Deser piętrowy z domowej granoli z owocami i lekkim kremem waniliowym

Deser piętrowy
Deser piętrowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Marieta Marecka wraz ze swoim synkiem Jasiem w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała słodkości dla najmłodszych. Sprawdź, jak przyrządzić według jej przepisu deser piętrowy z domowej granoli z owocami i lekkim kremem waniliowym. To danie w sam raz na lato i gorące dni.

Deser piętrowy z domowej granoli z owocami i lekkim kremem waniliowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • 0,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 0,5 szklanki płatków żytnich
  • ¼ szklanki słonecznika
  • ¼ szklanki migdałów w płatkach
  • 1/8 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/8 szklanki miodu
  • 1/8 szklanki oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • lekki krem waniliowy:
  • 800 g greckiego, gęstego jogurtu
  • skórka starta z ½ cytryny
  • ok. 2 łyżek cukru trzcinowego
  • łyżka żelatyny namoczonej w 3 łyżkach zimnej wody
  • łyżeczka pasty z wanilii
  • jeżyny, maliny, truskawki, borówki

Sposób przygotowania piętrowego deseru z domowej granoli

  1. Zaczynamy od odsączenia jogurtu z serwatki. Należy w tym celu na sitko nałożyć lnianą serwetkę i przelać nań jogurt. Wstawiamy całość do lodówki na min. 8 godzin.
  2. Powstałą serwatkę wypijamy lub zużywamy do koktajlu.
  3. Suche składniki na granolę mieszamy, a w osobnej miseczce łączymy ze sobą miód, cukier i olej.
  4. Następnie do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, a na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy mieszankę płatków, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do pieca na ok. 20-25 minut.
  6. Odsączony jogurt przekładamy do miski i miksujemy ok. 3-4 minut.
  7. Namoczoną uprzednio żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a cukier ucieramy na cukier puder trzcinowy.
  8. Do żelatyny dodajemy łyżkę jogurtu, mieszamy dokładnie, dodajemy kolejną i znów mieszamy.
  9. Całość przelewamy do pozostałego ubitego jogurtu, dodajemy cukier starty na puder, skórkę z cytryny i pastę z wanilii. Mieszamy całość dokładnie i przekładamy do rękawa cukierniczego.
  10. Na dno szerokiej szklanki wkruszamy trochę granoli, wyciskamy porcję kremu, układamy owoce.
  11. Następnie znów nakładamy trochę granoli, krem i wykańczamy deser owocami. Serwujemy od razu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości