Po sok z brzozy warto sięgać w przypadku problemów z nerkami, a także w celu wzmocnienia naturalnej odporności organizmu. Napój o dość specyficznym smaku poprawia stan skóry i włosów, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, jest skuteczną bronią w walce z anemią. Sok z brzozy można pozyskać z pnia oraz liści.
Marcin Prokop pokazał na Instagramie, co rozumie pod hasłem instrybutor, które od miesiąca robi furorę w internecie. Zobrazował to na przykładzie własnego projektu. Jego wersja urządzenia nie służy do pobierania paliw. Co kryje się za pomysłem prezentera?
Sok z brzozy to w 95 proc. woda. Pozostałe 5 proc. to niezwykły ładunek witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm, zwłaszcza okresie zimowym. Wzmacnia naszą odporność. Korzystnie wpływa na porost włosów, a Słowianie wierzyli, że oczyszcza wątrobę i nerki. Jak go uzyskać nie krzywdząc przy tym drzewa? W cyklu Naturalnie! Agnieszka Cegielska zdradziła wszystkie sekrety soku z brzozy.
Nasz smakosz Mikołaj Rey udał się do Serocka. Tamtejszy szef kuchni Witek Iwański w swoich potrawach często wykorzystuje sok z brzozy. Do jakich dań pasuje sok z brzozy? Słodki w smaku sok ma także właściwości lecznicze. Przy jakich dolegliwości pomaga?
Na śniadanie kucharz Andrzej Polan poleca owocowe crunchy, a na obiad gołąbki w sosie chrzanowym. Skorzystajcie z jego przepisów także na: smoothie z soku z brzozy, bananów i truskawek oraz kurczaka z sałatką z rabarbaru i truskawek. Polecamy!