Dzień Pieczenia: bułeczki drożdżowe z truskawkami, kruche ciasto z rabarbarem i wiele innych przepisów

Światowy Dzień Pieczenia obchodzony jest 17 maja. Święto ma na celu promowanie własnych wypieków, ale i obdarowywanie domowymi słodkościami bliskich. W związku z tym świętem Andrzej Polan postanowił podzielić się w studiu Dzień Dobry TVN kilkoma przepisami na przepyszne wypieki. Sprawdź również wiele innych naszych propozycji.

Kruche ciastka czekoladowe z rabarbarem i lawendą - przepis

Składniki:

  • 350g mąki
  • 50g kakao
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, którym wylepiamy foremki do babeczek. Wypiekamy babeczki w temp. 180 stopni około 15 minut.

  • 6 lasek rabarbaru
  • doniczka lawendy
  • 150 g cukru drobnego
  • 2 szt cukru wanilinowego
  • cytryna

Rabarbar kroimy w kawałki ok. 4cm. Układamy na pergaminie w blaszce, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem drobnym wymieszanym z cukrem wanilinowym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni około 20 minut. Upieczony wykładamy a powstały sok redukujemy do konsystencji miodu.

  • 400 g białej czekolady
  • 200 g śmietanki 36%
  • 60 g masła
  • świeża mięta

Śmietankę podgrzewamy z lawendą ale nie zagotowujemy, odcedzamy po chwili i zalewamy połamaną drobno czekoladę. Chwilę zostawiamy w spokoju a następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy pod koniec dodając połowę syropu z rabarbaru. Upieczone foremki zalewamy lekko przestudzoną czekoladą, na wierzchu układamy rabarbar. Dekorujemy miętą świeżą i posypujemy cukrem pudrem.

Beza z kremem z kwiatów czarnego bzu i kiwi - przepis

Składniki:

  • 125 g białka
  • 200 g cukru drobnego
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 36%
  • syrop z kwiatów czarnego bzu
  • 10 szt kiwi
  • gałązki bzu fioletowego, różowego i białego

Białka ubijamy ze szczyptą soli w trakcie powoli dodając cukier, ubijamy aż piana będzie lśniąca i sztywna. Masę przekładamy na pergamin i wypiekamy w piekarniku w temp. 140 stopni około 1 godz.

Śmietankę ubijamy na sztywno z mascarpone i w trakcie dodajemy syrop z kwiatów czarnego bzu. Kiwi kroimy w kostkę i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i syropem z kwiatów czarnego bzu. Krem wykładamy na bezę, wokół wykładamy kiwi, polewamy powstałym sosem z owoców.

Bułeczki drożdżowe z różą i truskawkami - przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 70 g drożdży
  • 1 konfitura z róży
  • 1 kg truskawek
  • 2-3 różyczki małe białe lub różowe
  1. Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku, dodajemy niedużo mąki, cukru, mieszamy i odstawiamy aby rozczyn podwoił swoją objętość.
  2. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem dodajemy do rozczynu, jeszcze mąka, szczypta soli, rozpuszczone masło i wyrabiamy wszystko razem do momentu aż ciasto dobrze nam się połączy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Ciasto wyrośnięte dzielimy na 3 części.
  4. Dwie łączymy razem z powrotem, a do tej jednej dodajemy konfiturę z róży 2-3 łyżki, jeszcze trochę mąki.
  5. Jasne ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozwałkowujemy, do środka umieszczamy po porcji ciasta różanego. Zlepiamy niczym pierogi, rozwałkowujemy, nacinamy i zwijamy obwarzanki.
  6. Smarujemy z wierzchu jajkiem, posypujemy kruszonką jak lubimy i wstawiamy do pieczenia. Czas około 25 minut w temp. 180 stopni.
  7. Na upieczone obwarzanki wykładamy porcje truskawek wymieszanych z sokiem z konfitury różanej.

Światowy Dzień Pieczenia - różne przepisy na wypieki

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości