Ziemniaki w daniach kuchni włoskiej. Poznaj przepisy na gnocchi, zapiekankę, torcik i pieczone frytki

Matteo Brunetti
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Co przygotować z ziemniaków? Z pomocą przychodzi Matteo Brunetti i zdradza swoje przepisy na gnocchi z pesto z bazylii, serową zapiekankę, torcik z ziemniaków o smaku wędzonej papryki oraz na pieczone frytki. To musi być pyszne!

Gnocchi z pesto z bazylii

Składniki na gnocchi:

  • 500 g ziemniaków
    • 110 g mąki
      • 80 g parmezanu
        • 2 żółtka (3, jeżeli jaja są małe)
          • sól, pieprz

            Składniki na pesto z bazylii:

            • 50 g świeżych liści bazylii
              • 80 g parmezanu
                • 10 g orzeszków pinii
                  • 100 ml oliwy z oliwek
                    • 30 g ser pecorino romani
                      • 1 ząbek czosnku

                        Jak przygotować gnocchi z pesto z bazylii?

                        Wszystkie składniki do pesto zblenduj. Ugotuj ziemniaki w całości. Odcedź, gdy będą miękkie. Zdejmij skórkę, a następnie rozmiażdż ziemniaki. Masę wymieszaj z mąką, żółtkami, parmezanem, szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiaj ciasto przez 2 minuty. Uformuj z ciasta kiełbasę i wykrajaj z niej gnocchi (mogą być duże lub małe). Zrób gnocchi rolując je na widelcu. Gotuj gnocchi w gotującej się solonej wody, aż będą się unosić na wodzie. Odcedź i wymieszaj je z pesto. Podawaj na talerzu i dekoruj orzeszkami pinii i bazylią.

                        Torcik z zimniaków o smaku wędzonej papryki:

                        Składniki na torcik z ziemniaków:

                        • 4 duże ziemniaki
                          • 60 g masła klarowanego
                            • 10 g wędzonej papryki
                              • 20 g białego jogurtu
                                • 2 limonki
                                  • sól
                                    • świeży tymianek do dekoracji

                                      Jak przygotować torcik z ziemniaków:

                                      Ziemniaki pokrój w plastry o grubości 4 mm. Ringiem wykrój kółeczka tak, aby wszystkie plastry były takie same. Obmyj plastry i wysuszy papierem kuchennym.

                                      Patelnię, którą można wstawić też do piekarnika, posmaruj rozpuszczonym masłem klarowanym. Układaj plastry ziemniaków tak, aby były lekko jeden na drugim i tworzyły kółko. Obłóż plastry odrobiną masła, papryką wędzoną, solą i znowu odrobiną masła.

                                      Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni, aż torcik będzie złocisty. Wyciągnij, poczekaj, aż ostygnie. Dekoruj jogurtem przyprawionym skórką z limonki.

                                      Najlepsze pieczone frytki

                                      Składniki na pieczone frytki:

                                      • 5 dużych, twardych ziemniaków
                                        • 60 g oliwy z oliwek
                                          • sól, pieprz
                                            • świeży rozmaryn
                                              • świeży tymianek
                                                • 5 ząbków czosnku

                                                  Jak przygotować pieczone frytki?

                                                  Obierz ziemniaki, pokrój je na dowolne kawałki.

                                                  Ugotuj, aż będą prawie się rozpadały (około 15-20 minut). Przełóż je na brytfankę, przypraw solą, pieprzem, dużymi kawałkami świeżego rozmarynu, tymianku i rozmiażdżonymi ząbkami czosnku. Polej oliwą i wymieszaj dokładnie.

                                                  Włóż do piekarnika na opcję grill na 15 minut. Wymieszaj je i wstaw do piekarnika na kolejne 10-15 minut (piecz, aż będą złociste ze wszystkich stron).

                                                  Chrupiąca serowa zapiekanka z ziemniaków

                                                  Składniki na serową zapiekankę z ziemniaków:

                                                  • 8 średnich ziemniaków
                                                    • sól, pieprz
                                                      • 60 g masła
                                                        • 50 g śmietanki 30 proc.
                                                          • łyżeczka kurkumy
                                                            • 2 łyżeczki papryki
                                                              • 200 g mozzarelli
                                                                • 100 g parmezanu
                                                                  • 50 g sera cheddar
                                                                    • 50 g gorgonzola

                                                                      Jak przygotować zapiekankę serową z ziemniaków?

                                                                      Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości. Odcedzić, rozbij je na puree, dodając masło, śmietanę kurkumę i paprykę.

                                                                      Do brytfanki wyłóż jedną warstwę puree. Połóż na to rozdartą mozzarellę i kawałki gorgonzoli. Przykryj pozostałym puree. Łyżką zrób dołki i posyp puree startym parmezanem i cheddarem.

                                                                      Włóż do piekarnika na 200 stopni, aż się zrobi piękna chrupiąca, serowa skorupka. Wyciągnij i podaj na talerzu.

                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                      Zobacz też:

                                                                      Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów

                                                                      Prawdziwa włoska pizza i inne rzymskie przysmaki. Przepisy Cristiny Catese

                                                                      Placuszki z owocami i sprytne croissanty, czyli słodkie przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                      Autor: Jola Marat

                                                                      Źródło: Matteo Brunetti

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                      Materiał promocyjny

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana