Mieszanka orzechów, bakalii, pestek, suszonych owoców nazywana granolą to podbijająca serca smakoszy alternatywa dla nudnego musli. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. Jest prosta i szybka do przyrządzenia, a ponadto może być długo przechowywana. Dobrze skomponowane domowe granole są źródłem witamin i składników odżywczych . Idealnie komponują się z mlekiem, jogurtem naturalnym lub greckim, chociaż ich zwolennicy chętnie jedzą je bez uzupełnień.
Granola domowej roboty to prosty sposób na zdrową przekąskę . Jedzona na śniadanie dodaje energii i zapewnia sytość na wiele godzin. Podstawą jest dobrze skomponowany skład. Polecana się ją osobom, które walczą z nadprogramowymi kilogramami i szukają zdrowego przysmaku.
Domowa granola dietetyczna – wartości odżywcze
Oparta na prostych składnikach granola jest łatwa do przyrządzenia w domu. Domowa granola fit oparta głównie na zbożach to bogate źródło witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. W 100 gramach produktu znajdziemy prawie 500 kcal, które dostarczają nam białko, witaminy: A, B6, B12, D, E, potas, sód, wapń, magnez i żelazo. Ta zdrowa przekąska nie tylko dodaje energii i zaspokaja głód, ale wpływa na stan skóry, włosów, wspiera serce, reguluje pracę układu trawiennego i wzmacnia odporność. Jest też fantastycznym zamiennikiem bogatych w puste kalorie słodyczy. Możliwości stworzenia granoli jest wiele i ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Mieszaj smaki, odkrywaj nowe połączenia i twórz granole ze składników, które lubisz najbardziej.
Domowa granola Piotra Kucharskiego
Składniki:
- 2 łyżki oleju,
- 5 łyżek miodu,
- 200 gr płatków owsianych,
- ziarna słonecznika,
- pestki dyni,
- płatki migdałów,
- sezam,
- suszona żurawina.
Przygotowanie
Miód łączymy z olejem, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz żurawiny. Całość mieszamy ze sobą i rozkładamy na blaszkę do pieczenia. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po tym czasie dosypujemy żurawinę, mieszamy i dopiekamy przez kolejne 10 minut. Gotową granolę można przesypać do szczelnego słoika, gdzie wytrzyma nawet miesiąc.
Jak zrobić domową granolę – propozycje podania
Samodzielnie przygotowana, zamknięta w ozdobnym słoiku granola może być również ciekawym i oryginalnym pomysłem na prezent. Ten pyszny podarunek skradnie niejedno serce smakosza i wielbiciela zdrowych przekąsek.
Domowa granola – przepis na wersję czekoladową
Składniki na litrowy słój:
- ½ szklanki posiekanych orzechów laskowych,
- ½ szklanki posiekanych orzechów nerkowca,
- ½ szklanki obranych i posiekanych migdałów,
- 3 szklanki płatków owsianych,
- ½ szklanki posiekanej suszonej żurawiny,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady drobno posiekanej,
- pół szklanki mleka.
Przygotowanie
Czekoladę dodaj do mleka, postaw na małym ogniu. Mieszając, podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści na gładki krem. Wszystkie składniki wsyp do misy, polej je czekoladą i mieszaj, aż się skleją w małe grudki, a czekolada pokryje większość z nich. Całość wysyp na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Zapiekaj ją przez 20 minut, aż uzyska złocisty kolor. Wyjmij i odstaw do ostudzenia. Gotową granolę przełóż do szczelnego słoika.
Domowa granola bez cukru
Składniki na litrowy słój:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- ½ szklanki posiekanych orzechów laskowych,
- ½ szklanki posiekanych migdałów,
- ½ szklanki pestek słonecznika,
- ½ szklanki posiekanej suszonej żurawiny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 3 łyżki miodu.
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieść w misie i połącz z miodem. Wymieszaj je tak, by miód pokrył większość z nich. Wyłóż wszystko na blasze, wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekaj przez 20 min, aż granola uzyska złoty kolor. Wyjmij i odstaw do przestudzenia. Gotową granolę przełóż do szczelnie zamykanego słoja.
Domowa granola bezglutenowa
Składniki na litrowy słój:
- 2 szklanki płatków gryczanych lub jaglanych,
- ½ szklanki posiekanych migdałów,
- ½ szklanki liofilizowanych truskawek,
- ½ szklanki liofilizowanego mango,
- ½ szklanki pestek słonecznika,
- ½ szklanki pestek dyni,
- 2 łyżki miodu.
Przygotowanie
Wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz. Mieszaj tak, aby miód pokrył większość z nich. Następnie wyłóż je na blasze i wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Zapiekaj przez 20 min, aż granola uzyska złoty kolor. Wyjmij i odstaw do przestudzenia. Gotową mieszankę przełóż do szczelnie zamykanego słoja.
Domowa granola z miodem
Składniki na słój o pojemności 1½ l :
- 3 szklanki płatków owsianych,
- ½ szklanki posiekanych migdałów,
- ½ szklanki pestek słonecznika,
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- ½ szklanki sezamu,
- ½ szklanki posiekanych suszonych daktyli,
- ½ szklanki posiekanej suszonej żurawiny,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżki miodu.
Przygotowanie
Wszystkie składniki dobrze połącz w naczyniu. Następnie wyłóż je na blachę i wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Zapiekaj przez 20 min, aż granola uzyska złoty kolor. Gotową wyjmij i odstaw do ostudzenia, następnie przełóż do szczelnie zamykanego słoja.
Zobacz także:
- Wypasione kanapki i bajgle. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
- Jak wykorzystać resztki ze świątecznego stołu? Pomysły prezentuje Piotr Kucharski
- Dania wegetariańskie według przepisów Piotra Kucharskiego
Autor: Adrian Adamczyk