Beza – czy królowa deserów zostanie zdetronizowana? O opinię poprosiliśmy Mateusza Gesslera

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Słodka, z kremem i owocami – rozpływa się w ustach – beza to zdecydowanie jeden z ulubionych deserów, które królują na wielu stołach podczas najróżniejszych okazji. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej spotkania przy kawie. Są jednak i tacy, którzy kręcą na nią nosem.

Jaki deser mógłby zastąpić bezę?

Czy jest jakikolwiek deser, który mógłby zdetronizować królową? Zapytaliśmy o to Mateusza Gesslera, jednego z jurorów MasterChef Junior - Nie, beza to jest magiczna rzecz – każdy deser, który by ją zastąpił, zrobiłby to tylko na chwilę. Beza jest nie do zastąpienia. Jedyne, co możemy w niej zmieniać to owoce. Powinna królować na stołach jak najdłużej! – powiedział Mateusz.

Zdaje się, że deser ten może być pewny swojej pozycji wśród słodkości. Faktem jest też, że w połączeniu z różnymi owocami beza, za każdym razem będzie smakowała inaczej.

Nie zmienia to jednak faktu, że są i tacy, którzy za bezą nie przepadają. Dla nich Mateusz ma inne propozycje, które mogą im posmakować. - Creme brulle albo pana cotta, tarta jabłkowa. To jest tak, że desery królują w sezonie. Teraz mamy rabarbar – dobre ciasto z rabarbarem to też jest pyszna rzecz. Magia kuchni polega na tym, by opierać się o sezonowe produkty – zdradził Mateusz.

Beza jako tort weselny

Wesele to wyjątkowa okazja – państwo młodzi są zasypywani ofertami tortów: tradycyjny, naked cake, drip cake czy fototort – od koloru do wyboru. Czy beza wpasowałaby się w weselny klimat i dodała mu odpowiedniego szyku? - Zdecydowanie! Beza jest lżejszym deserem niż biszkoptowe torty weselne – zapewnił Mateusz Gessler.

Zdaje się, że beza nie ma sobie równych i będzie królowała na naszych stołach jeszcze długi czas, ale dzięki Mateuszowi Gesslerowi mamy też kilka propozycji dla tych, którzy nie przepadają za tym deserem.

Korzystając też z okazji zapytaliśmy Mateusza, co on by wybrał, gdyby w pobliżu nie było bezy - Naleśniki. Uwielbiam naleśniki. Albo lody/sorbety. A jeśli chodzi o ciasto, to jestem wielkim miłośnikiem musu czekoladowego.

Zobacz wideo: Bez bezy nie ma imprezy

>>> Zobacz również:

Autor: Karolina Kalatzi

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana