Biszkopt z lodami, czyli sposób na uczczenie końca roku szkolnego. Sprawdź przepis Cristiny Catese

Lody z herbatnikami
Cristina Catese i jej (g)lato
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z okazji końca roku Cristina Catese przygotowała w kuchni Dzień Dory TVN przepisy na domowe lody. To idealny sposób, aby uczcić ten szczególny dzień i rozpocząć wakacje, zwłaszcza, że pogoda dopisuje. Sprawdź jej przepis na włoskie geLATO, czyli biszkopt z lodami. 

Biszkopt z lodami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • herbatniki 60
  • 500 ml bitej śmietany
  • 150 g waniliowego cukru pudru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki polewy z wiśni
  • 1 łyżka stołowa gorzkiego kakao
  • 1 l mleka
  • 3 aluminiowe foremki do pieczenia o wymiarach 32 x 21 cm

Sposób przygotowania biszkoptu z lodami

  1. W dużej misce ubij już osłodzoną śmietankę na sztywno. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj, a następnie wbij dwa jajka i dalej mieszaj.
  2. Aby uzyskać trzy smaki, dzielimy krem na trzy równe części, używając tylu samo miseczek.
  3. Jedną pozostawiamy białą, tak jak jest.
  4. W drugiej dodajemy 4 łyżki stołowe polewy z czarnych wiśni.
  5. Do trzeciej miseczki wsypujemy 1 łyżkę gorzkiego kakao.
  6. Teraz bierzemy trzy aluminiowe foremki do pieczenia. Suche ciastka moczymy pojedynczo w mleku, bardzo szybko, nie dopuszczając do ich nasiąknięcia. Następnie formujemy pierwszą warstwę na blasze do pieczenia. Układamy herbatniki do góry nogami, tak aby na podstawie znalazło się 9 herbatników. W ten sam sposób postępujemy w dwóch pozostałych formach do pieczenia.
  7. Do każdej formy wlewamy odpowiedni krem: jeden biały, jeden wiśniowy, jeden kakaowy. Wyrównujemy szpatułką i formujemy polewę z kolejnych 9 herbatników namoczonych w mleku na każdą formę do pieczenia.
  8. Formy do pieczenia umieszczamy w zamrażarce przykryte folią. Umieszczamy je w zamrażarce na co najmniej 4 godziny.
  9. Po upływie czasu wyjmujemy formę do pieczenia, czekamy kilka sekund i ostrym nożem nacinamy ciastka.
  10. Możemy wyciąć tyle ciastek, ile potrzebujemy, a resztę włożyć do zamrażarki.

Sprawdź pozostałe przepisy Cristiny Catese na geLATO

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości