Omlet ze szparagami i boczniakami
Składniki na omlet ze szparagami i boczniakami:
- 8 szparagów
- 2 boczniaki
- 4 jajka
- ½ szklanki mleka
- ½ czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka posiekanego koperku
- ½ pęczka grubego szczypiorku
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 100 g twarogowego sera koziego
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować omlet ze szparagami i boczniakami:
Szparagi najpierw blanszujemy (wkładamy na 1 minutę do wrzątku, a później do zimnej wody). Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone w paski boczniaki. Obsmażamy, aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, lekko szklimy. Dolewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy posiekany czosnek, szparagi i szynkę parmeńską. Smażymy około minuty a następnie dodajemy szpinak. Doprawiamy pieprzem i w razie konieczności solą.
W osobnej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem. Dodajemy posiekany szczypior, koper i pokruszony kozi ser. Następnie tę masę jajeczną wlewamy na patelnie, zmniejszamy ogień i przykrywamy i smażymy omleta, aż całość dobrze się zetnie. Serwujemy ze świeża sałatą skropioną oliwą i sokiem z cytryny.
Młoda kapusta z wodą z pokrzywy
Składniki na młodą kapustę w wodą z pokrzywy:
- 1 mała młoda kapusta
- 100 g wędzonego parzonego boczku
- 1 mała cebula
- 1 pęczek kopru
- ¼ świeżego kopru włoskiego
- 2 garście szczytowych listków z pokrzywy
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna liścia laurowego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- ½ łyżeczki suszonego cząbru
- ½ łyżeczki kminku
- 2 łyżki soli
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki do zasmażki
Jak przygotować młodą kapustę w wodą z pokrzywy:
Kapustę i koper włoski szatkujemy. Wkładamy do garnka i zasypujemy dwiema łyżkami soli. Dobrze mieszamy i odstawiamy. Po 5 minutach zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu wrzenia. Następnie odcedzamy kapustę (można przepłukać zimną wodą, żeby usunąć nadmiar soli). Później całość zalewamy wodą z pokrzywy (liście pokrzywy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut). Dodajemy wszystkie przyprawy, oprócz świeżego kopru i gotujemy na małym ogniu.
W czasie gotowania na małej patelni obsmażamy boczek. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę. Lekko szklimy, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż cebula zmięknie. Przekładamy do garnka. Całość gotujemy, aż kapusta zrobi się miękka (około 20 minut). Na sam koniec dodajemy posiekany koper. Doprawiamy solą i pieprzem i zagęszczamy zasmażką.
Wiosenne gołąbki z młodymi ziemniakami i koperkiem
Składniki na gołąbki z młodymi ziemniakami i koperkiem:
- 1 mała główka białej kapusty
- ¼ szklanki ryżu
- 1 mała cebula
- 600 g dobrej jakości mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g wędzonego boczku w kawałku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki majeranek
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 liście laurowe
- ½ łyżeczki suszonej ostrej papryki
- ½ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- ½ łyżeczki pieprz
- 1 pęczek koperku
- 700 ml bulionu drobiowego
- 3 łyżki koncentratu
- ½ łyżeczki sosu sriracha
- ¼ szklanki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jak przygotować gołąbki z młodymi ziemniakami i koperkiem:
Cebulę oraz boczek kroimy w drobną kosteczkę. W małym garnku z grubym dnem smażymy drobno pokrojony boczek. Gdy wytopi się tłuszcz dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli wsypujemy 1/4 szklanki ryżu i mieszamy do momentu, aż również się zeszkli. Dolewamy szklankę wody, przykrywamy i czekamy, aż ryż wchłonie wodę i ugotuje się do miękkości. Zostawiamy do ostygnięcia.
Do miski wkładamy mielone mięso, doprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem, czosnkiem niedźwiedzim, papryką, solą oraz pieprzem, dodajemy ostudzony ryż i całość dobrze mieszamy. W razie koniczności, możemy lekko dosolić. Na koniec wsypujemy ½ pęczku drobno posiekanego koperku i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Z główki młodej kapusty wycinamy głąb i wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy ok. 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie delikatnie obieramy kapustę z liści tak, aby zachować je w całości. Farsz zawijamy w liście kapusty.
Dno garnka wykładamy porwanymi liśćmi kapusty, układamy na wierzchu gołąbki, całość zalewamy bulionem drobiowym, dodajemy liść laurowy i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C na 50 minut. Po tym czasie zlewamy sok z pieczenia gołąbków do garnka, zagotowujemy i dodajemy koncentrat pomidorowy.
Doprawiamy sosem sriracha, solą i pieprzem i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Gołąbki podajemy z młodymi ziemniakami z wody i dużą ilością świeżego koperku.
Ciasto rabarbarowe
Składniki na ciasto rabarbarowe:
- ¼ kostki masła (roztopionego i ostudzonego)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 ½ szklanki cukru do wypieków
- ¼ szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki rumu
- 2 łyżeczki startej skórki z limonki
- 10 lasek rabarbaru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 cm startego imbiru
- 2 łyżki syropu z agawy (może być miód)
Jak przygotować ciasto rabarbarowe:
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki dopasowane do blaszki do pieczenia. Wkładamy do miski, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, starty imbir oraz syrop z agawy i dokładnie mieszamy, aby równo zamarynować rabarbar. Odstawiamy. Do jednej miski wkładamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy.
W osobnej misce ubijamy jajka, żółtko i cukier na puszystą pianę. Do garnka z roztopionym i ostudzonym masłem dodajemy kwaśną śmietanę, rum i skórkę z cytryny i łączymy ze sobą. Następnie dodajemy całość do ubitych jaj i dalej ucieramy.
Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Okrągłą formę do pieczenia smarujemy zimnym masłem i oprószamy mąką. Wlewamy masę, rozprowadzamy i wkładamy do lodówki na 10 minut. Następnie wyciągamy, układamy na wierzchu rabarbar, posypujemy odrobinę cukrem i wkładamy do piekarnika o temp. 180 stopni C na ok. 50 minut.
Serwujemy po wystudzeniu z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel
Zapiekanki wegańskie – proste i zdrowe przepisy na szybki lunch
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Grzegorz Zawierucha