Lody waniliowe, słony karmel, krem czekoladowy i naleśniki - przepisy Bartka Boratyna

Lody
Lody
Źródło: Dzień Dobry TVN
24 marca obchodzony jest Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych, ustanowiony decyzją Parlamentu Europejskiego w 2012 r. Z tej okazji w kuchni DDTVN lodowe desery przygotował cukiernik Bartek Boratyn. Jak zrobić lody waniliowe, naleśniki, sos czekoladowy i słony karmel? Sprawdź przepisy. 

Lody waniliowe - przepis 

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36%
    • 360 g mleka skondensowanego słodzonego 
      • 100 g serka mascarpone 
        • 2 laski wanilii 

          Lody waniliowe - sposób przygotowania

          1. Do misy miksera dodać zagęszczone mleczko, serek mascarpone oraz ziarenka z laski wanilii.
            1. Całość dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i dobrze napowietrzona, a następnie odstawić do lodówki na czas przygotowywania śmietanki. Schłodzoną śmietankę ubić na puszysty krem.
              1. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać wcześniej przygotowaną masę z mleczka i mascarpone.
                1. Gotową masę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, wyrównać i odłożyć do zamrażalnika na kilka godzin, aż stwardnieją.

                  Naleśniki

                  Składniki:

                  • 8 jajek
                    • 500 ml mleka 
                      • 250 g cukru 
                        • 100 g masła 
                          • 250 g maki pszennej 

                            Sposób przygotowania:

                            1. Jajka wybij do miski, dodaj cukier i wymieszaj. Mleko podgrzej, masło rozpuść w rondelku. 
                              1. Ciepłe mleko i rozpuszczone masło wlej do jajek, wymieszaj.
                                1. Dodaj stopniowo mąkę i mieszaj do powstania gładkiej, naleśnikowej masy. 
                                  1. Naleśniki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni na złoty kolor. 

                                    Sos czekoladowy

                                    Składniki:

                                    • 200 g ciemnej czekolady 70%
                                      • 1/2 szklanki mleka 
                                        • 1/2 szklanki śmietanki 30%
                                          • 30 g cukru 
                                            • 50 g masła 

                                              Sposób przygotowania:

                                              1. Mleko, śmietankę oraz cukier puder podgrzej w rondelku. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. 
                                                1. Gdy czekolada się rozpuści, wlej ciepłe mleko ze śmietanką. Wymieszaj do połączenia składników.
                                                  1.  Na końcu dodaj masło i wymieszaj do powstania gładkiego sosu. 

                                                    Sos słony karmel - przepis

                                                    Składniki:

                                                    • 200 g cukru 
                                                      • 100 g śmietanki 30 %
                                                        • 50 g masła 
                                                          • Szczypta soli 

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. Na patelni rozpuść cukier do powstania karmelu.
                                                              1. Na wolnym ogniu do karmelu wlej śmietankę i wymieszaj do powstania gładkiego sosu. 
                                                                1. Ściągnij patelnie z ognia i dodaj masło i sól do smaku.

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Autor: Bartek Boratyn

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości