Styl życia

5 najdroższych grzybów świata. 2 z nich rosną w Polsce

Styl życia

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
bussinesinsider.com
Martin Poole/Getty ImagesGrzyby

Przełom jesieni i lata to w Polsce doskonały czas na grzyby. Nie brakuje ich, mimo wyjątkowo upalnego lata 2021 r. Ceny świeżych grzybów wahają się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych za kilogram. Znacznie droższe są te suszone. A ile kosztują najdroższe grzyby świata? Czym się wyróżniają?

Najdroższy grzyb świata - yarsa gunbu

Grzyb
Getty Images

Yartsa Gunbu to grzyb znany też jako kordyceps chiński lub maczużnik chiński. Występuje głównie w regionie Himalajów w Tybecie, na wysokości pomiędzy 3000 a 5000 m n.p.m. Bardzo ciekawy i dość nietypowy jest proces rozwoju tego grzyba. Pasożytuje on na larwie ćmy, doprowadzając do jej... śmierci i mumifikacji. W kolejnym etapie wyrasta przez głowę martwego owada i wytwarza owocnik.

Yartsa Gunbu posiada właściwości wzmacniające zdrowie organizmu człowieka. Przypisywane jest mu również wpływ na poprawę libido, stąd też inna potoczna nazwa - "himalajska Viagra". Cechy tego grzyba i fakt, że jest niezwykle rzadki powodują, że trzeba sporo za niego zapłacić. Według informacji National Geographic, jeszcze w latach 70. XX wieku cena za kilogram wynosiła od 2 do 4 dolarów. 20 lat później za taką samą ilość trzeba było zapłacić już 200 dolarów. Obecnie najlepsze okazy kosztują nawet 2 tys. dolarów za uncję, czyli około 260 tys. zł za kilogram. Jeden grzyb yartsa gunbu waży średnio od 300 do 500 miligramów.

Trufla biała

Trufla biała
EyeEm/Getty Images

W samej tylko Europie występuje prawdopodobnie od 120 do 200 gatunków trufli. Niektóre źródła przekonują jednak, że to raczej kilkadziesiąt odmian. Można je znaleźć również w Polsce, ale nie dotyczy to najdroższej z nich - trufli białej. Ten gatunek najczęściej występuje we Włoszech, a dokładniej w regionie Piemont - stąd też częste określanie tej trufli piemoncką. Cena tego rzadkiego grzyba może osiągnąć nawet około 33 tys. zł za kilogram.

Matsutake

Grzyb
ueapun/Getty Images

Grzyb matsutake to inaczej gąska sosnowa. Jak sama nazwa wskazuje, najchętniej rozwija się w sosnowych lasach. W Polsce grzyb ten został uznany za wymarły, a ostatni raz, gdy zanotowano jest znalezienie, miał miejsce w 1921 r. w Gdańsku. Jako miejsca jego występowania podaje się Europę, Azję, Amerykę Północną oraz Hawaje.

Matsutake to przysmak szczególnie ceniony przez Japończyków. Jest jednak na tyle rzadki, że zaczął osiągać bardzo wysokie ceny. Najdroższa jest forma suszona - za kilogram trzeba zapłacić aż ponad 16 tys. zł. Świeże matsutake są zdecydowanie tańsze, ale nadal - niezwykle trudne do zdobycia.

Smardze

Smardze
gui00878/Getty Images

Smardze to grzyby zdecydowanie bardziej znane w Polsce, niż wszystkie wyżej wymienione. Od 1983 do 2014 r. podlegały ścisłej ochronie, a od 16 października 2014 r. objęte są nią częściowo. Najczęściej występują w lasach liściastych i mieszanych oraz na łąkach, łęgach, miejscach pod jesionami. Zdarza się, że pojawiają się na porośniętych zielenią wysypiskach czy nawożonych glebach. Za kilogram suszonych smardzów można zapłacić nawet 2 tys. zł.

Kurki

Grzyby kurki
Stefanholm/Getty Images

To może być zaskoczenie, ale kurki czyli pieprznik jadalny to naprawdę jedne z najdroższych grzybów świata. W przeciwieństwie do powyższych, są dużo łatwiej dostępne. W postaci suszonej trzeba zapłacić za nie około 1,8 tys. zł za kilogram. Z kolei świeże kurki w drugiej części sezonu osiągają zwykle cenę 25-30 zł za kilogram. Od początku lipca do połowy sierpnia trzeba było płacić za nie 40-60 zł za kilogram. Przyczyną jest upalne lato. Grzybów jest wtedy zazwyczaj mniej. Kurka występuje praktycznie na wszystkich kontynentach, poza Antarktydą. W Polsce jest jednym z najczęściej spotykanych grzybów leśnych. Rośnie zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Czas na grzybobranie! Ciekawe fakty ze świata grzybów

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: bussinesinsider.com

Źródło zdjęcia głównego: Martin Poole/Getty Images

Pozostałe wiadomości