Ten grzyb do złudzenia przypomina czubajkę kanię i nie jest to sromotnik. Lepiej na niego uważaj

Czubajeczka cuchnąca
Ten grzyb do złudzenia przypomina czubajkę kanię i nie jest to sromotnik. Lepiej na niego uważaj
Źródło: Wirestock/Getty Images
Jest jesień, zbierasz grzyby i tu nagle... kania! Ale jakaś taka dziwnie mała. Niby wszystko się zgadza, dachówki są, kapelusz rozwinięty, kształt zachowany, pierścień obecny. Tylko taka malutka. To nie jest przysmak grzybiarzy, ale niebezpieczna pułapka. Poznajcie czubajeczki - grzyby do złudzenia przypominające czubajki kanie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

DD_20250819_Grzyby_napisy
Hodowla grzybów w kuchni, piwnicy i na balkonie - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Grzyb do złudzenia przypominający kanię - jest bardzo niebezpieczny

Co roku w okresie jesiennym do lasów wielu z nas rusza na grzyby. W sieci pojawia się wiele ostrzeżeń przed gatunkami trującymi, i słusznie, bo o pomyłkę nietrudno. W poszukiwaniu ulubionych leśnych przysmaków, jak kania, możemy się natknąć na gatunki wręcz idealnie podszywające się pod nią. Wbrew pozorom, niekoniecznie na muchomora sromotnikowego.

Muchomor sromotnikowy, kiedy bacznie mu się przyjrzymy, ma wiele cech zupełnie innych od kań. Jego zielonkawy odcień, nieruchomy pierścień czy brak dachówek to jego znaki rozpoznawcze. Jest jednak zupełnie inny gatunek grzyba, który do złudzenia przypomina kanię. Są niemal identyczne, ale czubajeczka cuchnąca jest wyraźnie mniejsza. Co trzeba o niej wiedzieć?

Czubajeczka cuchnąca - jak jej nie pomylić z czubajką kanią?

Czubajeczka cuchnąca pojawia się w lasach od lipca do listopada. Jest niewielka, bo średnica kapelusza dorasta do 4 centymetrów, a wysokość do 6 centymetrów. Za młodu ma półkulisty, stożkowaty kapelusz, w kolorze białym lub kremowym. Ma charakterystyczny tępy garbek na kapeluszu w kolorze czerwonobrązowym i rozchodzące się od niego łuski, przypominające dachówki kani. Na krańcach, zwłaszcza, gdy owocnik jest dojrzały, kapelusz może popękać.

Pusty trzon, garbek i łuski to cechy, które dzieli z kanią. To, co je odróżnia to nieruchomy, przytwierdzony pierścień (u kań ruchomy). Do tego trzon ma plastelinowo-metalinczą woń. Także rozmiar ma tu ogromne znaczenie - podczas gdy czubajeczka dorasta do 10 cm, kanie rosną od 15 do 40 cm. Wielkość kapelusza też jest istotna - u czubajeczki dorasta do 6 cm, a u kań od 10 do 30 cm.

Czy czubajeczka cuchnąca jest trująca?

Tak, czubajeczka cuchnąca jest trująca. Podobnie inne gatunki czubajeczek mają właściwości trujące i lepiej nie pomylić ich z czubajką kanią.

Czubajeczki - to z nimi najłatwiej pomylić kanie

Czubajeczki, znane również jako rodzaj Lepiota, to grzyby blaszkowe szeroko rozprzestrzenione w naszej strefie. Mają łskowate, kosmkowate lub wełniaste kapelusze z białymi bądź jasno zabarwionymi blaszkami. Na ich trzonach znajduje się skórkowaty, nieruchomy pierścień. Do tego rodzaju należy około 400 gatunków grzybów, w tym czubajeczka cuchnąca.

Wszystkie gatunki uznawane są za trujące lub podejrzane o to. Co więcej, niektóre z nich mogą wywoływać zatrucia śmiertelne. Wiele z nich może przypominać czubajkę kanię.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości