Placuszki z owocami i sprytne croissanty, czyli słodkie przepisy Szymona Czerwińskiego

„Lagun” w kuchni, czyli sprytne croissanty
Placki, placuszki, croissanty, rogaliki... trzeba przyznać, że to wszystko brzmi wyjątkowo pysznie. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje sprawdzone receptury na tego typu słodkości zdradził finalista 5. edycji programu "MasterChef", Szymon Czerwiński. Oto jego przepisy.

Sprytne Croissanty

Składniki na sprytne croissanty:

  • arkusz ciasta francuskiego
  • 2 jajka "0"

Dodatki:

  • 100 g kremu czekoladowego
  • 100 g marmolady
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 g cukru pudru

Jak przygotować sprytne croissanty?

Gotowy arkusz ciasta francuskiego rozwiń na papier do pieczenia. Piekarnik włącz na 180 st. C.

Ciasto podziel na pół, a następnie wykrój trójkąty.

Na każdy trójkąt wyłóż marmoladę lub krem czekoladowy. Zwiń ciasto w rogaliki.

Przełóż na blachę do pieczenia i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz przez 15 minut.

Po upływie 10 minut wsuń z piekarnika rogaliki i oprósz cukrem pudrem. Wstaw do chwili, aż cukier się rozpuści.

Placuszki z serkiem wiejskim i borówkami

Składniki na placuszki z serkiem wiejskim i borówkami:

  • 300 g serka wiejskiego
  • 100 g mąki pszennej tortowej (pół szklanki)
  • 2 jajka "0"
  • łyżka cukru
  • laska wanilii
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło klarowane do smażenia

Dodatki:

  • 200 g borówki amerykańskiej
  • granat
  • płatki kokosa
  • 50 g miodu
  • 50 g jogurtu naturalnego

Jak przygotować placuszki z serkiem wiejskim i borówkami?

Jajka i serek wyjmij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.

Do miski wybij jajka oraz dodaj cukier. Za pomocą rózgi cukierniczej lub trzepaczki połącz ze sobą składniki. Ubijają do chwili, aż jajka będą miały jasny odcień i połączą się z cukrem.

Do drugiej miseczki przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Połącz ze sobą składniki. Dodaj je do ubitych jajek. Do masy dodaj również serek wiejski oraz ziarna wanilii. Połącz ze sobą składniki na jednolitą niezbyt gęstą masę.

Patelnię rozgrzej razem z masłem klarowanym lub olejem. Smaż z obu stron na rumiany kolor.

Placuszki bananowe na maślance z kremem malinowym

Składniki na placuszki bananowe na maślance:

  • 2 dojrzałe banany
  • 300 g maślanki
  • 2 jajka "0"
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • laska wanilii
  • łyżka miodu
  • masło klarowane do smażenia

Składniki na krem malinowy:

  • 200 g świeżych malin
  • 300 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 36 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatki:

  • 100 g świeżych malin
  • cukier puder do posypania
  • cukrowe posypki
  • 10 truskawek

Jak przygotować placuszki bananowe na maślance?

Jajka oraz maślankę wyjmij wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej.

Do miski przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce rozgonić za pomocą widelca dojrzałe banany, dodaj roztrzepane jajko, miód, ziarna wanilii oraz maślankę. Połącz ze sobą składniki na jednolitą masę. Dodaj ją do mąki i połącz rózga cukierniczą lub mikserem w jednolita i gładką masę. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron, aż będą złote.

Krem malinowy: maliny przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Do miski dodaj śmietanę, mascarpone oraz cukier. Za pomocą miksera połączą w gęsty krem. Dodaj przetarte maliny i dokładnie wymieszaj.

Usmażone placuszki przekładaj kremem malinowym na wzór tortu.

Placki kokosowe z czekoladą

Składniki na placki kokosowe z czekoladą:

  • 2 jajka "0"
  • szklanka mleka
  • szklanka mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • tabliczka czekolady
  • masło klarowane do smażenia

Składniki na sos czekoladowy:

  • 300 g śmietany kremówki
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • laska wanilii

Dodatki:

  • 300 g truskawek
  • 3 figi
  • 300 g borówki amerykańskiej
  • 200 g malin
  • 100 g jeżyny czarnej
  • opakowanie porzeczki czerwonej
  • 3 banany
  • 100 g orzechów pekan
  • 100 g solonych migdałów
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 100 g masła orzechowego
  • 100 g kremu czekoladowego
  • duży pęczek mięty
  • duży pęczek rozmarynu
  • 2 opakowania kwiatów jadalnych
  • 2 granaty
  • 2 pomarańcze
  • smoczy owoc
  • 50 g dżemu wiśniowego z całymi wiśniami całymi

Jak przygotować placki kokosowe z czekoladą?

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Następnie na papier do pieczenia wykładamy za pomocą łyżki robiąc cienkie kółka. Mniejsze niż będą nasze placuszki. Tak przygotowaną czekoladę wkładamy do zamrażarki lub lodówki.

W misce miksujemy jajka z cukrem pudrem oraz masłem. Do połączonych składników dodajemy przesiane przez sito sypkie składniki. Łączymy ze sobą, aż powstanie jednolita masa.

Patelnię rozgrzewamy z masłem klarowanym. Na patelnię wyłóż pół łyżki masła. następnie ułóż zamrożoną czekoladę, którą wcześniej przygotowaliśmy. Czekoladę pokryj drugą połową masy. Smaż z każdej strony na złocisty kolor.

Sos czekoladowy: do rondelka wlej śmietanę i podgrzej, dodaj czekoladę, ziarna wanilii i mieszaj, aż połączą się składniki.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Szymon Czerwiński

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!