Ciasto lodowe Cristiny Catese. Sprawdź przepis na rolkę z lodami idealną na lato

Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Cristina Catese i jej (g)lato
Źródło: Dzień Dobry TVN
Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała włoskie przepisy na geLATO, czyli lody w sam raz na lato. Rolka z lodami, to przepis, który zachwyci wszystkich fanów ciast z lodów. To też dobry sposób na uczczenie ostatniego dnia w szkole i rozpoczęcia wakacji. Sprawdź, jak przygotować ten deser. 

Rolka z lodami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Mąka 00 - 90 g
  • Jaja - 4
  • Cukier - 120 g
  • Szczypta soli
  • Drożdże - 8 g
  • Kakao - 30 g
  • Lody śmietankowe lub malinowe - 300 g

Składniki do dekoracji:

  • Bita śmietana
  • Świeże wiśnie lub maliny

Sposób przygotowania rolek z lodami

  1. Ubij jajka z solą i cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodać przesianą mąkę, wanilię i proszek do pieczenia, nadal mieszając. Dodaj kakao w proszku i wymieszaj, aż masa będzie gładka i bez grudek.
  2. Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 190° przez 9 minut.
  3. Gdy tylko ciasto biszkoptowe będzie gotowe, pozostaw je do ostygnięcia, napełnij lodami i zwiń za pomocą papieru do pieczenia. Przed podaniem pozostawić do stężenia w zamrażarce na co najmniej dwie godziny.

Na co uważać podczas przygotowania:

  • Nie należy piec ciasta na biszkopt dłużej niż jest to zalecane, w przeciwnym razie ciasto zbytnio wyschnie i może się połamać podczas wałkowania.
  • Po wyjęciu ciasta biszkoptowego z piekarnika, jeśli jest ono nieco lepkie, posyp je łyżeczką cukru pudru lub gorzkiego kakao.
  • Do przygotowania nadzienia nie należy wybierać zbyt miękkich lodów, ponieważ w krótkim czasie się roztopią.

Sprawdź pozostałe przepisy Cristiny Catese na geLATO

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości