Ciasta z owocami. Sprawdź wiosenne przepisy Piotra Kucharskiego

Truskawki i rabarbar – aż się proszą o wypieki. Wiosennie i słodko na talerzu, czyli pyszne ciasta z owocami serwuje Piotr Kucharski. Zobacz, jak zrobić prostą tartę, ucierane i sernik.

Prosta tarta rabarbarowo-truskawkowa

Składniki:

ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko

Owocowe wypełnienie:

  • 200 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko dodatkowo
  • drobny cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Rabarbar pokroić na 1-2 cm kawałki. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wymieszać w misce z cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Odstawić na 30 minut.

Mąkę zmiksować z cukrem, solą i masłem. Następnie dodać jajko i ponownie zmiksować tylko do połączenia składników (jeśli masa jest za sucha dodać odrobinę wody).

Ciasto podzielić na połowę, uformować kulki, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

Następnie na kawałku papieru do pieczenia rozwałkować ciasta na cienki placek o grubości około 0,5 cm. Na ciasta wyłożyć odsączone owoce (sok zachować), zostawiając około 2-3 cm wolnego dookoła. Wolne boki ciasta zawinąć na owoce i ponownie schować na 30 minut do lodówki.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200ºC. Boki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Owoce na tarcie można polać odrobiną zachowanego soku. Wstawić do piekarnika i piec około 35 minut. Można podać z gęstym naturalnym jogurtem.

Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN

Ciasto ucierane z owocami

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g maki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 80 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Masa migdałowa:

  • 150 g migdałów
  • 1 jajko
  • 80 g masła
  • 60 g cukru
  • 200 g truskawek
  • 100 g borówek
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Tortownicę o średnicy 20 cm nasmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę, proszek do pieczenia, masło i cukier zmiksować w robocie kuchennym, aż konsystencja będzie przypominać bułkę tartą.

Dodać jajko i żółtko i ponownie zmiksować do konsystencji gładkiego ciasta i przełożyć je do foremki. Na ciasto wysypać połowę truskawek i borówek.

Migdały zmiksować w robocie, dodać jajko, masło i cukier, ponownie zmiksować. Masę migdałową wyłożyć na owoce w formie. Na górze ułożyć resztę owoców.

Wstawić do piekarnika i piec około 45-50 minut.

Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN

Sernik truskawkowy

Składniki:

  • 800 g truskawek
  • 0,5 tłustego twarogu
  • 140 g cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 3 białka
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 160ºC.

Pół kilograma truskawek zmiksować i gotować aż zredukuje się do 200 g, następnie schłodzić. Twaróg zmiksować z cukrem i musem truskawkowym i mąkami na gładką masę. Dodać jajka i zmiksować razem tylko do połączenia się składników.

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 cm i piec około 60 minut. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Po wyjęciu udekorować wierzch resztą pokrojonych truskawek, na nich ułożyć ubite na sztywno z cukrem białka i przypiec palnikiem cukierniczym.

Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości