Lody waniliowe, słony karmel, krem czekoladowy i naleśniki - przepisy Bartka Boratyna

Lody
Lody
Źródło: Dzień Dobry TVN
24 marca obchodzony jest Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych, ustanowiony decyzją Parlamentu Europejskiego w 2012 r. Z tej okazji w kuchni DDTVN lodowe desery przygotował cukiernik Bartek Boratyn. Jak zrobić lody waniliowe, naleśniki, sos czekoladowy i słony karmel? Sprawdź przepisy. 

Lody waniliowe - przepis 

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 360 g mleka skondensowanego słodzonego 
  • 100 g serka mascarpone 
  • 2 laski wanilii 

Lody waniliowe - sposób przygotowania

  1. Do misy miksera dodać zagęszczone mleczko, serek mascarpone oraz ziarenka z laski wanilii.
  2. Całość dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i dobrze napowietrzona, a następnie odstawić do lodówki na czas przygotowywania śmietanki. Schłodzoną śmietankę ubić na puszysty krem.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać wcześniej przygotowaną masę z mleczka i mascarpone.
  4. Gotową masę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, wyrównać i odłożyć do zamrażalnika na kilka godzin, aż stwardnieją.

Naleśniki

Składniki:

  • 8 jajek
  • 500 ml mleka 
  • 250 g cukru 
  • 100 g masła 
  • 250 g maki pszennej 

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wybij do miski, dodaj cukier i wymieszaj. Mleko podgrzej, masło rozpuść w rondelku. 
  2. Ciepłe mleko i rozpuszczone masło wlej do jajek, wymieszaj.
  3. Dodaj stopniowo mąkę i mieszaj do powstania gładkiej, naleśnikowej masy. 
  4. Naleśniki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni na złoty kolor. 

Sos czekoladowy

Składniki:

  • 200 g ciemnej czekolady 70%
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 30 g cukru 
  • 50 g masła 

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, śmietankę oraz cukier puder podgrzej w rondelku. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. 
  2. Gdy czekolada się rozpuści, wlej ciepłe mleko ze śmietanką. Wymieszaj do połączenia składników.
  3.  Na końcu dodaj masło i wymieszaj do powstania gładkiego sosu. 

Sos słony karmel - przepis

Składniki:

  • 200 g cukru 
  • 100 g śmietanki 30 %
  • 50 g masła 
  • Szczypta soli 

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozpuść cukier do powstania karmelu.
  2. Na wolnym ogniu do karmelu wlej śmietankę i wymieszaj do powstania gładkiego sosu. 
  3. Ściągnij patelnie z ognia i dodaj masło i sól do smaku.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!