Omlet z pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami i pesto - przepis
Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka
- 200 g pieczarek
- 5 g suszonych borowików
- 250 g szpinaku baby
- 150 g suszonych pomidorów
- 4 łyżki pesto
- 20 ml śmietanki 30%
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- masło 10 g
- sól i pieprz
- bagietka do podania
Oczyść pieczarki, usuwając ziemię, opłucz je i pokrój na kawałki. Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 20 minut, a następnie wycisnąć i pokroić. Jeśli jest sezon na świeże borowiki lub mieszane grzyby leśne, można oczywiście pominąć suszone grzyby.
Podsmaż grzyby i pieczarki na patelni przez kilka minut z odrobiną oleju i szczyptą soli. Gdy wchłoną wodę, wyłącz je i odstaw na bok.vUmyj szpinak, a następnie podsmaż go na innej patelni, ponownie z dodatkiem oleju i soli, przez kilka minut.
Pokrój suszone pomidory na małe kawałki .Rozbij jajka do miski, dodaj sól, pieprz i śmietanę. Ubijać przez kilka minut. Rozgrzać dużą patelnię z niewielką ilością masła i wlać na nią masę jajeczną. Gdy omlet usmaży się od spodu, dodać odrobinę pesto, pieczarki, szpinak i suszone pomidory, odkładając odrobinę każdego składnika. Złożyć omlet w kształt półksiężyca, tak aby zamknął się nad nadzieniem.
Gdy jajka będą ugotowane zgodnie z upodobaniami, wyłączyć ogień i przełożyć na talerz .Podawaj omlet natychmiast, dekorując wierzch pozostałymi składnikami i pokrojoną bagietką.
Potrójny tost z grillowanym indykiem i bekonem - przepis
Składniki:
- 100 g surowego boczku w plastrach
- 200 g pokrojonej piersi z indyka
- 10 kromek chleba tostowego
- 2 pomidory
- 100 g szpinaku baby
- 6 łyżek majonezu
- 200 g serka do smarowania (typu Philadelphia)
- główka sałaty kędzierzawej
- musztarda dijon
- sól i pieprz
- do podania :drewniane szaszłyki, garść zielonych i czarnych oliwek
Podsmaż plastry boczku na rozgrzanej patelni, następnie odsącz usmażone plastry boczku na papierze kuchennym .Grilluj plastry indyka przez 6-7 minut z każdej strony, aż mięso będzie ugotowane.
Opiecz kromki chleba na suchej patelni lub w tosterze. Pomidora umyć i pokroić w cienkie plasterki. Pierwszy kawałek chleba tostowego posmarować odrobiną sera i dodać na wierzch dobrze umyty szpinak. Dodaj indyka pokrojonego w paski, a następnie odrobinę majonezu i musztardy.
Połóż kolejną kromkę tosta na wierzchu, posmaruj majonezem, a następnie ułóż liście sałaty. Następnie dodać plasterki chrupiącego bekonu, plasterki pomidora i ponownie majonez z odrobiną musztardy. Zakończyć ostatnim kawałkiem chleba. Zamknij tosta, nabijając go na drewniane szaszłyk, do którego dodasz kilka oliwek dla dekoracji.
Tarta rabarbarowa - przepis
- 125 g zimnego masła
- 250 g mąki 00
- 100 g cukru pudru
- skórka z cytryny
- 2 żółtka
Krem cytrynowy:
- 3 żółtka
- 200 g mleka
- 70 g drobnego cukru
- 50 g śmietany 30%
- 20 g skrobi kukurydzianej
- skórka z cytryny
- 250 g łodygi rabarbaru
- 150 g cukru
- 75 g wody
Krem cytrynowy
Wlej mleko i śmietanę do rondla i dodaj skórkę z jednej cytryny. W osobnej misce ubić trzepaczką żółtka i cukier. Dodać przesianą skrobię kukurydzianą, a następnie mleko i gorącą śmietanę, energicznie wymieszać, aby uzyskać jednorodną i płynną mieszaninę. Wlać mieszaninę z powrotem do rondla, przecedzając ją przez durszlak.
Umieścić mieszaninę z powrotem na ogniu, mieszać do uzyskania gęstej konsystencji, a następnie przenieść do miski i przykryć folią spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się irytującego filmu na powierzchni. Schłodzić krem najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce.
Ciasto kruche
Umieść zimne masło z mąką w mikserze, aż uzyskasz piaszczystą mieszankę, a następnie przenieś ją na stolnicę; uformuj klasyczny kształt fontanny i dodaj cukier puder, startą skórkę z cytryny i żółtka. Zagnieść ciasto widelcem, a następnie rękami krótko uformować je w kulę i spłaszczyć przed zawinięciem w folię, a następnie umieścić w lodówce, aby stwardniało przez co najmniej 30 minut.
Rabarbar
Rabarbar umyć, osuszyć i usunąć końcówki. Pokroić rabarbar na 10,5 cm paski .Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i włączyć ogień. Rozpuść cukier i umieść kawałki rabarbaru na patelni, smażąc je przez około 2 minuty z każdej strony. Obróć rabarbar za pomocą szczypiec kuchennych i kontynuuj gotowanie. Następnie przełożyć na kratkę, aby nadmiar syropu spłynął i ostygł.
Całość
Gdy czas dobiegnie końca, weź kruche ciasto i za pomocą wałka rozwałkuj je na lekko posypanej mąką stolnicy. Natłuścić i oprószyć mąką formę do tarty o wymiarach 35 x 11 cm, a następnie rozwałkować ciasto za pomocą wałka do ciasta. Usuń nadmiar brzegów, odcinając je małym nożem i spraw, by ciasto kruche dobrze przylegało do formy, smarując je kulką ciasta zamkniętą w kawałku folii.
Nakłuć spód tarty ząbkami widelca, a następnie umieścić zimny krem w rękawie cukierniczym i rozprowadzić go na spodzie, wyrównując szpatułką .Udekoruj tartę rabarbarem pokrojonym w paski, układając je ostrożnie na wierzchu kremu, jeden obok drugiego, i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez 30 minut (lub 160° przez 20 minut w piekarniku z termoobiegiem). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Zobacz także:
- Zaskakujące śniadania z herbatą. Kuba Tomaszczyk zdradził swoje przepisy na dobry początek dnia
- Jak poprawnie zaparzyć herbatę i którą wybrać na jesienny wieczór? Ekspertka wyjaśnia
- Ola Skubis o pasji do herbaty. "Ma walory smakowe, ale też zdrowotne"
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN