Ranking najpopularniejszych ciastek na świecie. Na liście znalazły się polskie wypieki

Ciastka
Ranking 100 najpopularniejszych ciast na świecie
Źródło: Tatsiana Volkava/Getty Images
Portal Taste Atlas stworzył ranking stu najpopularniejszych ciastek na świecie. Pierwsze miejsca otrzymała Pavlova, czyli rodzaj torciku bezowego wywodzącego się z Australii i Nowej Zelandii. Które desery znalazły się jeszcze na podium? Jakie polskie wypieki zostały docenione?

Czym jest Taste Atlas?

Taste Atlas, czyli Atlas Smaków to interaktywna mapa specjałów kulinarnych z całego świata. Dzięki niej szybko możemy znaleźć potrawy najbardziej charakterystyczne dla danego regionu. Jej pomysłodawcą jest chorwacki dziennikarz i przedsiębiorca Matija Babić. -  Wierzę, że to jest to, czego ludzie chcą od restauracji i podróży - podkreśił w rozmowie z "Time Out Croatia".

Zobacz wideo: Przepisy Andrzeja Polana

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Ranking 100. najpopularniejszych ciastek na świecie. Oto pierwsza dziesiątka

Ostatnio twórcy mapy stworzyli ranking 100. najpopularniejszych ciastek. Wiemy już, że pierwsze miejsce należy do Pavlovej. Natomiast w ramach ciekawostki przypomnijmy, że nazwa deseru pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Do dziś toczy się spór, czy jako pierwszy przygotował go szef kuchni w Perth, czy Nowozelandczycy w Wellington podczas tournée tancerki. Jedno jest pewne ten torcik bezowy z bitą śmietaną i świeżymi owocami skradł podniebienia na całym świecie.

Tuż za Pavlovą znalazła się Kasutera. To tradycyjny japoński biszkopt zrobiony z cukru, mąki, jajek i syropu skrobiowego. Natomiast podium zamyka austriacki tort Sachera. Ten czekoladowy biszkopt przekładany konfiturą morelową i pokryty polewą z czekolady opracował w 1832 roku Franz Sacher na dworze księcia Metternicha.

Czwarte miejsce należy do kremówki. - To absolutny klasyk wśród deserów Europy Środkowo-Wschodniej. Znany jest pod wieloma nazwami. (...) Uważa się, że początki kremówki sięgają połączenia dwóch kuchni Austro-Węgier. Jednak jego polska nazwa Napoleonka wskazuje, że ten deser mógł prawdopodobnie pochodzić od francuskiego mille-feuille,  innego ciasta, którego dokładne pochodzenie nie jest znane - tłumaczą twórcy rankingu.

Kolejne miejsca w rankingu prezentują się następująco:

  • 5) Tort szwarcwaldzki, inaczej Czarny Las (Niemcy);
    • 6) Sernik nowojorski (USA);
      • 7) Ciasto funtowe (Wielka Brytania);
        • 8) Sernik (Polska);
          • 9) Medovik, miodownik (Rosja);
            • 10)  Cassata (Włochy).

              Polskie ciasta docenione w rankingu

              Obok sernika z polskich wypieków został doceniony:

              • Mazurek (32. miejsce),
                • piernik (33. miejsce),
                  • kremówka (37. miejsce).

                    Zobacz wideo: Toruń - muzeum piernika, planetarium i dom Kopernika

                    Toruń - muzeum piernika, planetarium i dom Kopernika
                    Toruń to jedno z najpiękniejszych miast w Polsce. Są tam m.in. muzeum piernika, który jest symbolem miasta, a także dom Mikołaja Kopernika.

                    Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                    Zobacz także:

                    Autor: Dominika Czerniszewska

                    Źródło: tasteatlas.com

                    Źródło zdjęcia głównego: Tatsiana Volkava/Getty Images

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości