Dzień Pieczenia: bułeczki drożdżowe z truskawkami, kruche ciasto z rabarbarem i wiele innych przepisów

Światowy Dzień Pieczenia obchodzony jest 17 maja. Święto ma na celu promowanie własnych wypieków, ale i obdarowywanie domowymi słodkościami bliskich. W związku z tym świętem Andrzej Polan postanowił podzielić się w studiu Dzień Dobry TVN kilkoma przepisami na przepyszne wypieki. Sprawdź również wiele innych naszych propozycji.

Kruche ciastka czekoladowe z rabarbarem i lawendą - przepis

Składniki:

  • 350g mąki
    • 50g kakao
      • 4 żółtka
        • 100 g cukru
          • szczypta soli

            Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, którym wylepiamy foremki do babeczek. Wypiekamy babeczki w temp. 180 stopni około 15 minut.

            • 6 lasek rabarbaru
              • doniczka lawendy
                • 150 g cukru drobnego
                  • 2 szt cukru wanilinowego
                    • cytryna

                      Rabarbar kroimy w kawałki ok. 4cm. Układamy na pergaminie w blaszce, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem drobnym wymieszanym z cukrem wanilinowym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni około 20 minut. Upieczony wykładamy a powstały sok redukujemy do konsystencji miodu.

                      • 400 g białej czekolady
                        • 200 g śmietanki 36%
                          • 60 g masła
                            • świeża mięta

                              Śmietankę podgrzewamy z lawendą ale nie zagotowujemy, odcedzamy po chwili i zalewamy połamaną drobno czekoladę. Chwilę zostawiamy w spokoju a następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy pod koniec dodając połowę syropu z rabarbaru. Upieczone foremki zalewamy lekko przestudzoną czekoladą, na wierzchu układamy rabarbar. Dekorujemy miętą świeżą i posypujemy cukrem pudrem.

                              Beza z kremem z kwiatów czarnego bzu i kiwi - przepis

                              Składniki:

                              • 125 g białka
                                • 200 g cukru drobnego
                                  • 500 g serka mascarpone
                                    • 500 ml śmietanki 36%
                                      • syrop z kwiatów czarnego bzu
                                        • 10 szt kiwi
                                          • gałązki bzu fioletowego, różowego i białego

                                            Białka ubijamy ze szczyptą soli w trakcie powoli dodając cukier, ubijamy aż piana będzie lśniąca i sztywna. Masę przekładamy na pergamin i wypiekamy w piekarniku w temp. 140 stopni około 1 godz.

                                            Śmietankę ubijamy na sztywno z mascarpone i w trakcie dodajemy syrop z kwiatów czarnego bzu. Kiwi kroimy w kostkę i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i syropem z kwiatów czarnego bzu. Krem wykładamy na bezę, wokół wykładamy kiwi, polewamy powstałym sosem z owoców.

                                            Bułeczki drożdżowe z różą i truskawkami - przepis

                                            Składniki:

                                            • 1 kg mąki pszennej
                                              • 500 ml mleka
                                                • 200 g masła
                                                  • 6 żółtek
                                                    • 200 g cukru
                                                      • 70 g drożdży
                                                        • 1 konfitura z róży
                                                          • 1 kg truskawek
                                                            • 2-3 różyczki małe białe lub różowe
                                                              1. Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku, dodajemy niedużo mąki, cukru, mieszamy i odstawiamy aby rozczyn podwoił swoją objętość.
                                                                1. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem dodajemy do rozczynu, jeszcze mąka, szczypta soli, rozpuszczone masło i wyrabiamy wszystko razem do momentu aż ciasto dobrze nam się połączy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
                                                                  1. Ciasto wyrośnięte dzielimy na 3 części.
                                                                    1. Dwie łączymy razem z powrotem, a do tej jednej dodajemy konfiturę z róży 2-3 łyżki, jeszcze trochę mąki.
                                                                      1. Jasne ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozwałkowujemy, do środka umieszczamy po porcji ciasta różanego. Zlepiamy niczym pierogi, rozwałkowujemy, nacinamy i zwijamy obwarzanki.
                                                                        1. Smarujemy z wierzchu jajkiem, posypujemy kruszonką jak lubimy i wstawiamy do pieczenia. Czas około 25 minut w temp. 180 stopni.
                                                                          1. Na upieczone obwarzanki wykładamy porcje truskawek wymieszanych z sokiem z konfitury różanej.

                                                                            Światowy Dzień Pieczenia - różne przepisy na wypieki

                                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości