Kubki z lodami - przepis na pyszne owocowe lody w sam raz na gorące dni

Cristina Catese i jej (g)lato
Źródło: Dzień Dobry TVN
W ciepłe dni warto zrobić pyszne domowe lody. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała doskonałe włoskie geLATO. Sprawdź jej przepis na kubki z lodami. 

Kubki z lodami - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 2 białka jaj
    • 70 g cukru pudru
      • 70 g roztopionego masła
        • 70 g mąki 00

          Składniki na lody:

          • 500 g dojrzałego, oczyszczonego melona kantalupa
            • 80 g cukru pudru
              • 2 łyżki stołowe limonki i skórki
                • 250 g jogurtu zwykłego
                  • 2 gałązki mięty

                    Dodatkowo do dekoracji 250 ml bitej śmietany.

                    Sposób przygotowania kubków z lodami

                    1. Pokrój melona na małe kawałki, dodaj sok z limonki i włóż do zamrażarki. Umieść jogurt w foremkach do lodu, a następnie w zamrażarce. Przed zmiksowaniem melona i jogurtu pozostawić je na zewnątrz przez 5 minut, a następnie umieścić w blenderze razem z cukrem. Bardzo dobrze wymieszaj, a następnie natychmiast podawaj w miseczkach z kilkoma listkami mięty i skórką z limonki.
                      1. W misce ubij białka z cukrem (nie ubijaj ich na sztywno, tylko ubijaj), następnie dodaj roztopione i podgrzane masło, a na końcu mąkę. Ugniataj masę, aż uzyskasz gładką i jednolitą konsystencję podobną do ciasta.
                        1. Posmaruj cztery rogi formy do pieczenia odrobiną masła i wyłóż ją papierem do pieczenia (masło przytrzyma papier do pieczenia na miejscu).

                          Sprawdź pozostałe przepisy Cristiny Catese na geLATO

                          Zobacz także:

                          Autor: Teofila Siewko

                          Źródło: Cristina Catese

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana