Przepisy kulinarne

Co zrobić z rabarbaru? Sprawdzone przepisy i porady

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Rabarbar na desce do krojenia

Rabarbar to roślina należąca do rodziny rdestowatych i zalicza się do niego aż 60 gatunków. Kojarzyć może się z rośliną ozdobną lub lekarską, jednak jego łodygi od lat używane są w kuchni. Co można z nich zrobić? Sprawdź nasze propozycje i przepisy na dania z rabarbaru.

Rabarbar - właściwości odżywcze

Czym właściwie jest rabarbar? Owocem czy warzywem? W tym miejscu warto zaznaczyć, że podział ten jest subiektywny. W Polsce uznawany jest za warzywo, a w Ameryce Północnej za owoc. Jadalną częścią rośliny jest ogonek liściowy o kwaśnym i cierpkim smaku. Jednak im bardziej czerwona łodyga, tym dojrzalsza, a tym samym słodsza. Roślina posiada wiele wartości odżywczych, jest bogata w witaminy C, A i E oraz zawiera duże ilości potasu oraz fosforu. Ponadto, jest dobrym źródłem błonnika. 

Ogród

Szkodniki w naszych ogrodach
Szkodniki w naszych ogrodachDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Zastosowanie rabarbaru

Jednym z gatunków stosowanych przez ludzkość na przestrzeni wieków jest rabarbar lekarski. Używany był on, jak jego nazwa wskazuje, do celów medycznych. Stosowano go na wzdęcia, ale również zaparcia, gdyż wspomaga procesy trawienne, a także ze względu na jego działanie przeciwzapalne oraz przeczyszczające.

Rabarbar pobudza apetyt, działa żółciopędnie oraz reguluje gospodarkę hormonalną, zwłaszcza w okresie przekwitania. Stosowany był również na problemy z cerą trądzikową.

Bardzo dobre działanie dla naszego organizmu wykazuje rabarbar, który można dostać w sklepach. Wspomaga obniżanie poziomu LDL, działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, a także pomaga w walce z artretyzmem. Uważa się, że chroni układ krążenia, zapobiega schorzeniom wątroby oraz zapobiega powstawanie cukrzycy i otyłości.

Co zrobić z rabarbaru?

Ciasto z rabarbaru

Rabarbar jako dodatek do ciasta jest chyba najbardziej znanym połączeniem. Jest to typowy brytyjski deser. Można go wkroić do surowego ciasta i opiec, ułożyć go na wierzchu lub przekładać owocowym musem. Jednak rabarbar może być również używany jako zamiennik jabłka w szarlotce. Ze względu na swój kwaskowaty smak idealnie sprawdzi się w tej roli.

Poznaj nasze przepisy na ciasta z rabarbarem:

Lemoniada z rabarbaru

Kwaskowaty, bogaty w witaminę C idealnie sprawdzi się jako dodatek do wody. Taką lemoniadę z rabarbarem można przygotować ze świeżego warzywa lub najpierw przygotować z niego syrop do rozcieńczania. Można z niego nawet zrobić herbatkę, jednak po zaparzeniu może być lekko gorzkawy.

Sprawdź nasz przepis: Lemoniada rabarbarowa z miętą i rozmarynem - przepis Szymona Czerwińskiego

Kompot z rabarbaru

Oprócz ciasta, drugim popularnym sposobem na przyrządzanie rabarbaru jest kompot. Można do niego dodać sezonowe truskawki, jabłka i inne ulubione owoce. Dla wielu to smak dzieciństwa i wczesnego lata.

Sprawdź:

Lody z rabarbaru

Pyszne i orzeźwiające domowe lody na upalne dni? Koniecznie trzeba wypróbować lodów z rabarbaru. Słodkie, a jednocześnie kwaskowate idealnie sprawdzą się dla dzieci i dorosłych. Sprawdź nasz przepis: W owocowej kuchni: lody bananowe z rabarbarem

Wytrawne dania z rabarbarem

Rabarbar jest trochę jak żurawina - świetnie nada się do dań słodkich, ale równie wspaniale komponuje się z wytrawnymi daniami. Można z niego zrobić sos do mięsa, serów lub dodawać do pieczeni surowe warzywo. Idealnie sprawdzi się do słodkich śniadań, ale również do wytrwanych obiadów. Jakie jeszcze dania można przygotować z rabarbarem? Sprawdź pomysły naszych kucharzy.

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: rezkrr/Getty Images

Pozostałe wiadomości