Gnocchetti szpinakowe - z przepisu Cristiny Catese

Cristina Catese i jej przepisy na dania ze szpinakiem.
Cristina Catese
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN sprawdzamy, czy szpinak faktycznie daje nadludzką siłę. W tym celu włoska chef kuchni Cristina Catese przygotowuje dania z wykorzystaniem tej rośliny. Sprawdź, jak przygotować pyszne gnocchetti szpinakowe z jej przepisu. 

Gnocchetti szpinakowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g młodego szpinaku,
    • 1 jajko L,
      • 100 g ricotty,
        • 50 g tartego parmezanu,
          • 50 g mąki,
            • szczypta gałki muszkatołowej,
              • sól i pieprz,
                • mąka,
                  • sos,
                    • 4 liście szałwii,
                      • 40 g masła,
                        • 30 g tartego parmezanu,
                          • pieprz.

                            Sposób przygotowania gnocchetti szpinakowego

                            1. Na nieprzywierającej patelni rozpuść masło z uprzednio umytymi liśćmi szałwii.
                              1. Gotuj szpinak na patelni z 1/2 szklanki wody, a następnie odcedź i dobrze odciśnij.
                                1. Po ogrzaniu drobno posiekać. Dodaj mąkę, ser ricotta, jajko, parmezan i sól do szpinaku i dobrze wymieszaj.
                                  1. Przygotuj talerz z odrobiną mąki, na którym ułożysz gnocchi. Za pomocą łyżeczki do herbaty nabierz trochę ciasta, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, uformuj je w okrągły kształt i zanurz w mące.
                                    1. Gdy będą gotowe, zanurzaj je po kilka na raz we wrzącej wodzie.
                                      1. Gdy wypłyną na powierzchnię, zgarnij je za pomocą skimmera.
                                        1. Dodaj gnocchi do masła i smaż na średnim ogniu przez kilka chwil.
                                          1. Podawaj gnocchi z dodatkiem tartego parmezanu i pieprzu.

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Teofila Siewko

                                            Źródło: Cristina Catese

                                            Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana