Przepisy kulinarne

Prawdziwa włoska pizza i inne rzymskie przysmaki. Przepisy Cristiny Catese

Cristina Catese

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Przepisy kulinarne

Prawdziwa włoska pizza i inne rzymskie przysmaki. Przepisy Cristiny Catese

Cristina Catese

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Uwielbiasz dania kuchni włoskiej? Na pizzy i makaronach doskonale zna się Cristina Catese - rodowitej rzymianki. Poznaj jej przepisy i zaskocz swoich domowników wyśmienitymi potrawami. Jak przygotować pizzę, karczochy po rzymsku oraz spaghettoni?

Pizza - przepis podstawowy 

Składniki na pizzę:

  • 1000 g mąki typu 0
  • 800 g wody lub 650 g letniej (w zależności od puszystości ciasta)
  • 8 g drożdży suszonych
  • 13 g soli
  • 10 g oliwy z oliwek extra vergine
  • To się przyda: standardowa blaszka do pieczenia 40 cm x 30 cm. + jedna okrągła o średnicy 30 cm

Do serwowania pizzy:

  • mortadella włoska 300 g

Jak przygotować pizzę?

Mąkę przesiewamy do miski, a w szklance wody rozpuszczamy drożdże. Następnie do mąki dolewamy szklankę wody z rozpuszczonymi drożdżami i dolewamy powoli pozostałą wodę. Ciasto ma być rzadkie i klejące – nie dodajemy więcej mąki!


Do ciasta w ostatnim momencie dodajemy oliwę i sól. Kontynuujemy mieszanie łyżką i odstawiamy ciasto do odpoczęcia na 15 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zaczynamy je wyrabiać.


Wyrobione ciasto przekładamy do miski i zawijamy folią. Trzymamy w lodówce przez 24 godziny w szufladzie, gdzie przetrzymujemy warzywa.


Po jednym dniu, ciasto przekładamy na blachę do pieczenia posmarowaną oliwą. Używając opuszków palców delikatnie rozciągamy ciasto na wielkość blachy i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.


Na gotowe do włożenia do piekarnika ciasto dodajemy pomidory i pieczemy w temperaturze 250 st. C przez około 20 minut.


Mortadelę dodajemy na pizzę bianca. 


Karczochy po rzymsku 

Składniki na karczochy po rzymsku:

  • 4 karczochy rzymskie Mammole-Cimaroli
  • pęczek mięty Nepetella
  • 4 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 100 ml oliwy z oliwek extra vergin
  • 250 g wody
  • cytryna

Jak przygotować karczochy po rzymsku?

Zaczynamy przekrajając na pół cytrynę i wyciskając sok z jednej połówki do dużej miski z wodą. Resztkami soku smarujemy sobie ręce – w ten sposób nie sczernieją w czasie obierania i przygotowywania karczochów.


Bierzemy się za obieranie i oczyszczanie karczochów. Obieramy też nóżkę. Obranego karczocha wrzucamy do zimnej wody z cytryną i kontynuujemy z wszystkimi karczochami.


Porada: Całość przykrywamy papierem kuchennym, dzięki któremu karczochy pozostaną w całości zanurzone w wodzie. Miskę odkładamy i zabieramy się za nadzienie.


Zwijamy listki mięty i kroimy je nożem na duże kawałki. Obieramy czosnek i drobno go szatkujemy. Dodajemy go do mięty i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, po czym całość dobrze mieszamy. Odcedzamy karczochy, po czym nadziewamy je przygotowanym wcześniej farszem. Obsypujemy je solą i pieprzem, po czym przekładamy je do garnka, wkładając je do góry nogami. Zalewamy je wodą i oliwą – powinny być zakryte prawie po koniec nóżki.


Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.

Ręcznie robione spaghettoni z sosem all'amatriciana 

Składniki dla 4 osób na spaghettoni z sosem all'amatriciana:

Spaghettoni:

  • 250 g mąki 00
  • 250 g semoliny
  • sól
  • woda
  • 2 garści semoliny do oprószenia stolnicy

Sos all’amatriciania:

  • odrobina oliwy z oliwek extra vergine
  • 100 g guanciale
  • 350 g pulpy pomidorowej Mutti
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 60-70 g sera Pecorino Romano ChNP

Jak przygotować spaghettoni z sosem all'amatriciana?

Makaron: do miski przesiewamy obydwie mąki. Dodajemy szczyptę soli i wodę, tyle aby podczas wyrabiania otrzymać na koniec jednolitą i elastyczną konsystencję. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 min. Następnie wyjmujemy, przekładamy na blat oprószony semoliną. Rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm lub mniej. Wycinamy cienkie prostokąty. Za pomocą dłoni rolujemy je w wałeczki. Gotowe makarony obtaczamy w semolinie i zostawiamy do wyschnięcia. Makaron nie powinien się dotykać. Przed gotowaniem pozbywamy się nadmiaru mąki z makaronu.

Amatriciana: przygotowujemy guanciale. Pozbywamy się chrząstki i kroimy je w cienkie paski o grubości ok. 0,5cm i dajemy do patelni. Podsmażamy do momentu ze będzie chrupiący. Guanciale zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy guanciale zagotowujemy pulpę przez ok 5-6 min. W międzyczasie w garnku z osoloną wodą gotujemy makaron do momentu, aż wypływają na powierzchnie. Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z pomidorkami. Dodajemy guanciale i dokładnie mieszamy, tak aby sos pokrył cały makaron. Na koniec całość oprószamy tartym serem Pecorino Romano i ewentualnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. 

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Jak przygotować pyszne i zdrowe desery dla dzieci? Kilka prostych przepisów

Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów

Placuszki z owocami i sprytne croissanty, czyli słodkie przepisy Szymona Czerwińskiego

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Źródło: Cristina Catese |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
83
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0