Rolka z lodami - przepis krok po kroku
Składniki:
- Mąka 00 - 90 g
 - Jaja - 4
 - Cukier - 120 g
 - Szczypta soli
 - Drożdże - 8 g
 - Kakao - 30 g
 - Lody śmietankowe lub malinowe - 300 g
 
Składniki do dekoracji:
- Bita śmietana
 - Świeże wiśnie lub maliny
 
Sposób przygotowania rolek z lodami
- Ubij jajka z solą i cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodać przesianą mąkę, wanilię i proszek do pieczenia, nadal mieszając. Dodaj kakao w proszku i wymieszaj, aż masa będzie gładka i bez grudek.
 - Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 190° przez 9 minut.
 - Gdy tylko ciasto biszkoptowe będzie gotowe, pozostaw je do ostygnięcia, napełnij lodami i zwiń za pomocą papieru do pieczenia. Przed podaniem pozostawić do stężenia w zamrażarce na co najmniej dwie godziny.
 
Na co uważać podczas przygotowania:
- Nie należy piec ciasta na biszkopt dłużej niż jest to zalecane, w przeciwnym razie ciasto zbytnio wyschnie i może się połamać podczas wałkowania.
 - Po wyjęciu ciasta biszkoptowego z piekarnika, jeśli jest ono nieco lepkie, posyp je łyżeczką cukru pudru lub gorzkiego kakao.
 - Do przygotowania nadzienia nie należy wybierać zbyt miękkich lodów, ponieważ w krótkim czasie się roztopią.
 
Sprawdź pozostałe przepisy Cristiny Catese na geLATO
- Kubki z lodami - przepis na pyszne owocowe lody w sam raz na gorące dni
 - Biszkopt z lodami, czyli sposób na uczczenie końca roku szkolnego. Sprawdź przepis Cristiny Catese
 
Zobacz także:
- Lody z rukoli. Poznaj przepis na oryginalny deser
 - Lody szpinakowo-bananowe według Cristiny Catese
 - Lody o smaku gumy balonowej, miętowe z czekoladą i owocowe sorbety. Oto przepisy na domowe desery Bartka Boratyna
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi
podziel się: