Kuchnia na cały dzień. Poleca Andrzej Polan!

Na śniadanie kucharz Andrzej Polan poleca owocowe crunchy, a na obiad gołąbki w sosie chrzanowym. Skorzystajcie z jego przepisów także na: smoothie z soku z brzozy, bananów i truskawek oraz kurczaka z sałatką z rabarbaru i truskawek. Polecamy!

Crunchy owocowe

300 g płatków owsianych

300 ml jogurtu naturalnego

100 ml miodu

100 g wiórków kokosowych

5 jabłek

2 kg truskawek

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, miksujemy na mus. Mus łączymy z płatkami owsianymi, wiórkami i miodem. Masę wykładamy na pergamin i wypiekamy w piecu na złoty kolor, po upieczeniu kruszymy, truskawki obieramy z szypułek. Jogurt łączymy z truskawkami i posypujemy crunchy.

Gołąbki w sosie chrzanowym

główka młodej kapusty

500 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej

200 g kaszy jęczmiennej

1 pęczek botwinki

2 cebule

200 g suszonej żurawiny

300 ml śmietany 36%

100 g chrzanu

koper, natka pietruszki, zielona dymka

sól, pierz czarny

Przygotowanie:

Kapustę parzymy, zdejmujemy liście i odcinamy rdzeń biały. Kaszę gotujemy, łączymy z mięsem mielonym, żurawiną, posiekanymi liśćmi botwinki, przesmażoną cebulą jeszcze koper, natka i zielona dymka. Takim farsz zawijamy w liście kapusty. Podlewamy wodą i dusimy. W trakcie dodajemy chrzan i śmietanę, gotujemy do odparowania i zgęstnienia sosu.

Smoothie z soku z brzozy, bananów i truskawek

1 l soku z brzozy

4 banany

1 kg truskawek

Przygotowanie:

Sok z brzozy miksujemy z truskawkami i bananem, dodajemy lód. Gotowe.

Kurczak z sałatką z rabarbaru i truskawek

4 piersi kurczaka

1 pęczek sałaty rzymskiej

1 pęczek botwinki

2 łodygi rabarbaru

1 pęczek zielonych szparagów

100 g sera bursztyn

100 g orzechów nerkowca

100 g miodu

100 g octu jabłkowego

syrop z kwiatu bzu czarnego

Przygotowanie:

Piersi kurczaka marynujemy w tymianku, soli oraz pieprzu, smażymy na patelni na złoty kolor. Ocet łączymy z miodem i syropem z kwiatów bzu i zalewamy taką miksturą pokrojony w paski rabarbar. Pozostałe składniki łączymy razem i mieszamy z zamarynowanym rabarbarem. Sałatkę podajemy z kurczakiem, wszystko oprószamy tartym serem bursztyn.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!