Czarna herbata Lipton jest idealna o poranku. Jej aksamitny, aromatyczny smak dobrze się komponuje z każdym śniadaniem. Ponieważ zawiera zarówno kofeinę, która dodaje energii, jak i teaninę, która działa bardziej kojąco - w efekcie uzyskujemy przyjemny, powolny i długotrwały przypływ energii. W połączeniu z dobrym śniadaniem to przepis na poranek doskonały.
Domowe naleśniki z truskawkami, serkiem ricotta i miodem - przepis
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 150 ml wody
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 kg sera ricotta
- 100 g cukru pudru
- 2 cytryny
- 1 kg truskawek
- mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ciasto smaż lekko rozgrzanej patelni, aż będzie złote, po usmażeniu naleśniki odłóż na papierowy ręcznik.
- Ser ricottę przełóż do miski, dodaj do niej cukier puder, skórkę oraz sok z cytryny, pokrojone w kostkę truskawki i wymieszaj.
- Naleśniki posmaruj ricottą, zwiń ułóż na talerzu i udekoruj cukrem pudrem, miętą oraz świeżymi malinami.
Muffinki z rabarbarem - przepis
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 75 g masła
- 1 jajko
- 175 ml mleka
- 200 g rabarbaru
Sposób przygotowania:
- Ustaw piekarnik do temp. 190 st. C.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez sitko do dużej miski i dodaj do niej cukier kryształ.
- Do miski następnie zetrzyj masło i dokładnie wymieszaj.
- Ubij dokładnie jajka razem z mlekiem i dodaj do miski z poprzednimi składnikami, do środka na koniec dodaj posiekany rabarbar i wymieszaj.
- Gotową masę wstaw do naczyń na muffinny i piecz w piekarniku przez około 20 minut.
- Upieczone muffiny posyp cukrem pudrem.
Angielskie muffiny ze szparagami wędzonym łososiem i sosem holenderskim - przepis
Ciasto na muffiny:
- 200 ml mleka
- 2 łyżki cukru zwykłego
- 7 g drożdży instant
- 200 ml wody
- 50 g masła
- 500 g mąki pszennej
- łyżka soli
- Suche drożdże zalej letnią wodą i odstaw na kilka minut.
- Do wody z drożdżami dodaj ciepłe mleko, wszystko przełóż do robota kuchennego i dodaj mąkę, wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj roztopione masło i łyżkę soli.
- Wyrobione ciasto odstaw na 1h, aby urosło.
- Po godzinie wyjmij z miski i rozwałkuj na grubość 2 cm, za pomocą szklanki wytnij krążki, ułóż na blaszce i przykryj, aby urosło.
- Gdy placki urosną, połóż na rozgrzaną patelnię i poczekaj, aż zaczną się rumienić. Smaż na suchej patelni z każdej strony po około 6-8 minut. Muffiny ładnie się zrumienią.
Sos holenderski:
- 200 g masła
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 500 g zielonych szparagów
- 200 g wędzonego łososia
- 1 mała łyżka soli
- 50 ml octu winnego
- 1 mały pęczek kolendry
- szczypta pieprzu cayenne
Sposób przygotowania:
- Masło sklaruj w rondelku, następnie pozbądź się białka, które powstanie na wierzchu za pomocą łyżki.
- Postaw metalową miskę na kąpiel wodą, wbij do niej żółtka dodając sól i ocet winny.
- Rozmieszaj za pomocą rózgi żółtka i stopniowo dolewaj roztopione masło. Mieszaj tak długo, aż całość zgęstnieje, na koniec dodaj do środka posiekaną kolendrę i pieprz cayenne.
- Na muffina ułóż odrobinę ugotowanych na maśle szparagów, następnie dodaj plaster wędzonego łososia, sadzone jajko i całość polej sosem holenderskim.
Zobacz także:
- Zaskakujące śniadania z herbatą. Kuba Tomaszczyk zdradził swoje przepisy na dobry początek dnia
- Europejski Dzień Śniadania. Dlaczego jest to najważniejszy posiłek dnia? Sprawdź nasze przepisy na śniadania
- Co przygotować na śniadanie? Szybkie przepisy
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: