Ciasto drożdżowe z grzybami - prosty przepis na jesienny wypiek

Ciasto drożdżowe z grzybami
Ciasto drożdżowe z grzybami - prosty przepis
Źródło: Mariha-kitchen/Getty Images
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. W wielu kuchniach powstają właśnie rozmaite grzybowe dania i przetwory. Nie inaczej jest w kuchni Dzień Dobry TVN. Tym razem proponujemy pyszny wypiek, czyli ciasto drożdżowe z grzybami. Sprawdź prosty przepis.

Tę potrawę można podać na wiele różnych sposobów – na ciepło, zimno, z sosem, barszczem czerwonym, surówkami lub też bez żadnych dodatków.

Grzyby

Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach

Ciasto drożdżowe z grzybami - przepis

Składniki na ciasto:

  • mąka - 3 szklanki
    • masło - 3/4 kostki
      • kwaśna śmietana - 3 duże łyżki
        • jajka - 4 szt (3 do ciasta, 1 do posmarowania)
          • drożdże 40 g
            • sól do smaku

              Składniki na farsz:

              • grzyby suszone 100 g - dowolna mieszanka
                • cebula biała 2 szt
                  • łyżka masła
                    • sól i pieprz do smaku
                      • tłuszcz do formy

                        Ciasto drożdżowe z grzybami - sposób przygotowania

                        1. Suszone grzyby namoczyć, a potem ugotować w osolonej wodzie i gdy będą miękkie, odsączyć.
                          1. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Grzyby również posiekać i całość wymieszać. Tak powstały farsz przyprawić do smaku.
                            1. Śmietanę wymieszać z pokruszonymi drożdżami i dodać całą resztę składników.
                              1. Ciasto wyrobić dokładnie ręką lub robotem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
                                1. Po wyrośnięciu rozwałkować na grubość pół centymetra, podzielić na 2 części i jedną część wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem.
                                  1. Na ciasto wyłożyć farsz.
                                    1. Na wierzchu położyć drugą częścią ciasta i posmarować rozbitym jajkiem.
                                      1. Piec około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Diana Ryściuk

                                        Źródło zdjęcia głównego: Mariha-kitchen/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości