Gnocchi alla Carbonara - przepis Matteo Brunettiego

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Gnocchi alla Carbonara - przepis Matteo Brunettiego
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Carbonara to jedna z najbardziej lubianych włoskich potraw. W Dzień Carbonary w kuchni Dzień Dobry TVN gości Matteo Brunetti, ambasador kuchni i kultury włoskiej w Polsce. Sprawdź jego autorski przepis na pyszne gnocchi alla Carbonara. 

Gnocchi alla Carbonara - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 100 g mąki,
  • 80 g parmezanu,
  • 2 żółtka,
  • 4 jajka,
  • 100 g sera pecorino romano,
  • 150 g guanciale,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania gnocci alla Carbonara

  1. Gotujemy ziemniaki aż będą miękkie w środku.
  2. Wyciągamy z wody, obieramy i miażdżymy praską.
  3. Dodajemy do nich po trochu mąki, parmezanu a potem żółtka. Wyrabiamy z niego masę. Na tyle aby się składniki dobrze wymieszały.
  4. Podzielmy te ciasto na 4 części, zrolujmy je w „kiełbasy” i pokrójmy z nich gnocchi.
  5. W międzyczasie pokrójmy w paseczki guanciale. Smażmy na małym ogniu na patelni aż będą chrupkie i się tłuszcz wytopi.
  6. W misce wymieszajmy żółtka z pecorino romano. Dodajemy do nich tłuszcz z guanciale i wymieszajmy.
  7. Przyprawiamy pieprzem na bogato.
  8. Gotujemy gnocchi w gorącej wodzie aż się uniosą na wodzie.
  9. Odcedzić i dodać je do miski razem z sosem jajecznym. Buon appetito!

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości