Gnocchi alla Carbonara - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 100 g mąki,
- 80 g parmezanu,
- 2 żółtka,
- 4 jajka,
- 100 g sera pecorino romano,
- 150 g guanciale,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania gnocci alla Carbonara
- Gotujemy ziemniaki aż będą miękkie w środku.
- Wyciągamy z wody, obieramy i miażdżymy praską.
- Dodajemy do nich po trochu mąki, parmezanu a potem żółtka. Wyrabiamy z niego masę. Na tyle aby się składniki dobrze wymieszały.
- Podzielmy te ciasto na 4 części, zrolujmy je w „kiełbasy” i pokrójmy z nich gnocchi.
- W międzyczasie pokrójmy w paseczki guanciale. Smażmy na małym ogniu na patelni aż będą chrupkie i się tłuszcz wytopi.
- W misce wymieszajmy żółtka z pecorino romano. Dodajemy do nich tłuszcz z guanciale i wymieszajmy.
- Przyprawiamy pieprzem na bogato.
- Gotujemy gnocchi w gorącej wodzie aż się uniosą na wodzie.
- Odcedzić i dodać je do miski razem z sosem jajecznym. Buon appetito!
Zobacz także:
- Ziemniaki w daniach kuchni włoskiej. Poznaj przepisy na gnocchi, zapiekankę, torcik i pieczone frytki
- Gruszki w kuchni - przepisy na tartę, jaglankę i gnocchi z gruszką
- Placki a'la rosti i gnocchi w ziołowym pesto, czyli ziemniaczane wariacje szefa kuchni
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: