Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Grzyby
Najdroższy grzyb świata - yarsa gunbu
Yartsa Gunbu to grzyb znany też jako kordyceps chiński lub maczużnik chiński. Występuje głównie w regionie Himalajów w Tybecie, na wysokości pomiędzy 3000 a 5000 m n.p.m. Bardzo ciekawy i dość nietypowy jest proces rozwoju tego grzyba. Pasożytuje on na larwie ćmy, doprowadzając do jej... śmierci i mumifikacji. W kolejnym etapie wyrasta przez głowę martwego owada i wytwarza owocnik.
Yartsa Gunbu posiada właściwości wzmacniające zdrowie organizmu człowieka. Przypisywane jest mu również wpływ na poprawę libido, stąd też inna potoczna nazwa - "himalajska Viagra". Cechy tego grzyba i fakt, że jest niezwykle rzadki powodują, że trzeba sporo za niego zapłacić. Według informacji National Geographic, jeszcze w latach 70. XX wieku cena za kilogram wynosiła od 2 do 4 dolarów. 20 lat później za taką samą ilość trzeba było zapłacić już 200 dolarów. Obecnie najlepsze okazy kosztują nawet 2 tys. dolarów za uncję, czyli około 260 tys. zł za kilogram. Jeden grzyb yartsa gunbu waży średnio od 300 do 500 miligramów.
Najdroższe grzyby świata: trufla biała
W samej tylko Europie występuje prawdopodobnie od 120 do 200 gatunków trufli. Niektóre źródła przekonują jednak, że to raczej kilkadziesiąt odmian. Można je znaleźć również w Polsce, ale nie dotyczy to najdroższej z nich - trufli białej. Ten gatunek najczęściej występuje we Włoszech, a dokładniej w regionie Piemont - stąd też częste określanie tej trufli piemoncką. Cena tego rzadkiego grzyba może osiągnąć nawet około 33 tys. zł za kilogram.
Najdroższe grzyby świata: matsutake
Grzyb matsutake to inaczej gąska sosnowa. Jak sama nazwa wskazuje, najchętniej rozwija się w sosnowych lasach. W Polsce grzyb ten został uznany za wymarły, a ostatni raz, gdy zanotowano jest znalezienie, miał miejsce w 1921 r. w Gdańsku. Jako miejsca jego występowania podaje się Europę, Azję, Amerykę Północną oraz Hawaje.
Matsutake to przysmak szczególnie ceniony przez Japończyków. Jest jednak na tyle rzadki, że zaczął osiągać bardzo wysokie ceny. Najdroższa jest forma suszona - za kilogram trzeba zapłacić aż ponad 16 tys. zł. Świeże matsutake są zdecydowanie tańsze, ale nadal - niezwykle trudne do zdobycia.
Najdroższe grzyby świata: smardze
Smardze to grzyby zdecydowanie bardziej znane w Polsce, niż wszystkie wyżej wymienione. Od 1983 do 2014 r. podlegały ścisłej ochronie, a od 16 października 2014 r. objęte są nią częściowo. Najczęściej występują w lasach liściastych i mieszanych oraz na łąkach, łęgach, miejscach pod jesionami. Zdarza się, że pojawiają się na porośniętych zielenią wysypiskach czy nawożonych glebach. Za kilogram suszonych smardzów można zapłacić nawet 2 tys. zł.
Kurki wśród najdroższych grzybów świata
To może być zaskoczenie, ale kurki, czyli pieprznik jadalny, to naprawdę jedne z najdroższych grzybów świata. W przeciwieństwie do powyższych, są dużo łatwiej dostępne. W postaci suszonej trzeba zapłacić za nie około 1,8 tys. zł za kilogram. Z kolei świeże kurki w drugiej części sezonu osiągają zwykle cenę 25-30 zł za kilogram. Od początku lipca do połowy sierpnia trzeba płacić za nie około 40-75 zł za kilogram. Przyczyną jest upalne lato i, oczywiście, pędząca inflacja. Kurka występuje praktycznie na wszystkich kontynentach, poza Antarktydą. W Polsce jest jednym z najczęściej spotykanych grzybów leśnych. Rośnie zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych.
Zobacz także:
- Grzyby trujące z gąbką lub blaszką - czym się charakteryzują?
- Sezon na grzyby. Co warto wiedzieć przed wyprawą do lasu?
- Kurka (pieprznik jadalny) - gdzie rośnie, jak rozpoznać, co przyrządzić z kurek?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: bussinesinsider.com
Źródło zdjęcia głównego: Martin Poole/Getty Images