Crunchy owocowe
300 g płatków owsianych
300 ml jogurtu naturalnego
100 ml miodu
100 g wiórków kokosowych
5 jabłek
2 kg truskawek
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, miksujemy na mus. Mus łączymy z płatkami owsianymi, wiórkami i miodem. Masę wykładamy na pergamin i wypiekamy w piecu na złoty kolor, po upieczeniu kruszymy, truskawki obieramy z szypułek. Jogurt łączymy z truskawkami i posypujemy crunchy.
Gołąbki w sosie chrzanowym
główka młodej kapusty
500 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
200 g kaszy jęczmiennej
1 pęczek botwinki
2 cebule
200 g suszonej żurawiny
300 ml śmietany 36%
100 g chrzanu
koper, natka pietruszki, zielona dymka
sól, pierz czarny
Przygotowanie:
Kapustę parzymy, zdejmujemy liście i odcinamy rdzeń biały. Kaszę gotujemy, łączymy z mięsem mielonym, żurawiną, posiekanymi liśćmi botwinki, przesmażoną cebulą jeszcze koper, natka i zielona dymka. Takim farsz zawijamy w liście kapusty. Podlewamy wodą i dusimy. W trakcie dodajemy chrzan i śmietanę, gotujemy do odparowania i zgęstnienia sosu.
Smoothie z soku z brzozy, bananów i truskawek
1 l soku z brzozy
4 banany
1 kg truskawek
Przygotowanie:
Sok z brzozy miksujemy z truskawkami i bananem, dodajemy lód. Gotowe.
Kurczak z sałatką z rabarbaru i truskawek
4 piersi kurczaka
1 pęczek sałaty rzymskiej
1 pęczek botwinki
2 łodygi rabarbaru
1 pęczek zielonych szparagów
100 g sera bursztyn
100 g orzechów nerkowca
100 g miodu
100 g octu jabłkowego
syrop z kwiatu bzu czarnego
Przygotowanie:
Piersi kurczaka marynujemy w tymianku, soli oraz pieprzu, smażymy na patelni na złoty kolor. Ocet łączymy z miodem i syropem z kwiatów bzu i zalewamy taką miksturą pokrojony w paski rabarbar. Pozostałe składniki łączymy razem i mieszamy z zamarynowanym rabarbarem. Sałatkę podajemy z kurczakiem, wszystko oprószamy tartym serem bursztyn.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN