Focaccine
Składniki na 12 sztuk focaccine:
- 250 g mąki typu 00
- 130 ml wody
- 20 ml oleju
- 4 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
Składniki wypełnienia focaccine:
- szynka, ser, albo salami i ser
- łosoś, ricotta
- rukola,
- pomidory
- ser Parmigiano
Sposób przygotowania focaccine:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy całość i przekładamy ciasto na blat roboczy, zagniatamy rękoma. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy koła o średnicy 10 cm – w ten sposób otrzymamy około 12 focaccine. Przekładamy na patelnię z nieprzywierającym dnem i smażymy ok. 4 minuty z każdej strony.
Dzień Dobry TVN
Krem z bakłażanów
Składniki na krem z bakłażanów:
- 2 bakłażany
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki sera feta
- 30 ml oliwy z oliwek extra vergine
- bazylia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania kremu z bakłażanów:
Bakłażany myjemy i kroimy je wzdłuż na dwie części. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 30 minut. Po upieczeniu, za pomocą łyżeczki, wyjmujemy pulpę z bakłażana i przekładamy ją na sitko w celu odsączenia nadmiaru wody. Następnie w kielichu blendera miksujemy odsączoną pulpę z bakłażana, ser feta, czosnek, bazylię, sól, pieprz i oliwę, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem odstawiamy na 1 godzinę.
Krem z awokado z limonką
Składniki na krem z awokado:
- 500 g awokado
- 200 g ogórka
- 300 g cukru
- sok z 2 limonek
- woda
- odrobina czarnuszki
Sposób przygotowania kremu z awokado:
Oczyszczone awokado blendujemy z ogórkiem, sokiem z limonki, wodą i cukrem. Krem podajemy ze skórką limonki i odrobiną czarnuszki.
Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Pomysły na rybę według Sebastiana Olmy – 4 sposoby na pyszny obiad
Pomysły na fasolkę szparagową. Sprawdź przepisy Jaśka Kuronia
Najlepsze dania na grilla w domu. Przepisy finalisty MasterChefa zachwycą każdego
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Autor: Jola Marat
Źródło: Cristina Catese