Domowa kruszonka z rabarbarem i orzechami - przepis
Składniki:
- 1 kg rabarbaru,
- 200 g cukru,
- 50 ml octu balsamicznego,
- 280 g mąki pszennej,
- 160 g masła,
- 100 g brązowego cukru,
- 100 g orzechów włoskich.
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200C/180 st. C. Aby zrobić posypkę, rozetrzyj palcami mąkę pszenną i schłodzone masło, aż uzyskasz miękką, kruszonkę. Po roztarciu mąki z masłem dodaj cukier i posiekane orzechy, wszystko razem dokładnie wymieszaj. Posyp rabarbar i piecz przez 30 minut lub do momentu, aż wierzch nabierze złocistego koloru. Włóż pokrojony rabarbaru o długości kciuka do rondla, dodając do niego cukier i ocet balsamiczny. Przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut, dodając więcej cukru, jeśli chcesz. Gdy rabarbar będzie miękki (ale nadal zachowuje swój kształt) i wystarczająco słodki, przelej do średniego naczynia żaroodpornego. Podawaj gorące z dużym dzbankiem gęstego kremu waniliowego lub lodami waniliowymi.
Zobacz także:
- Co zrobić z rabarbaru? Sprawdzone przepisy i porady
- Rabarbar na obiad, przekąskę i deser. Poznaj przepisy Jakuba Kasprzaka
- Dania z rabarbarem podane na jadalnych naczyniach z otrębów wyprodukowanych w Polsce
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski