Deser piętrowy z domowej granoli z owocami i lekkim kremem waniliowym

Deser piętrowy
Deser piętrowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Marieta Marecka wraz ze swoim synkiem Jasiem w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała słodkości dla najmłodszych. Sprawdź, jak przyrządzić według jej przepisu deser piętrowy z domowej granoli z owocami i lekkim kremem waniliowym. To danie w sam raz na lato i gorące dni.

Deser piętrowy z domowej granoli z owocami i lekkim kremem waniliowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
    • 0,5 szklanki płatków kukurydzianych
      • 0,5 szklanki płatków żytnich
        • ¼ szklanki słonecznika
          • ¼ szklanki migdałów w płatkach
            • 1/8 szklanki cukru trzcinowego
              • 1/8 szklanki miodu
                • 1/8 szklanki oleju
                  • 1/3 łyżeczki soli
                    • lekki krem waniliowy:
                      • 800 g greckiego, gęstego jogurtu
                        • skórka starta z ½ cytryny
                          • ok. 2 łyżek cukru trzcinowego
                            • łyżka żelatyny namoczonej w 3 łyżkach zimnej wody
                              • łyżeczka pasty z wanilii
                                • jeżyny, maliny, truskawki, borówki

                                  Sposób przygotowania piętrowego deseru z domowej granoli

                                  1. Zaczynamy od odsączenia jogurtu z serwatki. Należy w tym celu na sitko nałożyć lnianą serwetkę i przelać nań jogurt. Wstawiamy całość do lodówki na min. 8 godzin.
                                    1. Powstałą serwatkę wypijamy lub zużywamy do koktajlu.
                                      1. Suche składniki na granolę mieszamy, a w osobnej miseczce łączymy ze sobą miód, cukier i olej.
                                        1. Następnie do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy.
                                          1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, a na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy mieszankę płatków, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do pieca na ok. 20-25 minut.
                                            1. Odsączony jogurt przekładamy do miski i miksujemy ok. 3-4 minut.
                                              1. Namoczoną uprzednio żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a cukier ucieramy na cukier puder trzcinowy.
                                                1. Do żelatyny dodajemy łyżkę jogurtu, mieszamy dokładnie, dodajemy kolejną i znów mieszamy.
                                                  1. Całość przelewamy do pozostałego ubitego jogurtu, dodajemy cukier starty na puder, skórkę z cytryny i pastę z wanilii. Mieszamy całość dokładnie i przekładamy do rękawa cukierniczego.
                                                    1. Na dno szerokiej szklanki wkruszamy trochę granoli, wyciskamy porcję kremu, układamy owoce.
                                                      1. Następnie znów nakładamy trochę granoli, krem i wykańczamy deser owocami. Serwujemy od razu.

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Teofila Siewko

                                                        Źródło: Marieta Marecka

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana