Wiosna pełną parą - także na talerzu. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował dania ze szparagami, boczniakiem, młodą kapustą i rabarbarem. Oto przepisy zwycięzcy programu "MasterChef".
Z początkiem maja na straganach pojawił się rabarbar. Warzywo ma swoje zastosowanie nie tylko w przypadku ciast i deserów. Nowalijkę można przygotować również na słono. Przekonał się o tym nasz smakosz Mikołaj Rey. Rabarbar nie tylko dobrze smakuje. Ma także wiele wartości odżywczych. Jakich? Dlaczego w USA rabarbar jest uchodzi za owoc? Dlaczego rabarbaru nie powinny jeść osoby mające problemy z nerkami? O tym opowiedział w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey.
Każdy obiad w wykonaniu Andrzeja Polana to, zdaniem Doroty Wellman, obiad świąteczny. Co tym razem zaserwuje nam mistrz Polan? Zakręcone potrawy... dosłownie! Skorzystajcie z jego przepisów na: roladę mięsna z botwinką, mozzarellą, koprem i kaszą, roladę serową z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem oraz roladę bezową z rabarbarem. Którą z rolad przygotujecie w ten weekend na obiad?
Na śniadanie kucharz Andrzej Polan poleca owocowe crunchy, a na obiad gołąbki w sosie chrzanowym. Skorzystajcie z jego przepisów także na: smoothie z soku z brzozy, bananów i truskawek oraz kurczaka z sałatką z rabarbaru i truskawek. Polecamy!