Przepisy kulinarne

Przyprawy z grzybów. Proste przepisy na grzybowy proszek i kostki bulionowe

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Sanny11/Getty ImagesPrzyprawy z grzybów

Przyprawy z grzybów to idealny sposób na wykorzystanie pozostałości po grzybach - trzonków czy uszkodzonych kapeluszy. Szkoda marnować ich pyszny aromat wyrzucając te części do kosza. Można z nich przygotować proszek lub kostki grzybowe, które sprawdzą się jako przyprawy do różnych dań. Sprawdź, jak łatwo je przygotować.

Nie każdy grzyb jest na tyle ładny, że chce się go dodawać do potraw w świeżej postaci. Można jednak wykorzystać je inaczej i zamienić w pyszne, aromatyczne przyprawy.

Przepis na grzybową przyprawę w postaci proszku

Składniki:

  • dowolne jadalne grzyby - 1 kg,
  • pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka,
  • liście laurowe - 4.

Sposób przygotowania:

  1. 1Grzyby oczyścić i umyć.
  2. 2Pokroić je w drobniejsze kawałki i wysuszyć - w suszarce do grzybów lub w piekarniku ustawionym na 150 stopni z wentylatorem (czas suszenia w piekarniku może wynieść nawet 6 godzin).
  3. 3Ususzone grzyby przełożyć do blendera, młynka do kawy lub kruszarki do lodu. Zmiksować je na drobny proszek.
  4. 4Do gotowej przyprawy dodać pieprz czarny mielony i liście laurowe.
  5. 5Kiedy przyprawa wystygnie, całość przekładać do słoiczków lub puszek. Trzymać w suchym i ciemnym miejscu.

Tak przygotowaną przyprawę można dodawać po łyżeczce do zup, dań mięsnych, sosów czy nawet spaghetti. Odpowiednio przetrzymywana może być spożywana do roku od przyrządzenia. Taki proszek można też przygotować z mniejszej ilości grzybów, wtedy odpowiednio powinno się zmniejszyć ilość pieprzu i liści laurowych. Smacznego!

Przepis na grzybową kostkę bulionową

Składniki:

  • grzyby - 500 g,
  • marchew - 2-3 duże,
  • pietruszka - 1 duża,
  • por - 1,
  • seler - 1/2 dużego lub 1 mały,
  • cebula - 1,
  • olej roślinny - 4 łyżki,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. 1Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w kawałki.
  2. 2Cebulę obrać i opalić nad palnikiem, aż zbrązowieje.
  3. 3Marchew, pietruszkę, pora i seler podsmażyć na oleju, aż całość zbrązowieje. Następnie dodać cebulę i grzyby i podsmażać jeszcze przez 10-15 minut.
  4. 4Do warzyw dolać 1 l wody i przyprawy. Całość gotować minimum godzinę. Bulion powinien w tym czasie być odkryty.
  5. 5Kiedy płyn zmniejszy objętość 3-krotnie, całość przelać do blendera i zmiksować, aby powstała średnio jednolita masa.
  6. 6Płyn ostudzić i przelać do kwadratowych foremek, np. do lodu. Włożyć do zamrażarki.

Tak przygotowane kostki bulionowe można trzymać przez 6 miesięcy w zamrażarce. Można je dodawać do zup i sosów. Idealnie sprawdzą się jako zamiennik przypraw sklepowych. Smacznego!

Zobacz wideo: Co można przygotować z grzybów?

Co można przygotować z grzybów?
Co można przygotować z grzybów?
Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Sanny11/Getty Images

Pozostałe wiadomości