Ciasto ucierane z owocami pod kruszonką - przepis Bartka Boratyna

Ciasto z kruszonką
Ciasto ucierane z owocami pod kruszonką - przepis Bartka Boratyna
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował różnego rodzaju pyszności z okazji Dnia Pieczenia. Wybierz swoje ulubione owoce i przygotuj banalnie proste, ale pyszne ciasto ucierane z owocami pod kruszonką. Sprawdź przepis na ten deser.

Ciasto ucierane z owocami pod kruszonką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 jajek
  • 300 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g maki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • Świeże owoce
  • Kruszonka

Sposób przygotowania ciasta ucieranego z owocami

  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  2. Masło rozpuszczamy w rondelku.
  3. Do ubitych jajek dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do powstania gładkiej masy. Zalewamy gorącym masłem i mieszamy.
  4. Przelewamy do foremek, posypujemy świeżym owocami i kruszonką.
  5. Pieczemy w temp 170 stopni z termoobiegiem ok 50 min.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości