Kubki z lodami - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 2 białka jaj
- 70 g cukru pudru
- 70 g roztopionego masła
- 70 g mąki 00
Składniki na lody:
- 500 g dojrzałego, oczyszczonego melona kantalupa
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki stołowe limonki i skórki
- 250 g jogurtu zwykłego
- 2 gałązki mięty
Dodatkowo do dekoracji 250 ml bitej śmietany.
Sposób przygotowania kubków z lodami
- Pokrój melona na małe kawałki, dodaj sok z limonki i włóż do zamrażarki. Umieść jogurt w foremkach do lodu, a następnie w zamrażarce. Przed zmiksowaniem melona i jogurtu pozostawić je na zewnątrz przez 5 minut, a następnie umieścić w blenderze razem z cukrem. Bardzo dobrze wymieszaj, a następnie natychmiast podawaj w miseczkach z kilkoma listkami mięty i skórką z limonki.
- W misce ubij białka z cukrem (nie ubijaj ich na sztywno, tylko ubijaj), następnie dodaj roztopione i podgrzane masło, a na końcu mąkę. Ugniataj masę, aż uzyskasz gładką i jednolitą konsystencję podobną do ciasta.
- Posmaruj cztery rogi formy do pieczenia odrobiną masła i wyłóż ją papierem do pieczenia (masło przytrzyma papier do pieczenia na miejscu).
Sprawdź pozostałe przepisy Cristiny Catese na geLATO
- Biszkopt z lodami, czyli sposób na uczczenie końca roku szkolnego. Sprawdź przepis Cristiny Catese
- Ciasto lodowe Cristiny Catese. Sprawdź przepis na rolkę z lodami idealną na lato
Zobacz także:
- Lody o smaku gumy balonowej, miętowe z czekoladą i owocowe sorbety. Oto przepisy na domowe desery Bartka Boratyna
- Lody z jogurtu. Poznaj prosty przepis na zdrowy deser
- Lody szpinakowo-bananowe według Cristiny Catese
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
podziel się: