Przepisy kulinarne

Pyszne i niebanalne przepisy na letnie desery. Jak przygotować smażone lody?

Przepisy kulinarne

Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe Dzień Dobry TVN
wideo 2/7

Pierwszym skojarzeniem, które przychodzi nam na myśl, gdy słyszymy o deserach idealnych na lato, są oczywiście lody. Jeżeli jednak pragniemy zaskoczyć naszych gości podczas biesiady na świeżym powietrzu, to nie powinniśmy się ograniczać do postawienia na stole mrożonych "gotowców". Zamiast tego proponujemy poczęstować ich lodami, ale smażonymi lub podanymi w koszyczkach Churros.

Przepis na smażone lody

Składniki:

  • 1 opakowanie ciastek owsianych,
  • 3 jajka,
  • 1l lodów Sycylijski Sernik,
  • 1 litr oleju roślinnego,
  • 200 ml bitej śmietany,
  • polewa waniliowa,
  • polewa czekoladowa,
  • mus wiśniowy,
  • świeże owoce sezonowe.

Sposób przygotowania:

  1. 1Ciasteczka owsiane przesyp do blendera. Następnie zblenduj partiami na pył. Przesyp do miseczki. Do drugiej miski wbij jaja. Rozbełtaj dokładnie. 
  2. 2Gałkownicą lub łyżką wykrój lody z pojemnika. Następnie rękami uformuj kule.
  3. 3Przygotowane kulki lodowe obtocz w ciastach. Zrób to dokładnie, aby ciasteczka przywarły do lodów. Następnie włóż do zamrażarki, aby zamarzły. 
  4. 4Zamarznięte kulki ciasteczkowe wyjmij z zamrażalnika. Obtocz w rozbełtanym jaju, a następnie jeszcze raz w ciasteczkach. Pamiętaj, aby ciasteczka dokładnie obtoczyły kulkę. Włóż do zamrażalnika na 30 minut. 
  5. 5Do garnka wlej litr oleju. Następnie włącz gaz i rozgrzej do temperatury, która umożliwi smażenie. 
  6. 6Używając łyżki cedzakowej delikatnie przełóż kulki do rozgrzanego oleju. Smaż do chwili, aż panierka ciasteczkowa zamieni kolor na brązowy. Pamiętaj, aby nie trwało to dłużej, niż 30 – 40 sekund. Inaczej lody ukryte pod panierką w skutek wysokiej temperatury zaczną się rozpuszczać.
  7. 7Usmażone kulki lodowe przełóż na talerz wyłożony papierem kuchennym. Odsącz tłuszcz.
  8. 8Talerz na którym będziesz serwował lody udekoruj polewą czekoladową oraz waniliową. Całość polej musem wiśniowym. Smacznego!

Anielskie ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 3 jaja,
  • 200 g cukru brązowego,
  • 200 g mąki, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 100 ml mleka, 
  • 100 g kakao, 
  • 50 g orzechów włoskich, 
  • 1 puszka masy krówkowej, 
  • 50 g płatków migdałów, 
  • 500 g mascarpone, 
  • 500 g śmietany kremówki, 
  • 1 litr lodów.

Sposób przygotowania:

  1. 1Jaja ubij w dzieży miksera na puszystą masę razem z cukrem. Następnie nie przestawaj ubijać i dodawaj po łyżce mąki. Miksuj, aż składniki się połączą i nie będzie grudek.
  2. 2Do ubijającej się masy dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mleko oraz połowę kakao. Połącz składniki. Do gotowej masy dodaj orzechy włoskie i za pomocą szpatułki wymieszaj składniki.
  3. 3Ciasto przełóż do prostokątnej formy wysmarowanej masłem. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 40-50 minut.
  4. 4Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia. Na wystudzone ciasto wyłóż warstwę masy krówkowej i oprósz płatkami migdałów. Następnie wyszprycuj przygotowaną wcześniej masę śmietanową. Ciasto udekoruj Maltballsami schowaj do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Lody w koszyczkach Churros

Składniki:

  • 400 ml soku pomarańczowego,
  • 220 g masła, 
  • 2 szklanki brązowego cukru, 
  • 350 g mąki pszennej, 
  • 6 jajek, 
  • 1 l lodów karmelowych,
  • 2 szklanki waniliowego cukru, 
  • 2 łyżeczki cynamonu, 
  • 300 g malin, 
  • świeże liście mięty, 
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. 1Do miski dodaj 3/4 malin i zmiksuj. Następnie, aby pozbyć się pestek przetrzyj przez sito. Pozostała część malin będzie nam potrzebna do dekoracji.
  2. 2ok pomarańczowy dodaj do garnka wraz ze szczyptą soli i cukrem. Dodaj masło i zagotuj razem.  Następnie wsyp mąkę i dokładnie mieszaj -  zaparz ciasto przez około 4 minuty.
  3. 3Odstaw ciasto do ostygnięcia.  Do zimnego ciasta dodawaj jajko po jajku i mieszaj dokładnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Składniki powinny się połączyć w jednolite ciasto bez grudek. 
  4. 4Foremki na Muffinki  posmaruj olejem i oprósz mąką pszenną. Przygotowane wcześniej ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i rozpocznij szprycowanie na foremki. Pamiętaj, aby zachować odstępy pomiędzy koszyczkami. Schowaj tak przygotowane formy do zamrażalnika na dwie godziny. 
  5. 5W garnku rozgrzej olej do 180 St. C. i rozpocznij smażenie. Koszyczek po koszyczku.  Gotowe przełóż do cukru brązowego z cynamonem i cukrem waniliowym.
  6. 6Koszyczki wypełnij lodami, udekoruj miętą i malinami. Całość polej przygotowanym musem malinowym. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości