Miodowe wypieki sióstr Pszczółek: ciasteczka z konfiturą wiśniową, rolada miodowa i mus z karmelizowanym ananasem

Miodowa kuchnia Pszczółek
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pochodzące z Beskidu Żywieckiego Justyna i Dorota “Pszczółki” dzielą się swoimi słodkimi przepisami w wielu miejscach, również w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zrobić miodowe ciasteczka z konfiturą wiśniową, roladę miodową z kremem malinowym i mus miodowy z karmelizowanym ananasem? Sprawdź przepisy.

Justyna Pszczółka i Dorota Pszczółka – siostry z góralskim rodowodem pasję do pieczenia wyssały z mlekiem matki. To jej zawdzięczają swoje pierwsze wypieki. Dziś posiadaną wiedzą dzielą się z innych na warsztatach kulinarnych. Zawodowo zajmują się fotografią kulinarną.

Miodowe ciasteczka z konfiturą wiśniową
Miodowe ciasteczka z konfiturą wiśniową
Miodowe ciasteczka z konfiturą wiśniową
Źródło: Ola Skowron/East News

Miodowe ciasteczka z konfiturą wiśniową - przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    • 50 g mąki kukurydzianej
      • 140 g masła
        • 2 żółtka
          • 60 g miodu wielokwiatowego
            • skórka otarta z 1 limonki
              • ok. 200 g konfitury wiśniowej
                • cukier puder do oprószenia ciastek

                  Sposób przygotowania:

                  1. W misie miksera umieść pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, dodaj mąkę pszenną, kukurydzianą i skórkę otartą z limonki.
                    1. Miksuj płaskim mieszadłem miksera do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj miód i żółtka. Połącz w jednolite ciasto.
                      1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Z ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
                        1. Następnie każdą kulkę spłaszcz za pomocą tłuczka do mięsa, tworząc na ciastkach wzorek.
                          1. Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
                            1. Piecz do zrumienienia ok. 10 minut. Gotowe przełóż konfiturą wiśniową.
                              Rolada miodowa z kremem malinowym
                              Rolada miodowa z kremem malinowym
                              Rolada miodowa z kremem malinowym
                              Źródło: Ola Skowron/East News

                              Rolada miodowa z kremem malinowym - przepis

                              Ciasto miodowe:

                              • 75 g masła
                                • 60 g cukru
                                  • 220 g miodu wielokwiatowego
                                    • 110 g kwaśnej śmietany 18% tł.
                                      • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
                                        • 2 jajka
                                          • 225 g mąki pszennej tortowej
                                            1. Masło, cukier i miód przełóż do garnka. Podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się składników.
                                              1. Dodaj kwaśną śmietanę i sodę. Wymieszaj rózgą kuchenną, doprowadź do wrzenia i gotuj minutę.
                                                1. Zdejmij garnek z palnika i przelej zawartość do większej miski. Odstaw do lekkiego wystudzenia.
                                                  1. Dodaj dwa jajka i wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia.
                                                    1. Ciasto przelej na standardową blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
                                                      1. Wyrównaj powierzchnię i piecz w temperaturze 180°C (funkcja grzania góra - dół bez termoobiegu) około 10 - 12 minut.
                                                        1. Po wypieczeniu przełóż ciasto papierem do góry na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę, zdejmij papier i zawiń w ściereczkę gorące ciasto.
                                                          1. Odstaw w tej formie do wystudzenia.

                                                            Krem malinowy:

                                                            • 150 g jogurtu greckiego
                                                              • 250 g serka śmietankowego
                                                                • 300 ml śmietanki kremówki 36%
                                                                  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
                                                                    • 15 g żelatyny w proszku
                                                                      • 75 g wody
                                                                        • 150 g puree z malin
                                                                          • 50 g świeżych malin do kremu

                                                                            Do dekoracji:

                                                                            • 250 g malin, świeżych lub mrożonych
                                                                              • 2 łyżeczki kakao
                                                                                • listki mięty
                                                                                  • 250 ml ubitej śmietanki kremówki 36%
                                                                                    1. Maliny zblenduj i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek. Jogurt zmiksuj z serkiem oraz przesianym cukrem pudrem.
                                                                                      1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
                                                                                        1. Kremówkę zmiksuj na sztywną masę, dodaj do masy jogurtowej i zmiksuj do połączenia razem z puree malinowym.
                                                                                          1. Cały czas miksując, dodaj powoli rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę. Chwilę odstaw do lekkiego stężenia.
                                                                                            1. Gotowy krem wyłóż na wypieczone miodowe ciasto, nałóż na krem świeże maliny.
                                                                                              1. Zawiń roladę i wstaw do lodówki do stężenia.
                                                                                                Mus miodowy z karmelizowanym ananasem
                                                                                                Mus miodowy z karmelizowanym ananasem
                                                                                                Mus miodowy z karmelizowanym ananasem
                                                                                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                Mus miodowy z karmelizowanym ananasem - przepis

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • 250 g serka mascarpone
                                                                                                  • 125 g serka philadelphia
                                                                                                    • 80 ml miodu spadziowego
                                                                                                      • szczypta soli
                                                                                                        • 1 laska wanilii
                                                                                                          • 400 ml śmietany 36%
                                                                                                            • ½ ananasa
                                                                                                              • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
                                                                                                                • 100 g masła
                                                                                                                  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
                                                                                                                    • do dekoracji: rozmaryn, maliny

                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                      1. W misce zmiksuj lub wymieszaj rózgą kuchenną wydrążone ziarenka z laski wanilii, serek mascarpone, philadelphię, miód i sól - do połączenia.
                                                                                                                        1. W osobnej misce ubij schłodzoną śmietanę na półpłynną konsystencję.
                                                                                                                          1. Wmieszaj w 2 - 3 partiach do bazy serowej.
                                                                                                                            1. Gotowy mus przełóż do pucharków.
                                                                                                                              1. Ananasa obierz ze skóry, usuń twardy środek i pokrój na półplasterki.
                                                                                                                                1. Masło rozpuść na patelni, dodaj miód i podgrzewaj. Dodaj sok z cytryny i plastry ananasa.
                                                                                                                                  1. Smaż z obu stron na złoty kolor. Ananas powinien być miękki, ale nadal jędrny.
                                                                                                                                    1. Zdejmij z patelni i odstaw do wystudzenia.

                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                      Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                                      Źródło: Dorota Pszczółka - Habdas, Justyna Pszczółka - Oślizło

                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości