Dania kuchni włoskiej na lato. Poznaj sprawdzone przepisy Cristiny Catese

Aktualizacja:

Kochasz kuchnię włoską? Przygotuj dania idealne na lato według przepisów Cristiny Catese. Zobacz, jak łatwo jest zrobić pyszne focaccine, krem z bakłażanów i krem z awokado.

Focaccine
Składniki na 12 sztuk focaccine:
  • 250 g mąki typu 00
  • 130 ml wody
  • 20 ml oleju
  • 4 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
Składniki wypełnienia focaccine:
  • szynka, ser, albo salami i ser
  • łosoś, ricotta
  • rukola,
  • pomidory
  • ser Parmigiano
Sposób przygotowania focaccine:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy całość i przekładamy ciasto na blat roboczy, zagniatamy rękoma. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy koła o średnicy 10 cm – w ten sposób otrzymamy około 12 focaccine. Przekładamy na patelnię z nieprzywierającym dnem i smażymy ok. 4 minuty z każdej strony.
Dzień Dobry TVN
Krem z bakłażanów
Składniki na krem z bakłażanów:
  • 2 bakłażany
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki sera feta
  • 30 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • bazylia
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania kremu z bakłażanów:
Bakłażany myjemy i kroimy je wzdłuż na dwie części. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 30 minut. Po upieczeniu, za pomocą łyżeczki, wyjmujemy pulpę z bakłażana i przekładamy ją na sitko w celu odsączenia nadmiaru wody. Następnie w kielichu blendera miksujemy odsączoną pulpę z bakłażana, ser feta, czosnek, bazylię, sól, pieprz i oliwę, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem odstawiamy na 1 godzinę.

Krem z awokado z limonką

Składniki na krem z awokado:
  • 500 g awokado
  • 200 g ogórka
  • 300 g cukru
  • sok z 2 limonek
  • woda
  • odrobina czarnuszki
Sposób przygotowania kremu z awokado:
Oczyszczone awokado blendujemy z ogórkiem, sokiem z limonki, wodą i cukrem. Krem podajemy ze skórką limonki i odrobiną czarnuszki.
Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Autor: Jola Marat
Źródło: Cristina Catese
Pozostałe wiadomości