Każdy, kto choć raz odwiedził czeską Pragę lub słowacką Bratysławę, miał okazję posmakować knedlików. Są one niezwykle popularne w tym regionie. W tych krajach są równie popularne co w Polsce nasz schabowy z ziemniakami i kapustą. Czeskie knedliki można spotkać też w Polsce w ofercie wielu restauracji, szczególnie na terenach przygranicznych. Ich zaletą jest to, że można je serwować na wiele sposobów. Knedliki z gulaszem, na parze, z sosem – możliwości jest wiele.

Knedliki wyglądem przypominają kromkę białego chleba, z tym że bez skórki. Zamiast niej mają białe, gładkie brzegi. Miękkością przypominają bułkę, chociaż są nieco bardziej “zbite” i cięższe. Pomimo że knedliki są czeską potrawą, ich nazwa wywodzi się z języka niemieckiego ( Knödel – kluska). Podobno czeski filozof i bohater narodowy, Jan Hus, optował za zmianą nazwy tego dania na “ šišky” czyli “szyszki”.

Knedliki – przepis podstawowy

Przepis na knedliki wygląda bardzo podobnie do znanych w kuchni polskiej pampuchów – gotowanych na parze pączków z ciasta drożdżowego. Przepis na czeskie knedliki jest niezwykle prosty.

Składniki:

· 500 g mąki krupczatki,

· 2 jaja,

· 300 ml mleka,

· 20 g drożdży,

· duża szczypta soli do smaku,

· łyżeczka cukru.

Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, 2 łyżki mąki, cukier. Odstawiamy na 10 minut.

Gdy upłynie ten czas, zaczynamy wyrabiać elastyczne ciasto. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na co najmniej pół godziny, aby wyrosło.

Następnie ciasto dzielimy na 4 porcje i z każdej z nich formujemy kształt bagietki. Następnie knedle gotujemy 10 minut w osolonej wodzie lub na parze – układamy je na pielusze rozłożonej nad garnkiem. Należy uważać, aby nie skleiły się podczas gotowania. Knedle kroimy w “kromki”, najlepiej za pomocą nitki – od spodu do góry. Możemy podawać je z sosem mięsnym, sztuką mięsa, możemy również podsmażyć je z masłem i odrobiną cukru. Świetnymi dodatkami warzywnymi będą gotowana kapusta albo marchewka i groszek z zasmażką.

Knedliki czeskie na słodko

Istnieje również inny, dość popularny rodzaj knedlików. Są to knedliki czeskie na słodko podawane w formie okrągłych kluseczek gotowanych w wodzie lub na parze. Kluska taka zawiera w środku sezonowe owoce – najlepiej pasują truskawki i śliwki. Niektórzy jednak dodają kawałki jabłek, morele, brzoskiwnie, a nawet gruszki. Taka postać knedlików nazywana jest knedlami.

Nie serwuje się ich wyłącznie na słodko – popularne są również w wersji na słono i ostro, z nadzieniem mięsnym, szpinakowym, kapuścianym i grzybowym. Czasami dodaje się je jako dodatek do przejrzystego rosołu.

Knedliki czeskie na słodko ze śliwkami – przepis

Składniki:

· 0,5 kg ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków,

· 1 jajko,

· 100–150 g mąki,

· szczypta soli,

· 250 g śliwek węgierek,

· cukier puder,

· cynamon,

· 6 łyżek bułki tartej i masła roślinnego (lub 400 g śmietany 18% i dwie łyżki cukru).

Jeśli chcemy przygotować te knedliki, musimy pamiętać o jednym – ziemniaki muszą być całkowicie ostudzone. Dobrze jest wykorzystać te, które zostały z obiadu tego samego lub poprzedniego dnia.

Przygotowanie śliwek. Owoce myjemy, kroimy na pół (w poprzek, tak aby dwie połówki śliwki były nadal złączone), usuwamy pestki. Do środka śliwek dodajemy odrobinę cynamonu lub cukru pudru.

Przygotowanie ciasta. Ziemniaki łączymy z mąką, dodajemy sól, jajko i ugniatamy. Czasami może być konieczne oprószenie rąk mąką, ponieważ ciasto na początku się klei. Jeśli trzeba, można dodać więcej mąki, ale im jest jej mniej, tym knedle wyjdą smaczniejsze.

Lepienie knedlików. Bierzemy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego, rozgniatamy na niewielki placek. Na środku układamy połówkę śliwki i delikatnie zlepiamy brzegi placka, aby śliwka została zamknięta w środku.

Gotowanie. Knedle wkładamy łyżką cedzakową do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy na talerze. Przed podaniem zlewamy z nich wodę.

Okrasa. Bułkę tartą rumienimy z masłem na ogniu, dodajemy odrobinę cukru. Knedle na talerzu polewamy otrzymanym sosem. Można też polać je śmietanką 18%, posypać cukrem lub lekko oprószyć cynamonem.

Knedliki bułczane – rodzaje

Knedliki czeskie dzielą się na dwa rodzaje, w zależności od tego, jak przygotowuje się ciasto.

Knedliki bamborove – ciasto przygotowuje się z gotowanych ziemniaków (jak w przepisie powyżej).

Knedliki hosukove – do przygotowania ciasta używa się mąki pszennej lub innej, np. krupczatki.

Czesi chętnie przyrządzają również nasze kluski śląskie. U nich danie to nosi nazwę “knedliki chlupaty” co dosłownie oznacza “knedliki włochate”.

Knedliki – jak podgrzać

Robiąc knedliki czeskie w domu, wiele osób zadaje sobie pytanie, jak je później podgrzać. Wrzucone na patelnię będą zbyt tłuste, a w piekarniku czy w mikrofali mogą wyschnąć. Najlepiej jest podgrzewać je na parze, z pomocą lekko osolonej wody.

Zobacz film: Kuchnia Anny Starmach. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Co sądzisz o tym artykule?
69
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0