Jaki deser mógłby zastąpić bezę?
Czy jest jakikolwiek deser, który mógłby zdetronizować królową? Zapytaliśmy o to Mateusza Gesslera, jednego z jurorów MasterChef Junior - Nie, beza to jest magiczna rzecz – każdy deser, który by ją zastąpił, zrobiłby to tylko na chwilę. Beza jest nie do zastąpienia. Jedyne, co możemy w niej zmieniać to owoce. Powinna królować na stołach jak najdłużej! – powiedział Mateusz.
Zdaje się, że deser ten może być pewny swojej pozycji wśród słodkości. Faktem jest też, że w połączeniu z różnymi owocami beza, za każdym razem będzie smakowała inaczej.
Nie zmienia to jednak faktu, że są i tacy, którzy za bezą nie przepadają. Dla nich Mateusz ma inne propozycje, które mogą im posmakować. - Creme brulle albo pana cotta, tarta jabłkowa. To jest tak, że desery królują w sezonie. Teraz mamy rabarbar – dobre ciasto z rabarbarem to też jest pyszna rzecz. Magia kuchni polega na tym, by opierać się o sezonowe produkty – zdradził Mateusz.
Beza jako tort weselny
Wesele to wyjątkowa okazja – państwo młodzi są zasypywani ofertami tortów: tradycyjny, naked cake, drip cake czy fototort – od koloru do wyboru. Czy beza wpasowałaby się w weselny klimat i dodała mu odpowiedniego szyku? - Zdecydowanie! Beza jest lżejszym deserem niż biszkoptowe torty weselne – zapewnił Mateusz Gessler.
Zdaje się, że beza nie ma sobie równych i będzie królowała na naszych stołach jeszcze długi czas, ale dzięki Mateuszowi Gesslerowi mamy też kilka propozycji dla tych, którzy nie przepadają za tym deserem.
Korzystając też z okazji zapytaliśmy Mateusza, co on by wybrał, gdyby w pobliżu nie było bezy - Naleśniki. Uwielbiam naleśniki. Albo lody/sorbety. A jeśli chodzi o ciasto, to jestem wielkim miłośnikiem musu czekoladowego.
Zobacz wideo: Bez bezy nie ma imprezy
>>> Zobacz również:
- Jak poprawić florę bakteryjną dziecka urodzonego przez cesarskie cięcie?
- Rośliny, które ukoją nerwy i wyleczą z bezsenności
- Basia Kurdej-Szatan wróciła do formy sprzed ciąży. Opowiedziała nam, jak tego dokonała: "Robię to, aby się lepiej czuć"
- Jak i ile piec bezę, żeby była chrupiąca?
Autor: Karolina Kalatzi