Wegański sorbet mango - przepis Bartka Boratyna

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn w Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Co roku 24 marca jest obchodzony Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych, ustanowiony decyzją Parlamentu Europejskiego w 2012 r. Z tej okazji w kuchni DDTVN lodowe desery przygotował cukiernik Bartek Boratyn. Jak zrobić wegański sorbet mango? Sprawdź przepis.

Wegański sorbet mango - przepis

Składniki:

  • 4 dojrzałe owoce mango 
  • 3 banany 
  • 2 cytryny 
  • 2 łyżki miodu 

Wegański sorbet mango - sposób przygotowania

  1. Owoce mango umyj i obierz. Miąższ pokrój w kostkę. Skórę i pestki wyrzuć. Banany obierz i pokrój na mniejsze części. Owoce wrzuć do pojemnika blendera. 
  2. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i miód.
  3. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Masę przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki.
  4. Sorbet mango mieszaj łyżką co godzinę od włożenia do zamrażalnika.
  5. Sorbet powinien być gotowy po 4–6 godzinach.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości