Biszkopt z lodami, czyli sposób na uczczenie końca roku szkolnego. Sprawdź przepis Cristiny Catese

Cristina Catese i jej (g)lato
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z okazji końca roku Cristina Catese przygotowała w kuchni Dzień Dory TVN przepisy na domowe lody. To idealny sposób, aby uczcić ten szczególny dzień i rozpocząć wakacje, zwłaszcza, że pogoda dopisuje. Sprawdź jej przepis na włoskie geLATO, czyli biszkopt z lodami. 

Biszkopt z lodami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • herbatniki 60
    • 500 ml bitej śmietany
      • 150 g waniliowego cukru pudru
        • 2 jajka
          • 4 łyżki polewy z wiśni
            • 1 łyżka stołowa gorzkiego kakao
              • 1 l mleka
                • 3 aluminiowe foremki do pieczenia o wymiarach 32 x 21 cm

                  Sposób przygotowania biszkoptu z lodami

                  1. W dużej misce ubij już osłodzoną śmietankę na sztywno. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj, a następnie wbij dwa jajka i dalej mieszaj.
                    1. Aby uzyskać trzy smaki, dzielimy krem na trzy równe części, używając tylu samo miseczek.
                      1. Jedną pozostawiamy białą, tak jak jest.
                        1. W drugiej dodajemy 4 łyżki stołowe polewy z czarnych wiśni.
                          1. Do trzeciej miseczki wsypujemy 1 łyżkę gorzkiego kakao.
                            1. Teraz bierzemy trzy aluminiowe foremki do pieczenia. Suche ciastka moczymy pojedynczo w mleku, bardzo szybko, nie dopuszczając do ich nasiąknięcia. Następnie formujemy pierwszą warstwę na blasze do pieczenia. Układamy herbatniki do góry nogami, tak aby na podstawie znalazło się 9 herbatników. W ten sam sposób postępujemy w dwóch pozostałych formach do pieczenia.
                              1. Do każdej formy wlewamy odpowiedni krem: jeden biały, jeden wiśniowy, jeden kakaowy. Wyrównujemy szpatułką i formujemy polewę z kolejnych 9 herbatników namoczonych w mleku na każdą formę do pieczenia.
                                1. Formy do pieczenia umieszczamy w zamrażarce przykryte folią. Umieszczamy je w zamrażarce na co najmniej 4 godziny.
                                  1. Po upływie czasu wyjmujemy formę do pieczenia, czekamy kilka sekund i ostrym nożem nacinamy ciastka.
                                    1. Możemy wyciąć tyle ciastek, ile potrzebujemy, a resztę włożyć do zamrażarki.

                                      Sprawdź pozostałe przepisy Cristiny Catese na geLATO

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: Cristina Catese

                                      Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana