Lody waniliowe, słony karmel, krem czekoladowy i naleśniki - przepisy Bartka Boratyna
- Autor:
- BartekBoratyn
Lody
Dzień Dobry TVN
24 marca obchodzony jest Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych, ustanowiony decyzją Parlamentu Europejskiego w 2012 r. Z tej okazji w kuchni DDTVN lodowe desery przygotował cukiernik Bartek Boratyn. Jak zrobić lody waniliowe, naleśniki, sos czekoladowy i słony karmel? Sprawdź przepisy.
Lody waniliowe - przepis
Składniki:
- 500 ml śmietanki 36%
- 360 g mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g serka mascarpone
- 2 laski wanilii
Lody waniliowe - sposób przygotowania
- 1Do misy miksera dodać zagęszczone mleczko, serek mascarpone oraz ziarenka z laski wanilii.
- 2Całość dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i dobrze napowietrzona, a następnie odstawić do lodówki na czas przygotowywania śmietanki. Schłodzoną śmietankę ubić na puszysty krem.
- 3Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać wcześniej przygotowaną masę z mleczka i mascarpone.
- 4Gotową masę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, wyrównać i odłożyć do zamrażalnika na kilka godzin, aż stwardnieją.
Naleśniki
Składniki:
- 8 jajek
- 500 ml mleka
- 250 g cukru
- 100 g masła
- 250 g maki pszennej
Sposób przygotowania:
- 1Jajka wybij do miski, dodaj cukier i wymieszaj. Mleko podgrzej, masło rozpuść w rondelku.
- 2Ciepłe mleko i rozpuszczone masło wlej do jajek, wymieszaj.
- 3Dodaj stopniowo mąkę i mieszaj do powstania gładkiej, naleśnikowej masy.
- 4Naleśniki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Sos czekoladowy
Składniki:
- 200 g ciemnej czekolady 70%
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 30 g cukru
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
- 1Mleko, śmietankę oraz cukier puder podgrzej w rondelku. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- 2Gdy czekolada się rozpuści, wlej ciepłe mleko ze śmietanką. Wymieszaj do połączenia składników.
- 3 Na końcu dodaj masło i wymieszaj do powstania gładkiego sosu.
Sos słony karmel - przepis
Składniki:
- 200 g cukru
- 100 g śmietanki 30 %
- 50 g masła
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- 1Na patelni rozpuść cukier do powstania karmelu.
- 2Na wolnym ogniu do karmelu wlej śmietankę i wymieszaj do powstania gładkiego sosu.
- 3Ściągnij patelnie z ognia i dodaj masło i sól do smaku.
Zobacz także:
Autor:Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości