Ziemniaki w daniach kuchni włoskiej. Poznaj przepisy na gnocchi, zapiekankę, torcik i pieczone frytki

Matteo Brunetti
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Co przygotować z ziemniaków? Z pomocą przychodzi Matteo Brunetti i zdradza swoje przepisy na gnocchi z pesto z bazylii, serową zapiekankę, torcik z ziemniaków o smaku wędzonej papryki oraz na pieczone frytki. To musi być pyszne!

Gnocchi z pesto z bazylii

Składniki na gnocchi:

  • 500 g ziemniaków
  • 110 g mąki
  • 80 g parmezanu
  • 2 żółtka (3, jeżeli jaja są małe)
  • sól, pieprz

Składniki na pesto z bazylii:

  • 50 g świeżych liści bazylii
  • 80 g parmezanu
  • 10 g orzeszków pinii
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 30 g ser pecorino romani
  • 1 ząbek czosnku

Jak przygotować gnocchi z pesto z bazylii?

Wszystkie składniki do pesto zblenduj. Ugotuj ziemniaki w całości. Odcedź, gdy będą miękkie. Zdejmij skórkę, a następnie rozmiażdż ziemniaki. Masę wymieszaj z mąką, żółtkami, parmezanem, szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiaj ciasto przez 2 minuty. Uformuj z ciasta kiełbasę i wykrajaj z niej gnocchi (mogą być duże lub małe). Zrób gnocchi rolując je na widelcu. Gotuj gnocchi w gotującej się solonej wody, aż będą się unosić na wodzie. Odcedź i wymieszaj je z pesto. Podawaj na talerzu i dekoruj orzeszkami pinii i bazylią.

Torcik z zimniaków o smaku wędzonej papryki:

Składniki na torcik z ziemniaków:

  • 4 duże ziemniaki
  • 60 g masła klarowanego
  • 10 g wędzonej papryki
  • 20 g białego jogurtu
  • 2 limonki
  • sól
  • świeży tymianek do dekoracji

Jak przygotować torcik z ziemniaków:

Ziemniaki pokrój w plastry o grubości 4 mm. Ringiem wykrój kółeczka tak, aby wszystkie plastry były takie same. Obmyj plastry i wysuszy papierem kuchennym.

Patelnię, którą można wstawić też do piekarnika, posmaruj rozpuszczonym masłem klarowanym. Układaj plastry ziemniaków tak, aby były lekko jeden na drugim i tworzyły kółko. Obłóż plastry odrobiną masła, papryką wędzoną, solą i znowu odrobiną masła.

Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni, aż torcik będzie złocisty. Wyciągnij, poczekaj, aż ostygnie. Dekoruj jogurtem przyprawionym skórką z limonki.

Najlepsze pieczone frytki

Składniki na pieczone frytki:

  • 5 dużych, twardych ziemniaków
  • 60 g oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek
  • 5 ząbków czosnku

Jak przygotować pieczone frytki?

Obierz ziemniaki, pokrój je na dowolne kawałki.

Ugotuj, aż będą prawie się rozpadały (około 15-20 minut). Przełóż je na brytfankę, przypraw solą, pieprzem, dużymi kawałkami świeżego rozmarynu, tymianku i rozmiażdżonymi ząbkami czosnku. Polej oliwą i wymieszaj dokładnie.

Włóż do piekarnika na opcję grill na 15 minut. Wymieszaj je i wstaw do piekarnika na kolejne 10-15 minut (piecz, aż będą złociste ze wszystkich stron).

Chrupiąca serowa zapiekanka z ziemniaków

Składniki na serową zapiekankę z ziemniaków:

  • 8 średnich ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 60 g masła
  • 50 g śmietanki 30 proc.
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki papryki
  • 200 g mozzarelli
  • 100 g parmezanu
  • 50 g sera cheddar
  • 50 g gorgonzola

Jak przygotować zapiekankę serową z ziemniaków?

Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości. Odcedzić, rozbij je na puree, dodając masło, śmietanę kurkumę i paprykę.

Do brytfanki wyłóż jedną warstwę puree. Połóż na to rozdartą mozzarellę i kawałki gorgonzoli. Przykryj pozostałym puree. Łyżką zrób dołki i posyp puree startym parmezanem i cheddarem.

Włóż do piekarnika na 200 stopni, aż się zrobi piękna chrupiąca, serowa skorupka. Wyciągnij i podaj na talerzu.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów

Prawdziwa włoska pizza i inne rzymskie przysmaki. Przepisy Cristiny Catese

Placuszki z owocami i sprytne croissanty, czyli słodkie przepisy Szymona Czerwińskiego

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Jola Marat

Źródło: Matteo Brunetti

podziel się:

Pozostałe wiadomości