Drożdżówka ze śliwkami - przepis
Składniki na rozczyn:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka cukru
Składniki na ciasto:
- 600 g śliwek
- 500 g mąki tortowej
- 150 g cukru
- 80 g masła
- 5 żółtek
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki tortowej
- 120 g cukru
- 100 g masła
Jak zrobić drożdżówkę ze śliwkami?
Rozczyn
Ciepłe mleko, drożdże świeże lub suszone oraz cukier i mąkę umieść w misce. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić.
Ciasto
Do większego naczynia przesiej 500 g mąki, szczyptę soli i i dodaj jeszcze żółtka jajek.
Do miski wsyp jeszcze cukru i wlej 50 g roztopionego i przestudzonego masła i na koniec wlej buzujący rozczyn. Całość wymieszaj szpatułką.
Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj minimum 5 minut. Gotowe ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne.
Wyrobione ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć.
Boki i dno formy wysmaruj masłem. Śliwki umyj i i usuń pestki, większe śliwki podziel na ćwiartki, a małe węgierki tylko na pół. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Na całej powierzchni ciasta rozłóż śliwki.
Możesz też użyć śliwek mrożonych, ale należy je najpierw naturalnie rozmrozić, a następnie osuszyć z roztopionej glazury.
Kruszonka
Na czysty i suchy blat, dużą deskę lub stopnicę przesiej mąkę pszenną. Na mąkę wysyp cukier. Na koniec dodaj też masło prosto z lodówki pokrojone w kostkę. Obiema dłońmi rozcieraj składniki. Łączenie ich w jednolite ciasto powinno zająć chwilę. Kawałek ciasta wzięty w dłoń i ściśnięty powinien połączyć się w jednolitą grudę. Nie musi być stabilny, jednak nie może być tak, że mąka przesypuje się między palcami.
Do kruszonki możesz też dodać:
- odrobinę tartej skórki z cytryny lub pomarańczy
- 2 krople aromatu waniliowego lub innego np. śmietankowego
- małą saszetkę cukru wanilinowego lub prawdziwą wanilię
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Czas pieczenia około 50-55 minut.
Zobacz także:
- Który przepis na ciasto ze śliwkami wybrać, aby było szybko i smacznie?
- Śniadania idealne do herbaty - przepisy Cristiny Catese
- Włoskie lato na talerzu u Cristiny Catese, czyli koktajl z krewetkami, bruschetta z kremową pieczoną papryką i ciasto czekoladowe z malinami
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki