Domowa kruszonka z rabarbarem i orzechami, czyli wiosenny deser Sebastiana Olmy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Szczaw i rabarbar - smakowita zapowiedź lata
Szczaw i rabarbar - smakowita zapowiedź lata
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma zaprezentował smaki wiosny. Wypróbuj jego przepis na domową kruszonkę z rabarbarem i orzechami, która sprawdzi się jako słodkie śniadanie lub pyszny deser.

Domowa kruszonka z rabarbarem i orzechami - przepis

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru,
    • 200 g cukru,
      • 50 ml octu balsamicznego,
        • 280 g mąki pszennej,
          • 160 g masła,
            • 100 g brązowego cukru,
              • 100 g orzechów włoskich.

                Sposób przygotowania

                Rozgrzej piekarnik do 200C/180 st. C. Aby zrobić posypkę, rozetrzyj palcami mąkę pszenną i schłodzone masło, aż uzyskasz miękką, kruszonkę. Po roztarciu mąki z masłem dodaj cukier i posiekane orzechy, wszystko razem dokładnie wymieszaj. Posyp rabarbar i piecz przez 30 minut lub do momentu, aż wierzch nabierze złocistego koloru. Włóż pokrojony rabarbaru o długości kciuka do rondla, dodając do niego cukier i ocet balsamiczny. Przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut, dodając więcej cukru, jeśli chcesz. Gdy rabarbar będzie miękki (ale nadal zachowuje swój kształt) i wystarczająco słodki, przelej do średniego naczynia żaroodpornego. Podawaj gorące z dużym dzbankiem gęstego kremu waniliowego lub lodami waniliowymi.

                Zobacz także:

                Autor: Teofila Siewko

                Źródło: Sebastian Olma

                Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                Materiał promocyjny

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana