziel na ćwiartki, a małe węgierki tylko na pół. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Na całej powierzchni ciasta rozłóż śliwki.

Możesz też użyć śliwek mrożonych, ale należy je najpierw naturalnie rozmrozić, a następnie osuszyć z roztopionej glazury.

Kruszonka

Na czysty i suchy blat, dużą deskę lub stopnicę przesiej mąkę pszenną. Na mąkę wysyp cukier. Na koniec dodaj też masło prosto z lodówki pokrojone w kostkę. Obiema dłońmi rozcieraj składniki. Łączenie ich w jednolite ciasto powinno zająć chwilę. Kawałek ciasta wzięty w dłoń i ściśnięty powinien połączyć się w jednolitą grudę. Nie musi być stabilny, jednak nie może być tak, że mąka przesypuje się między palcami.

Do kruszonki możesz też dodać:

  • odrobinę tartej skórki z cytryny lub pomarańczy
  • 2 krople aromatu waniliowego lub innego np. śmietankowego
  • małą saszetkę cukru wanilinowego lub prawdziwą wanilię

Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Czas pieczenia około 50-55 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości