Gnocchetti szpinakowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g młodego szpinaku,
- 1 jajko L,
- 100 g ricotty,
- 50 g tartego parmezanu,
- 50 g mąki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz,
- mąka,
- sos,
- 4 liście szałwii,
- 40 g masła,
- 30 g tartego parmezanu,
- pieprz.
Sposób przygotowania gnocchetti szpinakowego
- Na nieprzywierającej patelni rozpuść masło z uprzednio umytymi liśćmi szałwii.
- Gotuj szpinak na patelni z 1/2 szklanki wody, a następnie odcedź i dobrze odciśnij.
- Po ogrzaniu drobno posiekać. Dodaj mąkę, ser ricotta, jajko, parmezan i sól do szpinaku i dobrze wymieszaj.
- Przygotuj talerz z odrobiną mąki, na którym ułożysz gnocchi. Za pomocą łyżeczki do herbaty nabierz trochę ciasta, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, uformuj je w okrągły kształt i zanurz w mące.
- Gdy będą gotowe, zanurzaj je po kilka na raz we wrzącej wodzie.
- Gdy wypłyną na powierzchnię, zgarnij je za pomocą skimmera.
- Dodaj gnocchi do masła i smaż na średnim ogniu przez kilka chwil.
- Podawaj gnocchi z dodatkiem tartego parmezanu i pieprzu.
Zobacz także:
- Gruszki w kuchni - przepisy na tartę, jaglankę i gnocchi z gruszką
- Ziemniaki w daniach kuchni włoskiej. Poznaj przepisy na gnocchi, zapiekankę, torcik i pieczone frytki
- Gnocchi alla Carbonara - przepis Matteo Brunettiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: