Ciasto drożdżowe z grzybami - prosty przepis na jesienny wypiek

Ciasto drożdżowe z grzybami
Ciasto drożdżowe z grzybami - prosty przepis
Źródło: Mariha-kitchen/Getty Images
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. W wielu kuchniach powstają właśnie rozmaite grzybowe dania i przetwory. Nie inaczej jest w kuchni Dzień Dobry TVN. Tym razem proponujemy pyszny wypiek, czyli ciasto drożdżowe z grzybami. Sprawdź prosty przepis.

Tę potrawę można podać na wiele różnych sposobów – na ciepło, zimno, z sosem, barszczem czerwonym, surówkami lub też bez żadnych dodatków.

Grzyby

Zofia Leszczyńska-Niziołek
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach

Ciasto drożdżowe z grzybami - przepis

Składniki na ciasto:

  • mąka - 3 szklanki
  • masło - 3/4 kostki
  • kwaśna śmietana - 3 duże łyżki
  • jajka - 4 szt (3 do ciasta, 1 do posmarowania)
  • drożdże 40 g
  • sól do smaku

Składniki na farsz:

  • grzyby suszone 100 g - dowolna mieszanka
  • cebula biała 2 szt
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do formy

Ciasto drożdżowe z grzybami - sposób przygotowania

  1. Suszone grzyby namoczyć, a potem ugotować w osolonej wodzie i gdy będą miękkie, odsączyć.
  2. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Grzyby również posiekać i całość wymieszać. Tak powstały farsz przyprawić do smaku.
  3. Śmietanę wymieszać z pokruszonymi drożdżami i dodać całą resztę składników.
  4. Ciasto wyrobić dokładnie ręką lub robotem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Po wyrośnięciu rozwałkować na grubość pół centymetra, podzielić na 2 części i jedną część wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem.
  6. Na ciasto wyłożyć farsz.
  7. Na wierzchu położyć drugą częścią ciasta i posmarować rozbitym jajkiem.
  8. Piec około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!