Prosta tarta rabarbarowo-truskawkowa
Składniki:
ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- szczypta soli
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko
Owocowe wypełnienie:
- 200 g rabarbaru
- 250 g truskawek
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko dodatkowo
- drobny cukier do posypania
Sposób przygotowania:
Rabarbar pokroić na 1-2 cm kawałki. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wymieszać w misce z cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Odstawić na 30 minut.
Mąkę zmiksować z cukrem, solą i masłem. Następnie dodać jajko i ponownie zmiksować tylko do połączenia składników (jeśli masa jest za sucha dodać odrobinę wody).
Ciasto podzielić na połowę, uformować kulki, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Następnie na kawałku papieru do pieczenia rozwałkować ciasta na cienki placek o grubości około 0,5 cm. Na ciasta wyłożyć odsączone owoce (sok zachować), zostawiając około 2-3 cm wolnego dookoła. Wolne boki ciasta zawinąć na owoce i ponownie schować na 30 minut do lodówki.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200ºC. Boki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Owoce na tarcie można polać odrobiną zachowanego soku. Wstawić do piekarnika i piec około 35 minut. Można podać z gęstym naturalnym jogurtem.
Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN
Ciasto ucierane z owocami
Składniki:
Ciasto:
- 100 g maki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 80 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
Masa migdałowa:
- 150 g migdałów
- 1 jajko
- 80 g masła
- 60 g cukru
- 200 g truskawek
- 100 g borówek
- płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Tortownicę o średnicy 20 cm nasmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę, proszek do pieczenia, masło i cukier zmiksować w robocie kuchennym, aż konsystencja będzie przypominać bułkę tartą.
Dodać jajko i żółtko i ponownie zmiksować do konsystencji gładkiego ciasta i przełożyć je do foremki. Na ciasto wysypać połowę truskawek i borówek.
Migdały zmiksować w robocie, dodać jajko, masło i cukier, ponownie zmiksować. Masę migdałową wyłożyć na owoce w formie. Na górze ułożyć resztę owoców.
Wstawić do piekarnika i piec około 45-50 minut.
Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN
Sernik truskawkowy
Składniki:
- 800 g truskawek
- 0,5 tłustego twarogu
- 140 g cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
- 3 białka
- 150 g cukru
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 160ºC.
Pół kilograma truskawek zmiksować i gotować aż zredukuje się do 200 g, następnie schłodzić. Twaróg zmiksować z cukrem i musem truskawkowym i mąkami na gładką masę. Dodać jajka i zmiksować razem tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 cm i piec około 60 minut. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Po wyjęciu udekorować wierzch resztą pokrojonych truskawek, na nich ułożyć ubite na sztywno z cukrem białka i przypiec palnikiem cukierniczym.
Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
- Robert Makłowicz poleca wiosenne dania. Wśród nich: spanakopita i chałwa z jogurtem
- Jabłecznik, jogurtowe i mini serniczki. Poznaj proste przepisy na pyszne słodkości
- Sezon na szparagi. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego
Autor: Luiza Bebłot