Gnocchi z pesto z bazylii
Składniki na gnocchi:
- 500 g ziemniaków
- 110 g mąki
- 80 g parmezanu
- 2 żółtka (3, jeżeli jaja są małe)
- sól, pieprz
Składniki na pesto z bazylii:
- 50 g świeżych liści bazylii
- 80 g parmezanu
- 10 g orzeszków pinii
- 100 ml oliwy z oliwek
- 30 g ser pecorino romani
- 1 ząbek czosnku
Jak przygotować gnocchi z pesto z bazylii?
Wszystkie składniki do pesto zblenduj. Ugotuj ziemniaki w całości. Odcedź, gdy będą miękkie. Zdejmij skórkę, a następnie rozmiażdż ziemniaki. Masę wymieszaj z mąką, żółtkami, parmezanem, szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiaj ciasto przez 2 minuty. Uformuj z ciasta kiełbasę i wykrajaj z niej gnocchi (mogą być duże lub małe). Zrób gnocchi rolując je na widelcu. Gotuj gnocchi w gotującej się solonej wody, aż będą się unosić na wodzie. Odcedź i wymieszaj je z pesto. Podawaj na talerzu i dekoruj orzeszkami pinii i bazylią.
Torcik z zimniaków o smaku wędzonej papryki:
Składniki na torcik z ziemniaków:
- 4 duże ziemniaki
- 60 g masła klarowanego
- 10 g wędzonej papryki
- 20 g białego jogurtu
- 2 limonki
- sól
- świeży tymianek do dekoracji
Jak przygotować torcik z ziemniaków:
Ziemniaki pokrój w plastry o grubości 4 mm. Ringiem wykrój kółeczka tak, aby wszystkie plastry były takie same. Obmyj plastry i wysuszy papierem kuchennym.
Patelnię, którą można wstawić też do piekarnika, posmaruj rozpuszczonym masłem klarowanym. Układaj plastry ziemniaków tak, aby były lekko jeden na drugim i tworzyły kółko. Obłóż plastry odrobiną masła, papryką wędzoną, solą i znowu odrobiną masła.
Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni, aż torcik będzie złocisty. Wyciągnij, poczekaj, aż ostygnie. Dekoruj jogurtem przyprawionym skórką z limonki.
Najlepsze pieczone frytki
Składniki na pieczone frytki:
- 5 dużych, twardych ziemniaków
- 60 g oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
- 5 ząbków czosnku
Jak przygotować pieczone frytki?
Obierz ziemniaki, pokrój je na dowolne kawałki.
Ugotuj, aż będą prawie się rozpadały (około 15-20 minut). Przełóż je na brytfankę, przypraw solą, pieprzem, dużymi kawałkami świeżego rozmarynu, tymianku i rozmiażdżonymi ząbkami czosnku. Polej oliwą i wymieszaj dokładnie.
Włóż do piekarnika na opcję grill na 15 minut. Wymieszaj je i wstaw do piekarnika na kolejne 10-15 minut (piecz, aż będą złociste ze wszystkich stron).
Chrupiąca serowa zapiekanka z ziemniaków
Składniki na serową zapiekankę z ziemniaków:
- 8 średnich ziemniaków
- sól, pieprz
- 60 g masła
- 50 g śmietanki 30 proc.
- łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki papryki
- 200 g mozzarelli
- 100 g parmezanu
- 50 g sera cheddar
- 50 g gorgonzola
Jak przygotować zapiekankę serową z ziemniaków?
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości. Odcedzić, rozbij je na puree, dodając masło, śmietanę kurkumę i paprykę.
Do brytfanki wyłóż jedną warstwę puree. Połóż na to rozdartą mozzarellę i kawałki gorgonzoli. Przykryj pozostałym puree. Łyżką zrób dołki i posyp puree startym parmezanem i cheddarem.
Włóż do piekarnika na 200 stopni, aż się zrobi piękna chrupiąca, serowa skorupka. Wyciągnij i podaj na talerzu.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
Prawdziwa włoska pizza i inne rzymskie przysmaki. Przepisy Cristiny Catese
Placuszki z owocami i sprytne croissanty, czyli słodkie przepisy Szymona Czerwińskiego
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Jola Marat
Źródło: Matteo Brunetti