Materiał promocyjny

Śniadania idealne do herbaty - przepisy Cristiny Catese

Cristina Catese i jej przepisy na śniadania do herbaty
Włoskie śniadania z herbatą
Źródło: Dzień Dobry TVN
O poranku wielu z nas potrzebuje zastrzyku energii, a jednym z najlepszych jej źródeł jest kubek gorącej herbaty Lipton w połączeniu z sycącym śniadaniem. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi propozycjami na pierwszy posiłek dnia podzieliła się Cristina Catese. Jak zrobić omlet z pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami i pesto, potrójny tost z grillowanym indykiem i bekonem oraz tartę rabarbarową?

Omlet z pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami i pesto - przepis

Omlet z pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami i pesto według przepisu Cristiny Catese
Omlet z pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami i pesto
Omlet z pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami i pesto według przepisu Cristiny Catese
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka
  • 200 g pieczarek
  • 5 g suszonych borowików
  • 250 g szpinaku baby
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 4 łyżki pesto
  • 20 ml śmietanki 30%
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • masło 10 g
  • sól i pieprz
  • bagietka do podania

Oczyść pieczarki, usuwając ziemię, opłucz je i pokrój na kawałki. Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 20 minut, a następnie wycisnąć i pokroić. Jeśli jest sezon na świeże borowiki lub mieszane grzyby leśne, można oczywiście pominąć suszone grzyby.

Podsmaż grzyby i pieczarki na patelni przez kilka minut z odrobiną oleju i szczyptą soli. Gdy wchłoną wodę, wyłącz je i odstaw na bok.vUmyj szpinak, a następnie podsmaż go na innej patelni, ponownie z dodatkiem oleju i soli, przez kilka minut.

Pokrój suszone pomidory na małe kawałki .Rozbij jajka do miski, dodaj sól, pieprz i śmietanę. Ubijać przez kilka minut. Rozgrzać dużą patelnię z niewielką ilością masła i wlać na nią masę jajeczną. Gdy omlet usmaży się od spodu, dodać odrobinę pesto, pieczarki, szpinak i suszone pomidory, odkładając odrobinę każdego składnika. Złożyć omlet w kształt półksiężyca, tak aby zamknął się nad nadzieniem.

Gdy jajka będą ugotowane zgodnie z upodobaniami, wyłączyć ogień i przełożyć na talerz .Podawaj omlet natychmiast, dekorując wierzch pozostałymi składnikami i pokrojoną bagietką.

Sezon na grilla i szparagi - przepisy Jaśka Kuronia
Materiał promocyjny

Sezon na grilla i szparagi - przepisy Jaśka Kuronia

Potrójny tost z grillowanym indykiem i bekonem - przepis

Potrójny tost z grillowanym indykiem i bekonem według przepisu Cristiny Catese
Potrójny tost z grillowanym indykiem i bekonem
Potrójny tost z grillowanym indykiem i bekonem według przepisu Cristiny Catese
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 100 g surowego boczku w plastrach
  • 200 g pokrojonej piersi z indyka
  • 10 kromek chleba tostowego
  • 2 pomidory
  • 100 g szpinaku baby
  • 6 łyżek majonezu
  • 200 g serka do smarowania (typu Philadelphia)
  • główka sałaty kędzierzawej
  • musztarda dijon
  • sól i pieprz
  • do podania :drewniane szaszłyki, garść zielonych i czarnych oliwek

Podsmaż plastry boczku na rozgrzanej patelni, następnie odsącz usmażone plastry boczku na papierze kuchennym .Grilluj plastry indyka przez 6-7 minut z każdej strony, aż mięso będzie ugotowane.

Opiecz kromki chleba na suchej patelni lub w tosterze. Pomidora umyć i pokroić w cienkie plasterki. Pierwszy kawałek chleba tostowego posmarować odrobiną sera i dodać na wierzch dobrze umyty szpinak. Dodaj indyka pokrojonego w paski, a następnie odrobinę majonezu i musztardy.

Połóż kolejną kromkę tosta na wierzchu, posmaruj majonezem, a następnie ułóż liście sałaty. Następnie dodać plasterki chrupiącego bekonu, plasterki pomidora i ponownie majonez z odrobiną musztardy. Zakończyć ostatnim kawałkiem chleba. Zamknij tosta, nabijając go na drewniane szaszłyk, do którego dodasz kilka oliwek dla dekoracji.

Tarta rabarbarowa - przepis

Tarta rabarbarowa według przepisu Cristiny Catese
Tarta rabarbarowa
Tarta rabarbarowa według przepisu Cristiny Catese
Źródło: Michał Żebrowski/East News
  • 125 g zimnego masła
  • 250 g mąki 00
  • 100 g cukru pudru
  • skórka z cytryny
  • 2 żółtka

Krem cytrynowy:

  • 3 żółtka
  • 200 g mleka
  • 70 g drobnego cukru
  • 50 g śmietany 30%
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • skórka z cytryny
  • 250 g łodygi rabarbaru
  • 150 g cukru
  • 75 g wody

Krem cytrynowy

Wlej mleko i śmietanę do rondla i dodaj skórkę z jednej cytryny. W osobnej misce ubić trzepaczką żółtka i cukier. Dodać przesianą skrobię kukurydzianą, a następnie mleko i gorącą śmietanę, energicznie wymieszać, aby uzyskać jednorodną i płynną mieszaninę. Wlać mieszaninę z powrotem do rondla, przecedzając ją przez durszlak.

Umieścić mieszaninę z powrotem na ogniu, mieszać do uzyskania gęstej konsystencji, a następnie przenieść do miski i przykryć folią spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się irytującego filmu na powierzchni. Schłodzić krem najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce.

Ciasto kruche

Umieść zimne masło z mąką w mikserze, aż uzyskasz piaszczystą mieszankę, a następnie przenieś ją na stolnicę; uformuj klasyczny kształt fontanny i dodaj cukier puder, startą skórkę z cytryny i żółtka. Zagnieść ciasto widelcem, a następnie rękami krótko uformować je w kulę i spłaszczyć przed zawinięciem w folię, a następnie umieścić w lodówce, aby stwardniało przez co najmniej 30 minut.

Rabarbar

Rabarbar umyć, osuszyć i usunąć końcówki. Pokroić rabarbar na 10,5 cm paski .Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i włączyć ogień. Rozpuść cukier i umieść kawałki rabarbaru na patelni, smażąc je przez około 2 minuty z każdej strony. Obróć rabarbar za pomocą szczypiec kuchennych i kontynuuj gotowanie. Następnie przełożyć na kratkę, aby nadmiar syropu spłynął i ostygł.

Całość

Gdy czas dobiegnie końca, weź kruche ciasto i za pomocą wałka rozwałkuj je na lekko posypanej mąką stolnicy. Natłuścić i oprószyć mąką formę do tarty o wymiarach 35 x 11 cm, a następnie rozwałkować ciasto za pomocą wałka do ciasta. Usuń nadmiar brzegów, odcinając je małym nożem i spraw, by ciasto kruche dobrze przylegało do formy, smarując je kulką ciasta zamkniętą w kawałku folii.

Nakłuć spód tarty ząbkami widelca, a następnie umieścić zimny krem w rękawie cukierniczym i rozprowadzić go na spodzie, wyrównując szpatułką .Udekoruj tartę rabarbarem pokrojonym w paski, układając je ostrożnie na wierzchu kremu, jeden obok drugiego, i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez 30 minut (lub 160° przez 20 minut w piekarniku z termoobiegiem). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości