Dania z rabarbarem, młodą kapustą i szparagami. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

Wiosna pełną parą na talerzu
Wiosna pełną parą - także na talerzu. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował dania ze szparagami, boczniakiem, młodą kapustą i rabarbarem. Oto przepisy zwycięzcy programu "MasterChef".

Omlet ze szparagami i boczniakami

Składniki na omlet ze szparagami i boczniakami:

  • 8 szparagów
    • 2 boczniaki
      • 4 jajka
        • ½ szklanki mleka
          • ½ czerwonej cebuli
            • 1 ząbek czosnku
              • ½ pęczka posiekanego koperku
                • ½ pęczka grubego szczypiorku
                  • 4 plastry szynki parmeńskiej
                    • 100 g twarogowego sera koziego
                      • 1 łyżka masła
                        • 3 łyżki oliwy
                          • Sól i pieprz do smaku

                            Jak przygotować omlet ze szparagami i boczniakami:

                            Szparagi najpierw blanszujemy (wkładamy na 1 minutę do wrzątku, a później do zimnej wody). Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone w paski boczniaki. Obsmażamy, aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, lekko szklimy. Dolewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy posiekany czosnek, szparagi i szynkę parmeńską. Smażymy około minuty a następnie dodajemy szpinak. Doprawiamy pieprzem i w razie konieczności solą.

                            W osobnej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem. Dodajemy posiekany szczypior, koper i pokruszony kozi ser. Następnie tę masę jajeczną wlewamy na patelnie, zmniejszamy ogień i przykrywamy i smażymy omleta, aż całość dobrze się zetnie. Serwujemy ze świeża sałatą skropioną oliwą i sokiem z cytryny.

                            Młoda kapusta z wodą z pokrzywy

                            Składniki na młodą kapustę w wodą z pokrzywy:

                            • 1 mała młoda kapusta
                              • 100 g wędzonego parzonego boczku
                                • 1 mała cebula
                                  • 1 pęczek kopru
                                    • ¼ świeżego kopru włoskiego
                                      • 2 garście szczytowych listków z pokrzywy
                                        • 2 liście laurowe
                                          • 3 ziarna liścia laurowego
                                            • 1 łyżka suszonego majeranku
                                              • ½ łyżeczki suszonego cząbru
                                                • ½ łyżeczki kminku
                                                  • 2 łyżki soli
                                                    • Sól i pieprz do smaku
                                                      • 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki do zasmażki

                                                        Jak przygotować młodą kapustę w wodą z pokrzywy:

                                                        Kapustę i koper włoski szatkujemy. Wkładamy do garnka i zasypujemy dwiema łyżkami soli. Dobrze mieszamy i odstawiamy. Po 5 minutach zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu wrzenia. Następnie odcedzamy kapustę (można przepłukać zimną wodą, żeby usunąć nadmiar soli). Później całość zalewamy wodą z pokrzywy (liście pokrzywy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut). Dodajemy wszystkie przyprawy, oprócz świeżego kopru i gotujemy na małym ogniu.

                                                        W czasie gotowania na małej patelni obsmażamy boczek. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę. Lekko szklimy, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż cebula zmięknie. Przekładamy do garnka. Całość gotujemy, aż kapusta zrobi się miękka (około 20 minut). Na sam koniec dodajemy posiekany koper. Doprawiamy solą i pieprzem i zagęszczamy zasmażką.

                                                        Wiosenne gołąbki z młodymi ziemniakami i koperkiem

                                                        Składniki na gołąbki z młodymi ziemniakami i koperkiem:

                                                        • 1 mała główka białej kapusty
                                                          • ¼ szklanki ryżu
                                                            • 1 mała cebula
                                                              • 600 g dobrej jakości mięsa mielonego wieprzowego
                                                                • 100 g wędzonego boczku w kawałku
                                                                  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
                                                                    • ½ łyżeczki majeranek
                                                                      • sól i pieprz do smaku
                                                                        • 2-3 liście laurowe
                                                                          • ½ łyżeczki suszonej ostrej papryki
                                                                            • ½ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
                                                                              • ½ łyżeczki pieprz
                                                                                • 1 pęczek koperku
                                                                                  • 700 ml bulionu drobiowego
                                                                                    • 3 łyżki koncentratu
                                                                                      • ½ łyżeczki sosu sriracha
                                                                                        • ¼ szklanki wody
                                                                                          • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

                                                                                            Jak przygotować gołąbki z młodymi ziemniakami i koperkiem:

                                                                                            Cebulę oraz boczek kroimy w drobną kosteczkę. W małym garnku z grubym dnem smażymy drobno pokrojony boczek. Gdy wytopi się tłuszcz dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli wsypujemy 1/4 szklanki ryżu i mieszamy do momentu, aż również się zeszkli. Dolewamy szklankę wody, przykrywamy i czekamy, aż ryż wchłonie wodę i ugotuje się do miękkości. Zostawiamy do ostygnięcia.

                                                                                            Do miski wkładamy mielone mięso, doprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem, czosnkiem niedźwiedzim, papryką, solą oraz pieprzem, dodajemy ostudzony ryż i całość dobrze mieszamy. W razie koniczności, możemy lekko dosolić. Na koniec wsypujemy ½ pęczku drobno posiekanego koperku i jeszcze raz delikatnie mieszamy.

                                                                                            Z główki młodej kapusty wycinamy głąb i wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy ok. 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie delikatnie obieramy kapustę z liści tak, aby zachować je w całości. Farsz zawijamy w liście kapusty.

                                                                                            Dno garnka wykładamy porwanymi liśćmi kapusty, układamy na wierzchu gołąbki, całość zalewamy bulionem drobiowym, dodajemy liść laurowy i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C na 50 minut. Po tym czasie zlewamy sok z pieczenia gołąbków do garnka, zagotowujemy i dodajemy koncentrat pomidorowy.

                                                                                            Doprawiamy sosem sriracha, solą i pieprzem i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Gołąbki podajemy z młodymi ziemniakami z wody i dużą ilością świeżego koperku.

                                                                                            Ciasto rabarbarowe

                                                                                            Składniki na ciasto rabarbarowe:

                                                                                            • ¼ kostki masła (roztopionego i ostudzonego)
                                                                                              • 1 szklanka mąki pszennej
                                                                                                • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                  • ½ łyżeczki soli
                                                                                                    • 2 jajka
                                                                                                      • 1 żółtko
                                                                                                        • 1 ½ szklanki cukru do wypieków
                                                                                                          • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
                                                                                                            • 2 łyżeczki rumu
                                                                                                              • 2 łyżeczki startej skórki z limonki
                                                                                                                • 10 lasek rabarbaru
                                                                                                                  • 1/3 łyżeczki cynamonu
                                                                                                                    • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
                                                                                                                      • 1 cm startego imbiru
                                                                                                                        • 2 łyżki syropu z agawy (może być miód)

                                                                                                                          Jak przygotować ciasto rabarbarowe:

                                                                                                                          Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki dopasowane do blaszki do pieczenia. Wkładamy do miski, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, starty imbir oraz syrop z agawy i dokładnie mieszamy, aby równo zamarynować rabarbar. Odstawiamy. Do jednej miski wkładamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy.

                                                                                                                          W osobnej misce ubijamy jajka, żółtko i cukier na puszystą pianę. Do garnka z roztopionym i ostudzonym masłem dodajemy kwaśną śmietanę, rum i skórkę z cytryny i łączymy ze sobą. Następnie dodajemy całość do ubitych jaj i dalej ucieramy.

                                                                                                                          Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Okrągłą formę do pieczenia smarujemy zimnym masłem i oprószamy mąką. Wlewamy masę, rozprowadzamy i wkładamy do lodówki na 10 minut. Następnie wyciągamy, układamy na wierzchu rabarbar, posypujemy odrobinę cukrem i wkładamy do piekarnika o temp. 180 stopni C na ok. 50 minut.

                                                                                                                          Serwujemy po wystudzeniu z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

                                                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                          Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel

                                                                                                                          Zapiekanki wegańskie – proste i zdrowe przepisy na szybki lunch

                                                                                                                          Naleśniki z truskawkami, sernik i gulasz po węgiersku. Oto przepisy najmłodszego uczestnika "MasterChefa Juniora 6"

                                                                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                                          Autor: Kamila Glińska

                                                                                                                          Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości