Ciasto ucierane z owocami pod kruszonką - przepis krok po kroku
Składniki:
- 5 jajek
- 300 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 70 g maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- Świeże owoce
- Kruszonka
Sposób przygotowania ciasta ucieranego z owocami
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Masło rozpuszczamy w rondelku.
- Do ubitych jajek dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do powstania gładkiej masy. Zalewamy gorącym masłem i mieszamy.
- Przelewamy do foremek, posypujemy świeżym owocami i kruszonką.
- Pieczemy w temp 170 stopni z termoobiegiem ok 50 min.
Zobacz także:
- Ciasto ucierane ze śliwkami. Jesienny przepis idealny
- Smażone pieczarki z nadzieniem, filety z kurczaka, ucierane ciasto i naleśniki - przepisy Moniki Mrozowskiej i Andrzeja Polana
- Który przepis na ciasto ze śliwkami wybrać, aby było szybko i smacznie?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: