Placki a'la rosti i gnocchi w ziołowym pesto, czyli ziemniaczane wariacje szefa kuchni

Ziemniaczane wariacje szefa kuchni
Dania z ziemniakami są pożywne i sycące. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował kilka z nich: placki a'la rosti z avocado i salsą paprykową, gnocchi w ziołowym pesto z kozim serem, puszysty krem ziemniaczany ze smażonymi grzybami, a także sałatkę z pieczonych ziemniaków, wędzonego łososia na sposób azjatycki.

Placki a'la rosti z avocado i salsą paprykową

Składniki na placki a'la rosti:

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule białe
  • łyżka soli
  • łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 2 jajka
  • łyżka oleju do smażenia

Dodatkowo:

  • 2 avocado
  • cytryna
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 200 g papryki marynowanej
  • 25 g kaparów
  • 25 g marynowanego imbiru
  • po 50 g oliwek czarnych i zielonych
  • pęczek natki pietruszki
  • 200 ml oliwy z oliwek

Jak przygotować placki a'la rosti?

  1. Placki ziemniaczane: ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach, dodaj tartą cebulą, sól i suche przyprawy. Tarte ziemniaki umieść na sitku tak aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie wymieszaj masę dodając jajko i smaż na oleju na złoty kolor. Placki powinny mieć średnicę około 12 cm, smaż na średnim ogniu aby były dość chrupkie.
  2. Avocado przetnij na połówki, wyjmij pestkę i pozbądź się skórki. Za pomocą noża potnij na cienkie plastry i skrop sokiem z cytryny oraz sosem sojowym.
  3. Paprykę marynowaną potnij w kostkę, dodaj do niej posiekane kapary, marynowany imbir, oliwki pocięte, natkę pietruszki i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw, aby się przegryzły na około 30 minut.
  4. Na talerzu umieść salsę paprykową, następnie na zakładkę dodawaj avocado i placki. Całość polej jeszcze na koniec odrobiną salsy.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Gnocchi w ziołowym pesto z kozim serem

Składniki na gnocchi:

Gnocchi ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków mącznych
  • 3 żółtka
  • łyżka soli
  • 0,3 kg mąki pszennej

Dodatkowo:

  • po dużym pęczku natki pietruszki, bazylii, kolendry
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 100 g płatków migdałów
  • 100 g parmezanu
  • 100 g rukoli
  • 200 g koziego sera twarogowego

Jak przygotować gnocchi?

  1. Gnocchi ziemniaczane: wybierz jak największe ziemniaki i ułóż je na blaszce do pieczenia, nakłuj delikatnie widelcem i wstaw do piekarnika na godzinę do 170 st. C. Po wyjęciu obierz ziemniaki i przeciśnij je przez praskę, do ziemniaków dodaj żółtko, sól i mąkę pszenną.
  2. Zacznij dłońmi wyrabiać masę aż nabierze zwartej i gęstej konsystencji, jeśli masa będzie luźna, dodaj więcej mąki. Ciasto potnij na cztery części i zwiń je w batony, następnie rozciągnij rękami na długi rulon i potnij na mniejsze kawałki.
  3. Mniejsze kawałki uformuj za pomocą widelca i odstaw na blaszkę posypaną mąką. Gnocchi gotuj w posolonej wodzie przez około 2 minuty lub do momentu kiedy nie wypłyną same.
  4. W moździerzu utrzyj świeże zioła razem z oliwą, płatkami migdałów i parmezanem. Gotowe pesto przełóż na patelnię i dodaj do niego ugotowane gnocchi ziemniaczane. Możesz opcjonalnie dodać więcej oliwy z oliwek, pod koniec duszenia dodaj kilka świeżych liści rukoli i przełóż na głęboki talerzy krusząc ser kozi na wierzch.

Karolina Rybińska/Dzień dobry TVN

Puszysty krem ziemniaczany ze smażonymi grzybami

Składniki na puszysty krem ziemniaczany:

Krem ziemniaczany:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 białe cebule
  • mały pęczek tymianku świeżego
  • 10 ząbków czosnku
  • 1,5 l wywaru
  • 0,5 l słodkiej śmietany 36 proc.
  • po łyżeczce soli i pieprzu

Dodatkowo:

  • klarowane masło
  • pieczarka, boczniak, szara pieczarka
  • po łyżeczce soli i pieprzu
  • natka pietruszki

Jak przygotować puszysty krem ziemniaczany?

  1. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z dodatkiem białej cebuli, świeżego tymianku i czosnku, smaż przez kilka minut aż będą miały rumiany kolor. Warzywa podlej wywarem mięsnym lub warzywnym i gotuj do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj słodką śmietanę i zagotuj, krem zmiksuj do gładkiej konsystencji i przecedź przez sitko. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, podsmaż na klarowanym maśle aż będą miały rumiany kolor. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekana natkę pietruszki.
  3. Porcję kremu nalej do głębokiego naczynia i ułóż na górze smażone grzyby.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Sałatka z pieczonych ziemniaków, wędzonego łososia na sposób azjatycki

Składniki na sałatkę z pieczonych ziemniaków:

  • 0,5 kg ziemniaków małych
  • po łyżce soli i pieprzu
  • 100 ml oliwy
  • pęczek włoszczyzny
  • opakowanie kiełków mun
  • opakowanie groszku cukrowego płaskiego
  • 2 cebule czerwone
  • cukinia zielona
  • 20 ml oleju sezamowego
  • 50 ml sosu sojowego jasnego
  • 10 ml sosu sriraha
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 50 g sezamu

Jak przygotować sałatkę z pieczonych ziemniaków?

  1. Małe ziemniaki polej oliwą, dopraw solą, pieprzem i wstaw do pieczenia na około 30 minut do 180 st. C. Po upieczeniu wyjmij ziemniaki i potnij na połówki.
  2. Wszystkie warzywa potnij na cienkie paski, podsmaż na patelni, dodając olej sezamowym, sos sojowy, sos sriraha i oliwę z oliwek. Do przygotowanych warzyw dodaj wcześniej upieczone ziemniaki i wszystko razem lekko przemieszaj. Na talerzu ułóż ziemniaki z warzywami i dodaj na wierzch plastry wędzonego łososia. Sałatkę posyp prażonym sezamem.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Beza, czyli królowa deserów. Sprawdzony przepis zdradził Andrzej Polan

Postne dania według Szymona Czerwińskiego. Przygotuj placuszki gryczane, kotlety ziemniaczane i muszle z makrelą

Do tych dań potrzebujesz tylko 5 składników. Proste przepisy na duszoną wołowinę, makaron z tuńczykiem i frittatę

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Sebastian Olma

podziel się:

Pozostałe wiadomości