Gruszki w kuchni - przepisy na tartę, jaglankę i gnocchi z gruszką

Przepisy na gruszkową tartę tatin, jaglankę z gruszką, dyniowe gnocchi z dodatkiem gruszki oraz kanapki z gruszką i figą zaprezentowała nam w Dzień Dobry TVN Anna Starmach.

Gruszkowa tarta tatin

SKŁADNIKI:

  • 6-7 gruszek
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Skórka otarta z ½ cytryny
  • Pół szklanki cukru
  • 6 łyżek masła

Ciasto:

  • Na ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła pokrojonego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka

Zobacz też: Knedliki – z czym jeść, jak zrobić? Rodzaje knedlików >>>

PRZYGOTOWANIE:

Aby przygotować ciasto wymieszaj (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego) wszystkie składniki. Ważne aby maso było zimne i pokrojone w niewielkie kawałki.

Gruszki obierz, przekrój i pozbądź się gniazd nasiennych

Na głębokiej patelni rozpuść maso, dodaj cukier, podgrzewaj do uzyskania jasnozłotego karmelu

Do karmelu wrzuć gruszki, podgrzewaj około 10 minut

Gruszki razem z karmelem przełóż na dno formy dotarty

Ciasto rozwałkuj

Ciasto poło zna gruszkach, dociśnij brzegi

Tarte włóż na 30 minut do piekarnika o temperaturze 170 stopni

Po upieczeniu odczekaj 10 minut po tym czasie przyłóż duży talerz do formy i odwróć ja tak aby gruszki znajdowały się na a nie pod ciastem.

Jaglanka z gruszkami

Składniki:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka płatków migdałowych,
  • 1 mała gruszki
  • 1 łyżeczka pyłku pszczelego

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę przelej zimna potem ciepłą wodą, przełóż do garnka, zalej mlekiem, dodaj kurkumę i

Gotuj około 15 minut

Gruszkę pokrój w kostkę, przełóż do garnka, dodaj łyżkę wody, podgrzewaj aż kawałki gruszki staną się miękkie

Migdały podpiecz na patelni

Kasze przełóż na głęboki talerz, na środku ułóż kawałki gruszki, dodaj migdały i cynamon

Gnocchi dyniowe z gruszką

SKŁADNIKI:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g pieczonej dyni bez skórki (np. Piżmowa albo hokkaido)
  • 100 g mąki pszennej + do podsypania
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 50g sera z niebieską pleśnią
  • Łyżka świeżego tymianku

Zobacz też: Dania z tuńczykiem - przepisy >>>

PRZYGOTOWANIE:

Dynię i ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodaj żółtko i jajko

Z ciasta lep ruloniki i krój je na 1-2 centymetrowe kluski. Gotuj w lekko osolonej wodzie (są gotowe niedługo po tym jak wypłyną na powierzchnię)

Gruszki pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzana patelnię, dodaj miód, karmelizuj przez kilka minut, dodaj tymianek, ściągnij a ognia

Gotowe gnocchi podawaj z pokruszonym serem i kawałkami gruszek

Kanapki z gruszką i figą

SKŁADNIKI:

  • 4 duże kromki chleba
  • 100g sera ricotta
  • Łyżka świeżego tymianku
  • Łyżka świeżej mięty
  • 2 figi
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej

Zobacz też: Deglasowanie i glazurowanie, czyli techniki przydatne w kuchni. Jak zrobić glazurowane warzywa i co można zdeglasować? >>>

PRZYGOTOWANIE:

Szynkę pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, gdy ta stanie się chrupiąca, ściągnij i przełóż na ręcznik papierowy

Zioła posiekaj, wymieszaj z ricottą, dodaj szynkę, sól i pieprz do smaku

Chleb podpiecz że by był super chrupiący

Figi i gruszki pokrój w plastry

Chleb posmaruj ricottą, na kanapkach ułóż figi i gruszki

Całość polej miodem i posyp świeżą miętą

Autor: Anna Kobyłka

podziel się:

Pozostałe wiadomości