Wegański sorbet mango - przepis Bartka Boratyna

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn w Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Co roku 24 marca jest obchodzony Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych, ustanowiony decyzją Parlamentu Europejskiego w 2012 r. Z tej okazji w kuchni DDTVN lodowe desery przygotował cukiernik Bartek Boratyn. Jak zrobić wegański sorbet mango? Sprawdź przepis.

Wegański sorbet mango - przepis

Składniki:

  • 4 dojrzałe owoce mango 
    • 3 banany 
      • 2 cytryny 
        • 2 łyżki miodu 

          Wegański sorbet mango - sposób przygotowania

          1. Owoce mango umyj i obierz. Miąższ pokrój w kostkę. Skórę i pestki wyrzuć. Banany obierz i pokrój na mniejsze części. Owoce wrzuć do pojemnika blendera. 
            1. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i miód.
              1. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Masę przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki.
                1. Sorbet mango mieszaj łyżką co godzinę od włożenia do zamrażalnika.
                  1. Sorbet powinien być gotowy po 4–6 godzinach.

                    Zobacz także:

                    Autor: Bartek Boratyn

                    Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana