Dania z rabarbarem, młodą kapustą i szparagami. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

Wiosna pełną parą na talerzu
Wiosna pełną parą - także na talerzu. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował dania ze szparagami, boczniakiem, młodą kapustą i rabarbarem. Oto przepisy zwycięzcy programu "MasterChef".

Omlet ze szparagami i boczniakami

Składniki na omlet ze szparagami i boczniakami:

  • 8 szparagów
  • 2 boczniaki
  • 4 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka posiekanego koperku
  • ½ pęczka grubego szczypiorku
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 100 g twarogowego sera koziego
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz do smaku

Jak przygotować omlet ze szparagami i boczniakami:

Szparagi najpierw blanszujemy (wkładamy na 1 minutę do wrzątku, a później do zimnej wody). Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone w paski boczniaki. Obsmażamy, aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, lekko szklimy. Dolewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy posiekany czosnek, szparagi i szynkę parmeńską. Smażymy około minuty a następnie dodajemy szpinak. Doprawiamy pieprzem i w razie konieczności solą.

W osobnej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem. Dodajemy posiekany szczypior, koper i pokruszony kozi ser. Następnie tę masę jajeczną wlewamy na patelnie, zmniejszamy ogień i przykrywamy i smażymy omleta, aż całość dobrze się zetnie. Serwujemy ze świeża sałatą skropioną oliwą i sokiem z cytryny.

Młoda kapusta z wodą z pokrzywy

Składniki na młodą kapustę w wodą z pokrzywy:

  • 1 mała młoda kapusta
  • 100 g wędzonego parzonego boczku
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek kopru
  • ¼ świeżego kopru włoskiego
  • 2 garście szczytowych listków z pokrzywy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna liścia laurowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki suszonego cząbru
  • ½ łyżeczki kminku
  • 2 łyżki soli
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki do zasmażki

Jak przygotować młodą kapustę w wodą z pokrzywy:

Kapustę i koper włoski szatkujemy. Wkładamy do garnka i zasypujemy dwiema łyżkami soli. Dobrze mieszamy i odstawiamy. Po 5 minutach zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu wrzenia. Następnie odcedzamy kapustę (można przepłukać zimną wodą, żeby usunąć nadmiar soli). Później całość zalewamy wodą z pokrzywy (liście pokrzywy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut). Dodajemy wszystkie przyprawy, oprócz świeżego kopru i gotujemy na małym ogniu.

W czasie gotowania na małej patelni obsmażamy boczek. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę. Lekko szklimy, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż cebula zmięknie. Przekładamy do garnka. Całość gotujemy, aż kapusta zrobi się miękka (około 20 minut). Na sam koniec dodajemy posiekany koper. Doprawiamy solą i pieprzem i zagęszczamy zasmażką.

Wiosenne gołąbki z młodymi ziemniakami i koperkiem

Składniki na gołąbki z młodymi ziemniakami i koperkiem:

  • 1 mała główka białej kapusty
  • ¼ szklanki ryżu
  • 1 mała cebula
  • 600 g dobrej jakości mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g wędzonego boczku w kawałku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 liście laurowe
  • ½ łyżeczki suszonej ostrej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • ½ łyżeczki pieprz
  • 1 pęczek koperku
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki koncentratu
  • ½ łyżeczki sosu sriracha
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jak przygotować gołąbki z młodymi ziemniakami i koperkiem:

Cebulę oraz boczek kroimy w drobną kosteczkę. W małym garnku z grubym dnem smażymy drobno pokrojony boczek. Gdy wytopi się tłuszcz dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli wsypujemy 1/4 szklanki ryżu i mieszamy do momentu, aż również się zeszkli. Dolewamy szklankę wody, przykrywamy i czekamy, aż ryż wchłonie wodę i ugotuje się do miękkości. Zostawiamy do ostygnięcia.

Do miski wkładamy mielone mięso, doprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem, czosnkiem niedźwiedzim, papryką, solą oraz pieprzem, dodajemy ostudzony ryż i całość dobrze mieszamy. W razie koniczności, możemy lekko dosolić. Na koniec wsypujemy ½ pęczku drobno posiekanego koperku i jeszcze raz delikatnie mieszamy.

Z główki młodej kapusty wycinamy głąb i wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy ok. 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie delikatnie obieramy kapustę z liści tak, aby zachować je w całości. Farsz zawijamy w liście kapusty.

Dno garnka wykładamy porwanymi liśćmi kapusty, układamy na wierzchu gołąbki, całość zalewamy bulionem drobiowym, dodajemy liść laurowy i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C na 50 minut. Po tym czasie zlewamy sok z pieczenia gołąbków do garnka, zagotowujemy i dodajemy koncentrat pomidorowy.

Doprawiamy sosem sriracha, solą i pieprzem i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Gołąbki podajemy z młodymi ziemniakami z wody i dużą ilością świeżego koperku.

Ciasto rabarbarowe

Składniki na ciasto rabarbarowe:

  • ¼ kostki masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 ½ szklanki cukru do wypieków
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki rumu
  • 2 łyżeczki startej skórki z limonki
  • 10 lasek rabarbaru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 cm startego imbiru
  • 2 łyżki syropu z agawy (może być miód)

Jak przygotować ciasto rabarbarowe:

Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki dopasowane do blaszki do pieczenia. Wkładamy do miski, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, starty imbir oraz syrop z agawy i dokładnie mieszamy, aby równo zamarynować rabarbar. Odstawiamy. Do jednej miski wkładamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy.

W osobnej misce ubijamy jajka, żółtko i cukier na puszystą pianę. Do garnka z roztopionym i ostudzonym masłem dodajemy kwaśną śmietanę, rum i skórkę z cytryny i łączymy ze sobą. Następnie dodajemy całość do ubitych jaj i dalej ucieramy.

Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Okrągłą formę do pieczenia smarujemy zimnym masłem i oprószamy mąką. Wlewamy masę, rozprowadzamy i wkładamy do lodówki na 10 minut. Następnie wyciągamy, układamy na wierzchu rabarbar, posypujemy odrobinę cukrem i wkładamy do piekarnika o temp. 180 stopni C na ok. 50 minut.

Serwujemy po wystudzeniu z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel

Zapiekanki wegańskie – proste i zdrowe przepisy na szybki lunch

Naleśniki z truskawkami, sernik i gulasz po węgiersku. Oto przepisy najmłodszego uczestnika "MasterChefa Juniora 6"

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Grzegorz Zawierucha

podziel się:

Pozostałe wiadomości