Gruszkowa tarta tatin
SKŁADNIKI:
- 6-7 gruszek
- Pół łyżeczki cynamonu
- Skórka otarta z ½ cytryny
- Pół szklanki cukru
- 6 łyżek masła
Ciasto:
- Na ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła pokrojonego
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
Zobacz też: Knedliki – z czym jeść, jak zrobić? Rodzaje knedlików >>>
PRZYGOTOWANIE:
Aby przygotować ciasto wymieszaj (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego) wszystkie składniki. Ważne aby maso było zimne i pokrojone w niewielkie kawałki.
Gruszki obierz, przekrój i pozbądź się gniazd nasiennych
Na głębokiej patelni rozpuść maso, dodaj cukier, podgrzewaj do uzyskania jasnozłotego karmelu
Do karmelu wrzuć gruszki, podgrzewaj około 10 minut
Gruszki razem z karmelem przełóż na dno formy dotarty
Ciasto rozwałkuj
Ciasto poło zna gruszkach, dociśnij brzegi
Tarte włóż na 30 minut do piekarnika o temperaturze 170 stopni
Po upieczeniu odczekaj 10 minut po tym czasie przyłóż duży talerz do formy i odwróć ja tak aby gruszki znajdowały się na a nie pod ciastem.
Jaglanka z gruszkami
Składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej,
- 1 szklanka mleka kokosowego
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka płatków migdałowych,
- 1 mała gruszki
- 1 łyżeczka pyłku pszczelego
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę przelej zimna potem ciepłą wodą, przełóż do garnka, zalej mlekiem, dodaj kurkumę i
Gotuj około 15 minut
Gruszkę pokrój w kostkę, przełóż do garnka, dodaj łyżkę wody, podgrzewaj aż kawałki gruszki staną się miękkie
Migdały podpiecz na patelni
Kasze przełóż na głęboki talerz, na środku ułóż kawałki gruszki, dodaj migdały i cynamon
Gnocchi dyniowe z gruszką
SKŁADNIKI:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g pieczonej dyni bez skórki (np. Piżmowa albo hokkaido)
- 100 g mąki pszennej + do podsypania
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 gruszki
- 2 łyżki miodu
- 50g sera z niebieską pleśnią
- Łyżka świeżego tymianku
Zobacz też: Dania z tuńczykiem - przepisy >>>
PRZYGOTOWANIE:
Dynię i ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodaj żółtko i jajko
Z ciasta lep ruloniki i krój je na 1-2 centymetrowe kluski. Gotuj w lekko osolonej wodzie (są gotowe niedługo po tym jak wypłyną na powierzchnię)
Gruszki pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzana patelnię, dodaj miód, karmelizuj przez kilka minut, dodaj tymianek, ściągnij a ognia
Gotowe gnocchi podawaj z pokruszonym serem i kawałkami gruszek
Kanapki z gruszką i figą
SKŁADNIKI:
- 4 duże kromki chleba
- 100g sera ricotta
- Łyżka świeżego tymianku
- Łyżka świeżej mięty
- 2 figi
- 2 gruszki
- 2 łyżki miodu
- 4 plastry szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
Zobacz też: Deglasowanie i glazurowanie, czyli techniki przydatne w kuchni. Jak zrobić glazurowane warzywa i co można zdeglasować? >>>
PRZYGOTOWANIE:
Szynkę pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, gdy ta stanie się chrupiąca, ściągnij i przełóż na ręcznik papierowy
Zioła posiekaj, wymieszaj z ricottą, dodaj szynkę, sól i pieprz do smaku
Chleb podpiecz że by był super chrupiący
Figi i gruszki pokrój w plastry
Chleb posmaruj ricottą, na kanapkach ułóż figi i gruszki
Całość polej miodem i posyp świeżą miętą
Autor: Anna Kobyłka